Lotta Engzell-Larsson: Damberg är inte bakbunden

DEBATT. I gårdagens Di trycker näringsminister Mikael Damberg på för att Ericsson ska ge besked om huruvida bolaget tänker lämna landet eller ej. Man förstår att han svettas.

Mikael Damberg
Mikael DambergBild:Marcus Ericsson

Ericssons problem är mycket större än de svenska skatterna. Ändå spelar de roll. Och regeringen behöver inte hjälplöst sitta och titta på medan verksamheter flyttar ut.

I veckan har ett par rapporter kommit som sätter situationen i blixtbelysning. En är från Teknikföretagen och visar att de svenska kostnaderna för arbetskraft under förra året steg med 2,7 procent, jämfört med 1,6 procent i övriga Västeuropa. Orsaken är att svensk ekonomi går mycket starkare än övriga Europa, vilket driver löneökningarna.

Men effekten är att konkurrenskraften minskar ytterligare på kostnadssidan och det kan politikerna göra något åt. En viktig faktor, som bland andra Astra Zeneca återkommande framhåller, är bolagsskatten. Den svenska ligger för närvarande runt snittet i EU, på 22 procent. Det är ett par procentenheter lägre än OECD:s 25 procent, men högt över Irlands 12,5.

World Economic Forums rapport om den globala konkurrensen (Global Competitive index(GCI) visar att Sveriges svagaste sidor är skatterna, de restriktiva arbetsmarknadsreglerna och - inadekvat utbildad arbetskraft. Där rök en bit av Sveriges självbild.

Utbildning är en viktig konkurrensfaktor, men Sverige är inte så överlägset på den punkten som vi kanske tror. Det är på väg att bli en hygienfaktor. Och robotar ersätter människor även i lågkostnadsländer.

Många länder försöker hjälpa bolag att öka avkastningen på innovationer genom så kallade "patentboxar". De innebär att bolaget samlar patent och att de vinsterna beskattas väsentligt lägre än gällande bolagsskatt. Flera studier, bland annat från Entreprenörskapsforum, visar dock att bolagsskattens nivå är ett viktigare konkurrensmedel. Inte minst därför att man kan ha patentboxen i ett land men verksamheten i ett annat.

Sverige får en hedrande sjätteplats i GCI:s rankning. Men listan toppas av Schweiz, USA, Tyskland och andra mogna ekonomier som bevisligen tappat jobb. Sveriges starkaste sidor är innovation, väl utvecklat affärsliv och teknisk anpassning. Vi måste slipa dessa och samtidigt sänka vissa skatter.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?