Lotta Engzell-Larsson: Bra med större eget försörjningsansvar

LEDARE. Ett samhälle där rättigheter inte matchas av plikter får förr eller senare problem.

Frågan har blivit akut i och med den ökade flyktinginvandringen och påföljande arbetslösheten i gruppen. Den obevekliga sanningen är att alla människor svarar på incitament, och de flesta är ekonomiskt rationella.


I går presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ett lagförslag som innebär att rätten för nyanlända att få en etableringsplan ersätts av kravet att ingå en "ändamålsenlig" arbetsmarknadsutbildning.

Målet är att likställa villkoren för nyanlända med de som gäller på arbetsmarknaden i stort, vilket är utmärkt. Förändringen innebär att ersättningen kan dras in för den som inte lever upp till kraven. Det ökade individuella ansvaret är viktigt för att fler ska satsa på sin framtid i det nya landet.

Siffror från Arbetsförmedlingen 2016 visar att 90 dagar efter att den två-åriga etableringsfasen avslutats befann sig hälften i arbetsmarknadspolitiska program, en förutsättning för att få bidrag, medan bara sex procent studerade. Det är anmärkningsvärt kortsiktigt.

För det är just utbildning de flesta behöver. Ett viktigt skäl till den höga arbetslösheten bland utrikes födda är att de saknar rätt utbildning. Språket är bara en komponent. Enligt LO har 1/3 av de nyanlända otillräckliga grundkunskaper i läsning och räkning. Drygt en fjärdedel av de utrikes födda som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har gått i skola i mindre än nio år.

Det betyder att de inte är i närheten av att kunna bemanna de högkvalificerade jobb som många företag skriker efter.

Sedan hösten 2015 har det debatterats om lägre löner är lösningen. LO har sagt nej, av rädsla att det ska pressa lönerna generellt för deras medlemmar.

Men även i Sverige finns en efterfrågan på enklare tjänster, om priset är rätt. Det är då viktigt att värna om snarare än att med skatter slå ihjäl tjänstebranscher i tillväxt, som de som uppstått tack vare Rut- och Rotavdrag. Här finns en efterfrågan även på outbildad arbetskraft. Ett dynamiskt skattesystem kan ge utrymme för fler nya branscher.

För även om målet är att Sverige ska förbli en högproduktiv, högt utvecklad och automatiserad nation, så kommer inte alla att finna sin plats i de mest avancerade sektorerna. Därför är växande servicebranscher en viktig komponent på arbetsmarknaden.

Samtidigt måste alla ta ansvar för sin egen utveckling, vilket innebär att framför allt yngre som har livet framför sig måste utbilda sig. Det beslutet bör stöttas av ekonomiska incitament. Om det ger större intäkter att leva av bidrag än studera kommer färre att studera.

I går öppnade även LO en dörr när de föreslog lägre löner, i kombination med studier, för arbetskraft mellan 25-45 år som har minst nio-årig grundskola. Förhandlingarna om lägre löner med Svenskt Näringsliv bröt samman i slutet av förra året. Nu ligger bollen hos arbetsgivarna. För LO:s del handlar det också om att mota den gryende debatten om lagstadgad minimilön, som skulle minska deras inflytande.

LO har gjort en god ansats, även om de som står längst ifrån ett jobb, de över 45 utan grundskola, faller utanför. Ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson gjorde klart att facket fortfarande inte tror på låglönejobb generellt. Men LO har accepterat att den stora grupp arbetslösa som inte har gymnasiekompetens eller yrkesutbildning behöver hjälp in på arbetsmarknaden, om så bara under en begränsad period då de utbildar sig.

Nyckeln är enkelhet. Alla subventionerade jobb har fallit platt för att de drar för mycket tid och kraft från arbetsgivarna. Detta inser LO. Förbundet vill också att staten ska bidra med ett "generöst" studiestöd, utan att nämna summor.


Det viktigaste är att man rensar bland alla stöd, och ser till att incitamenten är tydliga. Det bör vara en plikt för en yngre person att utbilda sig tillräckligt mycket för att klara sin försörjning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?