1515

Lotta Engzell-Larsson: Beskattning av sjukvårdförsäkring saknar logik

LEDARE. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström sa häromdagen att regeringen tänker gå vidare med förslaget om att beskatta privata sjukvårdsförsäkringar trots att allt tyder på att det inte kommer att godkännas i riksdagen. Han vill slå ihjäl fenomenet.

Liksom när det gäller diskussionen om att förbjuda vinst i välfärden driver regeringen en fråga vidare trots att allt tyder på att den kommer stoppas i riksdagen. Regeringen ägnar sig åt symbolpolitik. Dels för att hålla sin del av avtalet med Vänsterpartiet, som i gengäld röstar på deras budget. Dels för att lugna vänsterflanken bland de egna väljarna.
Men de styrande partierna skulle framstå som starkare om de i stället satsade på att driva frågor de kan få igenom.


Redan i dag beskattas 2-3 procent av sjukförsäkringspremierna, men det blir mycket små summor, några hundra kronor. Det nya förslaget ger för många människor effekter på flera tusen kronor per år. Även medicin och läkarbesök i offentlig vård beskattas i dag.

De viktigaste invändningarna mot den nya skatten på sjukvårdsförsäkring är:
*Mindre företag som är starkt personberoende drabbas om de anställda inte vill ha förmånen när den beskattas.
*Det är kontraproduktivt att beskatta försäkringar vars syfte är att snabbt få tillbaka folk i arbete, när regeringens mål är att minska den höga sjukfrånvaron.
*Det finns inga bevis för att privata försäkringar minskar tillgängligheten för icke-försäkrade. Landstingen begränsar, genom att de upphandlar en viss mängd, utbudet av vård.
*Bristande logik. Varför beskattas inte liknande förmåner, som hälsoförsäkringar, eller att arbetsgivaren ersätter inkomstbortfall vid längre sjukskrivning eller föräldraledighet?

I grunden handlar det om att Socialdemokraterna är rädda att en framväxande marknad för privata sjukvårdsförsäkringar ska urholka förtroendet för den allmänna sjukförsäkringen, och därmed betalningsviljan för den.

Sjukvårdsministern borde i stället fokusera på att öka produktiviteten och effektiviteten i det allmänna systemet så att någon privat försäkring inte behövs.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?