Hoppa till innehållet

Annons

Kort strejk också dyrt för företag

Det blev ingen strejk för städarna heller. Efter varsel och hot om konflikt ingick Seko och Fastighets för någon vecka sedan avtal med Almega Tjänsteförbunden. 

 

Samma mönster har funnits på flera avtalsområden: först varsel sedan avtal som landat på det märke som sattes inom industrin, det vill säga 6,5 procent över tre år.

Man skulle man kunna tro att allt är frid och fröjd. Inga utbrutna konflikter och konkurrenskraften någorlunda säkrad. Men så enkelt är det inte.

Redan vid hot och varsel om konflikt, och om själva konflikten är kort, drabbas nämligen företagen av stora kostnader.

Ratio har i en ny studie detaljstuderat byggstrejken 2016. Vår viktigaste slutsats är att trots att själva strejken var kort, fyra dagar, bedömde flertalet av de drabbade företagen att konflikten orsakat betydande eller mycket betydande kostnader. Redan vid hot om konflikt och när varsel lades uppkom väsentliga störningar i verksamhet. Fem månader efter att själva strejken var avslutad kvarstod förseningar och leveransproblem.

Det fanns således endast ett svagt samband mellan de uppskattade totala konfliktkostnaderna och antalet förlorade arbetsdagar.

Det innebär att antalet förlorade arbetsdagar, det mått Medlingsinstitutet redovisar, är ett otillräckligt och delvis missvisande mått på arbetsmarknadskonflikters egentliga kostnader.

Ett annat resultat är att konfliktkostnaderna var stora såväl före som efter själva strejken. Kostnader uppstod således redan när hot om konflikt fanns, innan ens varslen var lagda, och långt efter att strejken var avslutad.

Försämrade relationer till kunder, anställda och fackförbund samt kostnader för igångsättning eller iordningställande efter strejken var de viktigaste kostnaderna.  Även fem månader efter att strejken avblåsts fanns stora förseningskostnader hos många företag. Intressant är även också att konflikten fick väldigt olika konsekvenser för olika typer av företag.

Mycket tyder också på att konfliktkostnaderna i hög grad uppstod just på grund av ett stort ömsesidigt beroende av andra företag i byggkedjan. Sannolikt är detta beroendeförhållande en central orsak till de olika typerna av kostnader och konsekvenser som uppstår vid arbetsmarknadskonflikter. Sammankopplade produktionssystem och värdekedjor är i dag vanliga i allt fler branscher, vilket gör resultatet av denna studie relevant även mer generellt.

Årets konfliktvarsel är ett memento för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Nils Karlson
Arbetsmarknadsforskare och vd för Ratio – Näringslivets forskningsinstitut.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Mia FemtechAnnons

Snabbväxande FemTech: ”Vi skapar en ny bransch som sätter kvinnor i första rummet”

Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.
Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Från ett litet garage i Costa Rica till ett globalt företag. Establishment Labs resa startade 2004. Idag är företaget börsnoterat och har som mål att nå 500 miljoner dollar i omsättning år 2026.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs

Establishment Labs (NASDAQ:ESTA) är ett globalt medicinteknikföretag fokuserat på att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande genom vetenskap, ingenjörskonst och teknik. Det företaget gör är att erbjuda FemTech-lösningar för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Sedan noteringen 2018 har aktien stigit över 300 procent och i dag har bolaget 970 anställda världen över.

– Sektorn var i behov av ett paradigmskifte, och vi har lyckats skapa banbrytande teknik baserad på vetenskap. Detta gör att vi kan erbjuda lösningar med en solid säkerhetsstandard och alternativ för människor i olika livssituationer, säger Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Mångsidig portfölj

Sedan starten har målet varit att förändra den etablerade bröstimplantatbranschen genom att erbjuda något nytt, säger Juan José Chacón-Quirós.

– Vi fokuserar nu på en ljus framtid för att normalisera bröstestetik och demokratisera tillgången till bröstrekonstruktion. Vi har sett höga frekvenser av omoperationer på grund av dålig kvalitet på enheterna, eller dålig biokompatibilitet, vilket ledde till att vi vidareutvecklade våra produkter. Idag har vi en mångsidig och växande portfölj av produkter fokuserade på kvinnor, varierande biologiska parametrar, personliga motiv och förändrade livsförhållanden, säger han.

”Minimal påverkan på kroppen”

Establishment Labs produkter har funnits på den svenska marknaden sedan 2015 med Motiva® för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Företagets senaste innovation är Mia Femtech™.

– Mia Femtech™ är Establishment Labs banbrytande minimalinvasiva bröstharmoniseringsupplevelse. Den patenterade teknologin som används i Mia® ger harmoni och balans till kvinnors kroppar genom att forma bröstet en till två kupstorlekar större i en 15-minuters¹ procedur. Ingreppet kan utföras under lokalbedövning och medveten sedering², vilket innebär betydligt färre risker än med generell anestesi³ och gör att du kan fortsätta med ditt vanliga liv samma dag*.

Lansering i Sverige

Företaget har nu valt att lansera Mia Femtech™ i Sverige, där marknaden ser ut att växa. En undersökning med 2000 svarande visar att bara hälften av kvinnorna känner sig trygga och bekväma i sitt naturliga utseende*. Mer än 2 av 3 av dem som har genomgått någon skönhetsbehandling eller makeover säger att det har förbättrat deras välbefinnande.

Den svenska plastikkirurgen Dr Charles Randquist har varit en del av teamet som utvecklade Mia Femtech™.

– Mia Femtech™, som jag har haft nöjet att utveckla med Establishment Labs sedan 2016, är inget mindre än en revolution inom bröstkirurgi. Det är framtiden för kvinnor som vill ha bättre harmoni och proportioner.

– Denna teknik är utvecklad för att säkerställa säkerheten med minsta möjliga risk för komplikationer, vilket innebär att patienten även får ett garantiprogram med lång uppföljning, för att säkerställa kvalitet och optimera ett långsiktigt säkert resultat för kvinnor i Sverige och runt om i världen.

För den svenska lanseringen är strategin att arbeta tillsammans med de mest trovärdiga klinikerna i de största städerna.

– Vi samarbetar med noga utvalda toppmoderna kliniker och de som är mest respekterade i den här branschen. Andra länder där Mia Femtech™ har lanserats är Japan, Spanien, Frankrike, Schweiz och kommer att lanseras inom en snar framtid i Tyskland och Storbritannien.

Företaget har expanderat fort och växer snabbt.

– Nu ligger vårt fokus på att främja kopplingen mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att skapa produkter med bättre ergonomi för daglig komfort, samt minimalt invasiva teknologier som möjliggör en snabbare och bekvämare återhämtning, säger Juan José Chacón-Quirós.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs 

 

Mer från Mia Femtech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mia Femtech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera