Annons

Jakob Forssmed: Ingen ska tvingas binda sina bolån

REPLIK. Det är bra att Villaägarna delar vår analys och tycks stödja många av våra förslag till hur vi ska få en mer sund bolånemarknad som främjar amortering och lägre belåningsgrad. Vad gäller frågan om rörliga bolån tycks dock Villaägarna ha missförstått vårt förslag.

Jakob Forssmed.
Jakob Forssmed.Bild:TT

Samtidigt med en ökad skuldsättning sedan 1990-talet har andelen rörliga bolån ökat från cirka 8 till 60 procent, vilket utgör en risk för såväl hushåll som samhällsekonomin eftersom känsligheten för plötsliga räntefluktuationer ökar. Därför vill Kristdemokraterna se över vad som kan göras för att hushållen ska anse bundna bolån vara mer attraktiva. Det skulle kunna handla om sänkt ränteskillnadsersättning till bankerna när bundna bolån bryts i förtid, vilket exempelvis kan bli nödvändigt när något går snett i livet – vid ett dödsfall, en skilsmässa eller arbetslöshet. Åtgärden skulle kunna minska inlåsningseffekterna och öka konkurrensen mellan bankerna.

Det handlar om att skapa incitament och bättre förutsättningar att välja bundet bolån - inte att tvinga. Kristdemokraterna anser att bindningstiden på bolånen är något som hushållen ska bestämma själva.

Ökad andel bundna lån är endast en del av det Kristdemokraterna vill se för en sundare bolånemarknad. Vi vill också se att staten kräver att bankerna i sin aggregerade bolånestock har en sund amorteringstakt och belåningsgrad. En annan åtgärd vi efterfrågar är en översyn av riskviktsgolvet som i dag slår oproportionerligt hårt mot lågt belånade hushåll och medför att dessa får högre räntor än högre belånade hushåll.

Båda dessa åtgärder skulle starkt bidra till att äldre villaägare, som ofta är lågt belånade och som idag behandlas styvmoderligt av sina banker och erbjuds relativt hög bolåneränta, skulle erbjudas lägre bolåneränta. Det är bra att Villaägarna i denna del drar åt samma håll.

 

Jakob Forssmed, tf partiledare, Kristdemokraterna

 

Läs Jakob Forssmeds första artikel här.

Läs Villaägarnas replik här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera