Annons

Jag anställer helst nyanlända

DEBATT
Integration kan inte överlåtas till politiker. Företagen måste själva ta initiativ till att införa lärlingstjänster och praktikplatser så att människor i utanförskap kan komma in på arbetsmarknaden, anser Jonas Berg, som i 25 år har drivit butiker i Stockholmsförorterna Vårberg, Rågsved, Fisksätra, Hallunda samt i Södertälje.

ARBETSGRUPP. Ica-handlaren Jonas Berg uppmanar företagen att ta in fler lärlingar och praktikanter. Det blir stora samhällsvinster men framför allt kan företagen själva tjäna på det. På bilden är Jonas Borg omgiven av anställda och praktikanter från Bangladesh, Irak, Syrien, Kongo, Libanon och Sverige.
ARBETSGRUPP. Ica-handlaren Jonas Berg uppmanar företagen att ta in fler lärlingar och praktikanter. Det blir stora samhällsvinster men framför allt kan företagen själva tjäna på det. På bilden är Jonas Borg omgiven av anställda och praktikanter från Bangladesh, Irak, Syrien, Kongo, Libanon och Sverige.Bild:Jack Mikrut

Det gör ont i själen att se att utanförskapstrenden i våra bostadsområden går åt fel håll.

Dagligen läser vi om skjutningar, bilar i brand och parallella samhällen som växer upp ofta stick i stäv med de värderingar som våra mor- och farföräldrar, mammor och pappor har lämnat till vår generation.

Ebo-lagen måste slopas. Den gör det möjligt för nya svenskar att bosätta sig i områden utan vettigt boende och utan möjligheter till jobb.

Vi måste våga säga till människor som valt att komma till Sverige: ”Välkommen, du får bo på platsen x där det både finns boende och en rimlig chans till arbete och framtid.”

Vem som helst kan förstå att det inte är så lyckat att samla tusentals människor från olika kulturer, språk, religion, värderingar, i ett område med trångboddhet och utan arbetstillfällen.

Under 20 år har vi tagit emot olika former av praktikanter och lärlingar i mina butiker, människor som hamnat i utanförskap av olika skäl, ofta ungdomar och ofta med invandrarbakgrund.

Vi har slussat igenom 400–500 personer och i 60–70 fall kunnat erbjuda jobb. Vi känner en stolthet när vi ”klär på” dessa människor både det svenska språket, våra outtalade koder, vår kultur, synsätt, och inte minst våra värderingar. Samt utbildning i hur vi sköter vår huvuduppgift, alltså att driva handel i butik.

Vad vinner vi företagare på detta?

 • Det driver försäljning till nya kundgrupper.
 • Det utvecklar vårt sortiment.
 • Det skapar goda ambassadörer.
 • Det bidrar till större rekryteringsgrund.
 • Det vi lär oss om nya målgrupper.
 • Det ger lojala och stolta medarbetare.
 • Det skapar gott lokalt renommé.
 • Det kan ge tryggare arbetsplatser med mer förståelse för mångfald och olikheter.

Vi har också utvecklats själva och blivit duktiga på att hantera andra frågor kring utanförskap som olika former av handikapp, hbtq, jämställdhet etc.

Jag ska heller inte underskatta känslan när våra medarbetare försvenskas och åker till Skara Sommarland eller skaffar segelbåt, samt när vår allra mest konservativa farbror i 60-årsåldern kommer fram till mig efter en firmafest och viskar ”Jonas, den här mezebuffén var ju god faktiskt”.

Några tips till andra arbetsgivare:

 • Var nyfiken.
 • Problematisera inte.
 • Se alla som resurser.
 • Våga utmana.
 • Våga diskutera.
 • Våga lyfta ”fula tankar”.
 • Det är inte farligt att tycka olika.

Näringslivet kan ta ett stort ansvar med tanke på hur många arbetsplatser de handlar om. Alla, från småföretagare till stora börsnoterade bolag med många tusen anställda, kan bidra.

I höst kommer dessutom med största sannolikhet en lag om att företag ska upprätta en ny form av hållbarhetsrapport. Denna ska redovisa hur företaget arbetar med miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption.

Detta är snarast en revolution som många företag inte känner till, men som starkt borde bidra till ökat engagemang att aktivt börja göra skillnad, så att det finns något att redovisa.
I Södertälje genomförde vi ett arbetsmarknadsprojekt, K2-modellen, där 72 procent av deltagarna i branschspåret fick jobb efter praktiktiden. Denna modell borde bli så mycket mer än ett projekt. Det blir många miljoner i samhällsvinster.

Inom Ica har vi satt som mål att ta emot 5 000 lärlingar och praktikanter till år 2025 och jag tror att snabbaste sättet att bryta detta utanförskap är att alla företag och arbetsplatser sätter upp sådana antalsmål för att på så sätt göra människor anställningsbara.

Undvik att dela hel- och halvrasistiska sanningar på sociala medier. Det kommer bara att försämra situationen i Sverige utan tänk snarare: ”Vad kan jag göra för skillnad.”

Leta möjligheter i stället för att direkt döma, hjälp dessa människor att lyckas i stället för att vänta på deras misslyckande.

På så sätt skapar vi skattebetalare i stället för bidragstagare, dessutom kommer vi även att klara vår välfärd genom att vi får in fler i arbete som kommer att behövas i närtid då vi står inför stora pensionsavgångar och dessutom så lever vi längre och längre. Vi kommer definitivt att behöva denna arbetskraft.

Använd era demokratiska rättigheter att påverka politiker och tjänstemän i dessa frågor men också våra demokratiska skyldigheter, att inte bara sitta på läktaren och se på utan att på ett konstruktivt sätt försöka genom olika aktiviteter minska främlingsfientligheten i vårt land.

Att säga orden mångfald och tolerans är förknippat med noll procents risk och det kommer heller inte att ge mer än noll procents effekt. Men att däremot sätta upp antalsmål och erbjuda dessa individer ett sammanhang i form av en praktik eller lärlingsplats, det kommer att ge effekt.

Jonas Berg

Ica-handlare, Södertälje

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera