ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Industrin: Så jobbar vi mot plastkatastrofen

  • Magnus Huss.

DEBATT. Det är upprörande att plast hamnar i naturen och i våra hav. Vi inom plastindustrin arbetar därför med frågan om marin nedskräpning utifrån fyra premisser:

1. Nedskräpningen är ett globalt problem, därför krävs globala lösningar. Runt 60 procent av plasten i haven kommer från fem länder: Kina, Filippinerna, Indonesien, Thailand och Vietnam. Svensk lagstiftning kommer inte att räcka. 2011 undertecknade IKEM därför The Declaration of the Global Plastics Associations for Solutions on Marine Litter tillsammans med 69 andra plastorganisationer i 35 länder.

2. Även i Europa finns det länder som skräpar ned mer än andra, det beror på att de lägger plast på soptippar, plast som sedan blåser iväg ut i naturen. Plastbranschen i Europa har under många år haft ett europiskt förbud mot att lägga plast på soptippar högst på dagordningen men politikerna i EU:s medlemsländer har inte lyckats enas.

3. Det som kallas bildäck och textilier när det säljs, blir mikroplast när det slits eller bryts ned. Tvättvatten från tvättmaskiner och regnvatten från vägar är därför stora källor till mikroplaster. Våra medlemsföretag har metoder som effektivt kan avlägsna mikroplasterna vid vattenrening, men för att införa dem behövs politisk vilja på kommunal nivå. Dessutom behövs ett bättre omhändertagande av dagvatten i stadsmiljö.

4. Mikroplast hör inte hemma i skönhetsprodukter. Kosmetikbranschen är på god väg att fasa ut dem på egen hand. Det tycker vi inom plastbranschen är bra. Ett svenskt förbud gör därför varken till eller ifrån.

Plastindustrin är viktig för hela Europa, den står för en positiv handelsbalans på 18 miljarder euro och står för vart 25:e patent. Om vi skulle byta ut all plast inom Europa mot andra material skulle koldioxidutsläppen öka med 60 procent. Avfallsvolymerna skulle fyrdubblas.

Låt oss därför försöka hitta konstruktiva lösningar som gör att vi kan ta tillvara plastens unika egenskaper och bidrag till minskade koldioxidutsläpp samtidigt som vi värnar den marina miljön.

Vi inom den svenska plastindustrin tänker fortsätta se till att vi blir en del av lösningen. Vi vill öka återvinningen. Plast är ett för värdefullt material för att vi ska slänga den i naturen.

 

Magnus Huss, förbundsdirektör, IKEM, Innovations- och kemiindustrierna

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies