Fastighetsägarna skriver att de årliga hyresförhandlingarna saknar ramar. Det stämmer inte. Det är uppseendeväckande att den part som lämnade regeringens samtal om mer effektiva förhandlingar säger sig vara upprörda över detta.
Utvecklingen av alla typer av partssystem förutsätter ansvarstagande parter. Efter att Fastighetsägarna lämnat samtalen kunde de andra parterna komma överens bland annat om att inleda arbetet med ett skiljeförfarande för tvistelösning och att införa tidsfrister för förhandlingarna.
Att förhandla 1,5 miljoner hyror på tre månader är knappast ineffektivt. I Stockholm är redan nu 100.000 av 330.000 lägenheter färdigförhandlade.
Att äga och förvalta hyresrätter är ekonomiskt gynnsamt. Möjligen inte i varje läge lika ekonomiskt gynnsamt som att äga sitt boende, vilket främst förklaras av dagens skeva skattesystem som premierar ägt boende. Förhandlingssystemet ger stabil värdeutveckling och avkastning för fastighetsägare samt trygghet och rimliga boendekostnader för hyresgäster. I stället för att ropa på politiker om att riva ned det kunde vi tillsammans arbeta för en balanserad beskattning för hyresrätten.
Vi delar Fastighetsägarnas oro över hyresrättens minskade andel. De flesta har insett att det var ett politiskt misstag att ombilda cirka 26.000 av allmännyttans hyresrätter i Stockholms kommun, ett beslut som bidragit till den överhettade bostadsmarknad vi ser i Stockholm i dag. Glädjande är att nivån på ombildningar 2015 var lägst sedan 1997.
Stockholms bostadsmarknad bedömdes nyligen vara den tredje mest överhettade i världen. Hyresmarknaden måste vara långsiktigt hållbar och fungera över hela landet. Att forma den efter de extrema förhållanden som råder i Stockholms innerstad just nu är en dålig idé. Bostadsbristen är inget naturtillstånd. När ekonomin vänder behövs rimligt prissatta bostäder över hela staden och hela landet, såväl hyrt som ägt boende.
Lösningen på varje problem kan inte vara höjd hyra och minskat hyresgästinflytande. Vi vet även av internationella erfarenheter att den sortens lösningar inte fungerar.
Vi måste se med allvar på signalerna om överhettning. Enbart ett ökat utbud av rimligt prissatta ägda och hyrda bostäder i landets alla delar kan lösa dagens bostadsbrist och dess negativa ekonomiska och sociala konsekvenser.
Mariell Juhlin, chefsekonom, Hyresgästföreningen
Erik Elmgren, förhandlingschef, Hyresgästföreningen
Läs Fastighetsägarnas debattartikel här.