1515
Annons

Hyresgästföreningen: Hyresförhandlingarna är effektiva

DEBATT.På Di Debatt 22/10 skriver Fastighetsägarna om sin oro för hyresrättens framtid. Låt oss bredda perspektivet.

 

Fastighetsägarna skriver att de årliga hyresförhandlingarna saknar ramar. Det stämmer inte. Det är uppseendeväckande att den part som lämnade regeringens samtal om mer effektiva förhandlingar säger sig vara upprörda över detta.

Utvecklingen av alla typer av partssystem förutsätter ansvarstagande parter. Efter att Fastighetsägarna lämnat samtalen kunde de andra parterna komma överens bland annat om att inleda arbetet med ett skiljeförfarande för tvistelösning och att införa tidsfrister för förhandlingarna.

Att förhandla 1,5 miljoner hyror på tre månader är knappast ineffektivt. I Stockholm är redan nu 100.000 av 330.000 lägenheter färdigförhandlade.

Att äga och förvalta hyresrätter är ekonomiskt gynnsamt. Möjligen inte i varje läge lika ekonomiskt gynnsamt som att äga sitt boende, vilket främst förklaras av dagens skeva skattesystem som premierar ägt boende. Förhandlingssystemet ger stabil värdeutveckling och avkastning för fastighetsägare samt trygghet och rimliga boendekostnader för hyresgäster. I stället för att ropa på politiker om att riva ned det kunde vi tillsammans arbeta för en balanserad beskattning för hyresrätten.

Vi delar Fastighetsägarnas oro över hyresrättens minskade andel. De flesta har insett att det var ett politiskt misstag att ombilda cirka 26.000 av allmännyttans hyresrätter i Stockholms kommun, ett beslut som bidragit till den överhettade bostadsmarknad vi ser i Stockholm i dag. Glädjande är att nivån på ombildningar 2015 var lägst sedan 1997.

Stockholms bostadsmarknad bedömdes nyligen vara den tredje mest överhettade i världen. Hyresmarknaden måste vara långsiktigt hållbar och fungera över hela landet. Att forma den efter de extrema förhållanden som råder i Stockholms innerstad just nu är en dålig idé. Bostadsbristen är inget naturtillstånd. När ekonomin vänder behövs rimligt prissatta bostäder över hela staden och hela landet, såväl hyrt som ägt boende.

Lösningen på varje problem kan inte vara höjd hyra och minskat hyresgästinflytande. Vi vet även av internationella erfarenheter att den sortens lösningar inte fungerar.

Vi måste se med allvar på signalerna om överhettning. Enbart ett ökat utbud av rimligt prissatta ägda och hyrda bostäder i landets alla delar kan lösa dagens bostadsbrist och dess negativa ekonomiska och sociala konsekvenser.

Mariell Juhlin, chefsekonom, Hyresgästföreningen
Erik Elmgren, förhandlingschef, Hyresgästföreningen

Läs Fastighetsägarnas debattartikel här.


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?