1515

Hökmark och Fjellner: Regeringens klimatpolitik låter andra länder släppa ut mer

REPLIK. Sverige och EU ska gå före på klimatområdet. Men bara genom att visa resten av världen att det går att kombinera minskade utsläpp med tillväxt, jobb och välstånd kan vi få andra länder att ta sin del av ansvaret för klimatet.

Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner.
Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner.Bild:Maja Suslin

Problemet är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet antingen inte förstår hur centrala beslut i klimatpolitiken fungerar eller också försöker föra svenska folket bakom ljuset och reducera klimatfrågan till att bara handla om vem som vill mest. Det är precis den här plakatpolitiken som står i vägen för en framgångsrik, målinriktad och kostnadseffektiv klimatpolitik.

Beslutet i Europaparlamentet för ett par veckor sedan handlar inte om ambition utan bara om hur det klimatmål vi redan kommit överens om ska fördelas. Sverige som redan gör mest ska nu göra ännu mer, medan stora utsläppsländer som Polen och Bulgarien får rabatt och tillåts släppa ut mer. Våra ansträngningar här hemma leder därför inte till minskade utsläpp i EU och världen utan till högre utsläpp i andra länder. Det beror på att regeringen accepterat att andra får göra mindre när Sverige gör mer.

Våra svenska ansträngningar kommer därför inte leda till att EU:s eller världens utsläpp minskar snabbare. Den enda konsekvensen är att Sverige får ta en större del av kostnaden för EU:s klimatpolitik. Visst kan vi göra mer i Sverige, men om det innebär att andra länder slipper göra sin hemläxa vinner varken Sverige eller klimatet.

S och MP hävdar att vi systematiskt motarbetat reformen av handeln med utsläppsrätter. Också det är ren osanning. Vi krävde en ambitiös reform av utsläppshandeln och ställde oss bakom genomförandet av klimatmålet från Paris. Vi krävde dessutom att EU ska plocka bort ytterligare utsläppsrätter motsvarande 15 gånger Sveriges årliga utsläpp. Det var S och MP som inte ställde sig bakom detta när Europaparlamentet röstade tidigare i år. De motiverade sitt nej med att reformen inte gick tillräckligt långt. Men med sitt nej undergrävde de också det mest ambitiösa budet i de förhandlingar som nu pågår mellan Europaparlamentet och EU:s ministerråd. Det är ingenting annat än plakatpolitik när den är som sämst och det skadar Sverige, jobben och klimatet.

 

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M)
Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

 

Läs Gunnar Hökmarks och Christofer Fjellners första artikel här.

Läs svar från Jytte Guteland och Mattias Vepsä här.

Läs svar från Jakop Dalunde och Linnéa Engström (MP) här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från ZengunAnnons

Kravställning och uppföljning driver byggbranschen framåt

Håkan Ericsson och Caroline Sundqvist på Zengun.
Håkan Ericsson och Caroline Sundqvist på Zengun.

Den gröna omställningen inom byggindustrin pågår för fullt i form av satsningar kopplat till cirkulära materialflöden, återbruk och koldioxidreduktion. Men begreppet hållbarhet rymmer mer än så. Zengun är en av Stockholms ledande byggentreprenörer och de vill rikta strålkastarljuset mot den sociala hållbarheten, som lätt glöms bort. 

– En av flera viktiga åtgärder är att säkra att det inte finns oegentligheter i leverantörskedjan, säger Caroline Sundqvist, hållbarhetschef på Zengun.

Zengun är ett projektdrivet byggföretag med funktionen av en samordnande part där fokus ligger på byggledning och utförande i kombination med ett  kundnära samarbete. Hållbarhetsarbetet löper som en röd tråd genom projekten och med ambitionen att vara en drivande kraft i utvecklingen av branschen. En fråga som de vill belysa i detta sammanhang är de brister kopplat till social hållbarhet som fortfarande finns inom branschen. Det är ett faktum att det förekommer olaglig arbetskraft på arbetsplatserna och att det även finns arbetsförhållanden som strider mot mänskliga rättigheter i material- och underentreprenörskedjor vilket vi måste agera på som en enad front.

– De svenska underentreprenörerna har länge flaggat för den snedvridna konkurrensen men det är främst de senaste fem åren som byggbranschen börjat se svårigheterna. En stor del av problemet är att det finns för mycket okontrollerad arbetskraft som varken följer kollektivavtal eller betalar skatt. Myndigheter stiftar lagar kontinuerligt men de har sällan en plan för hur dessa ska följas upp. Om lagstiftaren inte har tänkt på frågan så blir det väldigt svårt för huvudentreprenören att utföra rätt typer av kontroll. Vi tycker det har blivit lite fel i ansvarsfrågan, säger Håkan Ericsson, inköpschef på Zengun. Han och hans kollegor vill se en mer effektiv och säker process för kontroll av arbetskraften, tillsammans med näringslivet och berörda myndigheter.

– Rätt instanser bör ta ansvar för sina respektive delar. Många kontroller är problematiska för oss att utföra och ofta har myndigheter, fackförbund och branschorganisationer bättre kunskap och redskap för detta, säger Caroline.

Kravställning kräver uppföljning

I Zenguns kontrakt med underentreprenörer och leverantörer finns tydliga kravställningar gällande den arbetskraft som tas in från andra länder. Kraven utgår från två index: ITUC (International Trade Union Confederation) och CPI (Corruption Perception Index) för att säkerställa att inga arbetsförhållanden strider mot mänskliga rättigheter. Men kravställning räcker inte, menar Håkan. 

– Man måste göra kontroller också. Vi har under 20-30 år kravställt kring rimliga arbetsförhållanden, kollektivavtal och att de som arbetar ska betala skatt men det betyder ingenting om det inte utförs kontroller, antingen digitalt eller manuellt. En annan åtgärd skulle vara att möjliggöra samkörning mellan personalliggare och skatteinbetalningar. 

– Vi har kommit en bra bit på väg men för att skapa en hållbar bransch krävs en samverkan i marknaden. Kravställning, uppföljning, transparens och samarbete är det som krävs för att driva branschen framåt, avslutar Caroline.

Om Zengun

Zengun grundades 2009 och är en av de ledande byggentreprenörerna i region Stockholm. Vi drivs av att driva projekt i nära samverkan med våra kunder; alltid med projekten och människorna i centrum. Vi tar ansvar och arbetar aktivt för att vara en del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Läs mer på www.zengun.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zengun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?