Hoppa till innehållet

Annons

Henrik Saxborn: Regeringen förstör för solel

DEBATT. I somras förändrade regeringen skattelagstiftningen för solel, vilket påverkar möjligheten för företag att investera i tekniken. Den nya skattelagstiftningen omöjliggör investeringar i större solcellsanläggningar, skriver fastighetsbolaget Castellums vd Henrik Saxborn.

INCITAMENTSTYRT. Det är orimligt att bli skattemässigt straffade när vi investerar i att minska energianvändningen, skriver Henrik Saxborn.
INCITAMENTSTYRT. Det är orimligt att bli skattemässigt straffade när vi investerar i att minska energianvändningen, skriver Henrik Saxborn.Bild: Peter Hamberg

Nyligen invigde Castellum en solcellsanläggning ovanpå ett shoppingcenter i Uppsala. På den stora platta ytan finns solceller med en samlad toppeffekt på 254,8 kilowatt. Det är ingen händelse att kapacitetstaket har definierats så detaljerat.

Den nya skatt på solenergi som började gälla den 1 juli i år innebär nämligen att ägarna av små anläggningar – till exempel på villatak – fortfarande slipper betala skatt för egen el. Men nu finns en övre gräns på 255 kilowatt.

För större producenter uppstår därför en kostnad på drygt 29 öre per kilowattimme, exklusive moms, vilket gör att investeringen går från lönsam till olönsam. Att vi anpassat vår senaste anläggning är naturligtvis en direkt följd av skatten.

2015 har kallats för ett globalt superår för hållbarhetsfrågor när tre avgörande händelser som rör oss alla ägde rum.

I juli lades agendan för de globala hållbarhetsmålen fast vid den stora konferensen i Addis Abeba i Etiopien, i september antogs FN:s nya globala hållbarhetsmål i New York och i december slöts världens första juridiskt bindande klimatavtal i Paris.

Sammantaget var det en tuff dagordning som världens ledare enade omkring. Den innebär att vi nu fått förutsättningar för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader – och att vi alla måste bidra för att inte äventyra framtida generationers livsbetingelser.

Byggnader står i dag för cirka 40 procent av energianvändningen och ska vi lyckas nå våra gemensamma mål krävs investeringar, både i fastigheter som byggts tidigare och djärva nyproduktionssatsningar på ”nära-noll-byggnader”.

Castellum är en av Sveriges största fastighetsägare och vi både har och tar ett stort ansvar för att minska vår klimatpåverkan. Vi har de senaste tio åren sänkt energianvändningen per kvadratmeter med en tredjedel och vi driver en lång rad olika projekt inom hållbarhetsområdet som det är vårt ansvar att bidra med.

Bland annat har vi redan investerat i ett tiotal solcellsanläggningar runt om i landet och med våra totalt 710 fastigheter har vi en enorm potential på våra tak. Vi skulle alltså kunna göra mycket mera.

Solceller är en fantastisk energikälla som utnyttjas alldeles för lite här hemma. En talande jämförelse: i Sverige kommer 0,1 procent av den energi vi använder från solceller, i Tyskland är motsvarande siffra 8 procent.

När man lyssnar på experter i Sverige så är en bedömning att elproduktionen från solceller kan byggas ut med 3 procent per år.

Vi på Castellum tror att vi de närmaste tio åren kan växa mycket snabbare och bygga en till tre nya solcellsanläggningar per år med en kapacitet på vardera mer än 250 kilowatt. Det blir i så fall en ökning av vår kapacitet med upp mot 20 gånger och sammanlagda investeringar om upp mot 100 miljoner kronor.

Men den nya skattelagstiftningen omöjliggör investeringar i större solcellsanläggningar eftersom juridiska personer, som producerar med en effekt över 255 kilowatt, ska betala energiskatt för den el de inte längre köper när de tillverkar egen solel.

Efter sitt tillträde tog regeringen initiativ till Fossilfritt Sverige vars syfte var att samla näringslivets höga ambitioner och framföra detta vid klimatförhandlingarna i Paris, vilket gjordes med framgång. Därför är det svårt att förstå att samma regering sätter upp stoppskyltar för oss och andra aktörer.

Vi befinner oss mitt i ett tekniksprång som kan skapa stor samhällsnytta. Men i stället för att investeringstakten höjs riskerar flera initiativ att begränsas eller rentav att stanna på idéstadiet. Det är kontraproduktivt och orimligt att bli skattemässigt straffade när vi investerar i att minska energianvändningen.

Regeringen känner till problematiken och har antytt att man är beredd att justera skatten. Det räcker inte. Det ska skapas incitament – inte hinder.

Regeringen behöver helt och hållet slopa det som i praktiken är en skatt på solel och göra det enkelt och lönsamt att investera inom detta område.

Henrik Saxborn, vd, Castellum

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera