ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Harry Goldman: Inget fel att nyanlända startar eget

  • Harry Goldman.

REPLIK. I Dagens industri den 17/1 kunde vi läsa att professor Mats Hammarstedt och docent Lina Aldén, nationalekonomer vid Linnéuniversitetet i Växjö, avråder från företagande bland nyanlända. Med hänvisning till de svårigheter som personer med utländsk härkomst möter så menar forskarna att företagande är fel väg för dem.

Tillväxtverket har konstaterat att viljan att starta företag är starkare bland personer med utländsk bakgrund än bland personer med svensk bakgrund (Entreprenörsbarometern). Dessutom har företagare med utländsk bakgrund högre ambitioner om företagets omsättning och antal anställda. Så varför ska just nyanlända hindras från att försörja sig själv genom företagande?

Företagare med utländsk härkomst har generellt svårare att få företaget att växa, i det har Lina Aldén och Mats Hammarstedt rätt. Inkomsterna från företaget är vanligen mindre än bland företagare med svensk bakgrund.

Men detta är inte unikt för företagare utan gäller även för löntagare med utländsk bakgrund och för den skull även för kvinnor, utan att någon avråder dem från att arbeta.

Nyföretagarcentrum Sverige tar varje år emot 15.000–20.000 personer för rådgivning, varvid närmare 10.000 nya företag startas. Nära 30 procent av dem som ges rådgivning hos oss – och mer än varannan i invandrartäta kommuner och kommundelar – är av utländsk härkomst. Såväl tillväxt som överlevnad är högre i de företag som startats med hjälp av Nyföretagarcentrums rådgivning än i andra företag, och varje år genererar de företag som startats genom vår rådgivning 4 miljarder kronor i skatteintäkter. Verksamheten drivs med hjälp av näringsliv, organisationer, banker och kommuner, som vet att resultaten är mycket goda. Samtidigt är statens bidrag mycket begränsat.

Vi är engagerade runt om i landet för att stötta nyanlända att bli företagare och vi gör särskilda projektinsatser riktade till den här gruppen.

Men antalet nyanlända är nu historiskt stort, och inom kort blir tiotusentals ytterligare nyanlända tillgängliga för arbetsmarknaden och får ta del av etableringsuppdraget hos Arbetsförmedlingen. Mer behöver alltså göras och vi är beredda att öka våra insatser.
Företagare med utländsk bakgrund alltid har betytt mycket för Sverige. Deras idéer, erfarenheter och drivkraft måste vi ta vara på.

 

Harry Goldman, vd, Nyföretagarcentrum Sverige

 

Läs Mats Hammarstedts och Lina Aldéns debattartikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer