1515

Günther Mårder: Företagare är förtvivlade över 3:12-förslaget

REPLIK. Starkare konkurrenskraft och ett mer dynamiskt företagsklimat – det är målet när regeringen sänker bolagsskatten från 22 till 20 procent, enligt Magdalena Anderssons (S) och biträdande finansminister Per Bolunds (MP) debattartikel i Di den 20 juni.

Från småföretagens sida lär applåderna utebli.

Günther Mårder.
Günther Mårder.

Företagarna som organisation kommer givetvis aldrig säga nej till skattesänkningar för bolagen. Men logiken i att föreslå höjd entreprenörsskatt med 25 procent, för att sedan föreslå sänkt bolagsskatt med 10 procent, kan starkt ifrågasättas. För småföretagen är entreprenörsskatten tveklöst den viktigaste frågan.

Till oss på Företagarna ringer förtvivlade människor som låtit bli att ta ut lön under flera års tid för att kunna bygga upp sina verksamheter. Vissa berättar att de varit på väg att expandera och anställa, men att 3:12-förslaget fått dem att ändra sina planer. Andra ser hur möjligheten att betala tillbaka lånen de tagit på bostaden för att få igång företaget försvinner, när utrymmet för utdelningar minskar. Nu ser Sveriges fåmansföretagare hur regeringen vill sänka bolagsskatten, som på marginalen kan öka avkastningen för storföretagen, medan fåmansföretagen förväntas svälja en kraftigt ökad skatt på sina utdelningar. Självklart kommer en sådan politik att slå mot de mindre bolagens möjligheter och vilja att investera och nyanställa.

Regeringen borde påminna sig om att det är i småföretagen som fyra av fem nya jobb skapas. En färsk undersökning i LO:s tidning Arbetet visar att nästan vart fjärde arbetstillfälle försvunnit från storföretagen under 00-talet. I början av 2000-talet hade de 25 största börsföretagen med huvudkontor i Sverige nästan en kvarts miljon anställda på hemmaplan. Nu är antalet nere i 190.000, mindre än 4 procent av arbetsmarknaden. Det är en verklighet som regeringen tycks ha svårt att ta till sig.

Det är välkänt att skatter påverkar hur människor beter sig. Höga skatter på alkohol minskar alkoholkonsumtionen medan höjda klimatskatter minskar klimatpåverkan. Men samtidigt som regeringen påstår att den vill skapa ett mer dynamiskt företagsklimat, höjs skatten på entreprenörskap. Hur går det ihop på Finansdepartementet?

Redan i början av maj samlade Företagarna allianspartierna till ett seminarium i Stockholm om entreprenörsskatten. Enigheten var stor om att 3:12-förslaget skulle stoppas. Det är glädjande att de nu aviserat att de kommer gå vidare gemensamt för att stoppa den skadliga skattehöjningen. Sveriges småföretagare sätter nu sin tro och sitt hopp till att dessa löften införlivas.

Småföretagen är trötta på ryckighet och regelkrångel. De vill ha regler som gynnar innovationer, investeringar och skapar nya arbetstillfällen. Nu är det upp till bevis.

Günther Mårder, vd Företagarna

 

Läs Magdalena Anderssons och Per Bolunds artikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?