ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Günther Mårder: Företagare är förtvivlade över 3:12-förslaget

  • Günther Mårder.

REPLIK. Starkare konkurrenskraft och ett mer dynamiskt företagsklimat – det är målet när regeringen sänker bolagsskatten från 22 till 20 procent, enligt Magdalena Anderssons (S) och biträdande finansminister Per Bolunds (MP) debattartikel i Di den 20 juni.

Från småföretagens sida lär applåderna utebli.

Företagarna som organisation kommer givetvis aldrig säga nej till skattesänkningar för bolagen. Men logiken i att föreslå höjd entreprenörsskatt med 25 procent, för att sedan föreslå sänkt bolagsskatt med 10 procent, kan starkt ifrågasättas. För småföretagen är entreprenörsskatten tveklöst den viktigaste frågan.

Till oss på Företagarna ringer förtvivlade människor som låtit bli att ta ut lön under flera års tid för att kunna bygga upp sina verksamheter. Vissa berättar att de varit på väg att expandera och anställa, men att 3:12-förslaget fått dem att ändra sina planer. Andra ser hur möjligheten att betala tillbaka lånen de tagit på bostaden för att få igång företaget försvinner, när utrymmet för utdelningar minskar. Nu ser Sveriges fåmansföretagare hur regeringen vill sänka bolagsskatten, som på marginalen kan öka avkastningen för storföretagen, medan fåmansföretagen förväntas svälja en kraftigt ökad skatt på sina utdelningar. Självklart kommer en sådan politik att slå mot de mindre bolagens möjligheter och vilja att investera och nyanställa.

Regeringen borde påminna sig om att det är i småföretagen som fyra av fem nya jobb skapas. En färsk undersökning i LO:s tidning Arbetet visar att nästan vart fjärde arbetstillfälle försvunnit från storföretagen under 00-talet. I början av 2000-talet hade de 25 största börsföretagen med huvudkontor i Sverige nästan en kvarts miljon anställda på hemmaplan. Nu är antalet nere i 190.000, mindre än 4 procent av arbetsmarknaden. Det är en verklighet som regeringen tycks ha svårt att ta till sig.

Det är välkänt att skatter påverkar hur människor beter sig. Höga skatter på alkohol minskar alkoholkonsumtionen medan höjda klimatskatter minskar klimatpåverkan. Men samtidigt som regeringen påstår att den vill skapa ett mer dynamiskt företagsklimat, höjs skatten på entreprenörskap. Hur går det ihop på Finansdepartementet?

Redan i början av maj samlade Företagarna allianspartierna till ett seminarium i Stockholm om entreprenörsskatten. Enigheten var stor om att 3:12-förslaget skulle stoppas. Det är glädjande att de nu aviserat att de kommer gå vidare gemensamt för att stoppa den skadliga skattehöjningen. Sveriges småföretagare sätter nu sin tro och sitt hopp till att dessa löften införlivas.

Småföretagen är trötta på ryckighet och regelkrångel. De vill ha regler som gynnar innovationer, investeringar och skapar nya arbetstillfällen. Nu är det upp till bevis.

Günther Mårder, vd Företagarna

 

Läs Magdalena Anderssons och Per Bolunds artikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer