Hoppa till innehållet

Annons

Gunnar Hökmark: Ofattbart att regeringen välkomnar Nordeas flytt

DEBATT. Regeringen underminerar Sveriges konkurrenskraft med den nya bankskatten. Det är obegripligt att Magdalena Andersson vill driva igenom en straffskatt som får Nordens största bank, Nordea, att överväga en flytt av huvudkontoret från Stockholm, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark.

UTAN MOTSTYCKE. Regeringen inför en bankskatt. Den största banken överväger att flytta. Regeringen välkomnar detta. Beteendet saknar historiska paralleller, anser Gunnar Hökmark.
UTAN MOTSTYCKE. Regeringen inför en bankskatt. Den största banken överväger att flytta. Regeringen välkomnar detta. Beteendet saknar historiska paralleller, anser Gunnar Hökmark.Bild:Fredrik Persson

När Storbritannien lämnar EU blir alla förlorare. Den brittiska finansmarknaden och London City kommer att förlora en styrka man globalt har haft genom att vara en del av den gemensamma marknaden. London City kommer att förbli en ledande global aktör, men mindre och svagare samtidigt som EU förlorar ett globalt finanscenter.

Det naturliga vore att den svenska regeringen i detta skede sökte stärka den inom EU relativt stora finansiella marknadsplats som Stockholm är. Våra stora banker, ledande försäkringsbolag, riskkapitalindustri och bland annat den snabba utvecklingen av fintech-bolag gör Sverige till en ledande finansiell ekonomi med positioner som det finns all anledning att försvara.

I stället underminerar regeringen den svenska finansmarknadens konkurrenskraft med en bankskatt utöver stabilitetsavgifter som banker redan betalar – förtäckt under benämningen resolutionsavgift – som inte har något med finansiell stabilitet eller bankers verksamhet att göra utan går rakt in i statsfinanserna. Det är därför Nordea överväger att lämna Sverige.

De svenska finansiella marknaderna med stora och internationellt framgångsrika affärsbanker har varit en avgörande förutsättning för svensk ekonomis tillväxt, det svenska näringslivets export och vår industris internationella konkurrenskraft.

Ännu viktigare, den nya generationen av ledande globala företag vi behöver för att vara en globalt ledande välfärdsekonomi – alla startups, små och medelstora företag – kräver en stark finanssektor. Den är nödvändig för att företagen ska kunna växa här, för att de ska kunna utvecklas med sina huvudkontor, forskning och utveckling här och för att de ska kunna investera här och världen över.

I stället för att söka sig till USA ska företag kunna växa i Sverige. Starka finansiella centrum har genom historien och världen över visat sig vara avgörande för dynamiska ekonomiers framväxt och utveckling. I grunden är det självklart att det är så.

Som Europaparlamentets rapportör för bankkrislagstiftningen liksom för den revision vi nu gör med nya krav på förmågan att möta förluster, för bankstrukturlagstiftningen, och för uppföljningen av tillväxtpolitiken är det för mig uppenbart när man ser på de olika europeiska ekonomiernas skilda utveckling vilken avgörande och strategisk tillgång det är för ett land att ha en egen finansiell sektor med kraft och stor omfattning.

De länder som inte har egna finansiella centrum har sämre likviditet, mindre riskkapital och sämre finansiella förutsättningar både för ekonomisk stabilitet och jobbskapande investeringar. De lider av en finansiell och ekonomisk osäkerhet inför varje ny finansiell kris eftersom de är de första förlorarna när banker tvingas koncentrera sin verksamhet till hemmamarknaden eller när hemmalandets myndigheter driver fram en minskning av utlåning, trading eller market making.

Det som var det i särklass svåraste i förhandlingarna om bankkrislagstiftningen var förhållandet mellan hemlands- och värdlandsmyndigheter liksom respektive regeringar, av det skälet att värdlandet i praktiken är underordnat ett annat lands myndigheter, och därmed deras finansiella intressen. Det samma gällde diskussionerna om bankstrukturreformen, där kommissionen och många andra ville driva igenom en separation av bankers traditionella in- och utlåningsverksamhet från deras aktiviteter inom trading och market making.

Det är mot denna bakgrund för mig fullständigt obegripligt att Sveriges finansminister vill driva igenom en straffbeskattning av svenska banker ovanpå andra avgifter som svenska banker redan betalar mer av än sina konkurrenter. Den har inte något med finansiell stabilitet, krav på förlusttäckningsförmåga eller krishantering att göra. Där finns redan kapitaltäckningskrav, som är ställda högre på svenska banker och för att hantera banker i kris särskilda stabilitetsavgifter, även de högre för svenska banker än inom EU i övrigt. Den nya skatten på banker har bara statsfinansiella motiv som budgetförstärkning.

Sverige har redan en betydligt högre resolutionsavgift än andra EU-länder. Den nya skatten kommer – som bland annat Riksbanken har påpekat – knappast att leda till att resurserna för att hantera en finanskris stärks. Däremot försvagar regeringen argumenten för att vi ska kunna ha högre avgifter än den gemensamma lagstiftningen kräver.

Genom bankskattens utformning är det nämligen uppenbart att Sverige vill sätta avgifter och skatter på banker som inte har med den svenska finansmarknadens och bankernas riskexponering. Det kommer försvåra för oss att hävda stabilitetsskäl för att få undantag eller utrymme för högre krav på kapitaltäckning och en högre resolutionsavgift. Regeringen visar ju nu att det inte är av risk- eller stabilitetsskäl som man vill sätta högre nivåer utan att man tvärtom vill öppna för att använda den typen av avgifter för offentliga utgifter.

Bankskatten underminerar svenska bankers konkurrenskraft, lönsamhet och utlåning. Den har uppenbarligen lett till att Sveriges enda internationella bank av global storlek överväger att lämna Sverige. Den drabbar den svenska finanssektorns kritiska massa och därmed dess internationella konkurrenskraft.

En utflyttning av svenska banker leder inte till ökad stabilitet utan till ökat beroende av de kvarvarande bankerna. Med den nya bankkrislagstiftningen får inte förluster i banker som tidigare drabba staterna utan måste mötas fullt ut av de gamla ägarna och investerare. Vid djupa systemkriser har för övrigt svenska staten vunnit på de statliga interventioner som då varit nödvändiga.

Det faktum att Magdalena Andersson säger sig välkomna att Nordea överväger att flytta ut är i ordets allra mest grundläggande bemärkelse ett tjänstefel av en finansminister. Det understryks av att den finska regeringen bejakar att den nu arbetar för att underlätta flytten. Sveriges och Finlands regeringar samarbetar alltså om Nordeas utflyttning. Det är ofattbart och saknar historiska paralleller om man inte söker sig till uppgivandet av Sveaborg.

Stoppa den extra bankskatten, välkomna Nordea och andra banker att utveckla sin verksamhet i Sverige och utveckla Stockholm till en nordisk-baltisk finansplats!

 

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M)

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera