ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Gunnar Ekman: Bara så kan polisen lösa sina problem

  • Gunnar Ekman.

DEBATT. Polisen har under många år präglats av usel effektivitet, brister i ledarskap och dålig anpassning till omvärlden. Detta skulle rättas till genom en omfattande reform som snabbt skulle få polisen på banan.

Det blev en skrivbordsreform med större fokus på boxar och rutor än på människor och kultur. Det sättet är särskilt dåligt i en polisorganisation, eftersom kulturen är omvittnat besvärlig att tas med enligt internationell polisforskning (och min avhandling från 1999, Från text till batong).

Jag forskade på den förra förändringen av polisen (närpolisreformen), och undersökte vad det är som styr poliser och hur planer och styrdokument får genomslag i det vardagliga polisarbetet. Resultatet var bistert för dem som tror att en polisorgani-sation kan styras från ett skrivbord.

Polisen kunde beskrivas som två ordentligt åtskilda världar där en värld ägnar sig åt planering och skrivbordsstyrning och den andra åt vardagens polisarbete i en kultur som måste tas på allvar.

Avståndet mellan världarna var stort och avsaknaden av chefer i polispraktiken bekymmersam. Det är nämligen i den praktiken planer blir handlingar, värde levereras och kulturen riktas framåt.

När jag nu ser och hör hur chefer kommer allt längre ifrån medarbetarna och hur missnöjet sprids är jag rädd att historien upprepar sig. Jag befarar att skrivbordskompetens har premierats framför förmågan att leda vid rekrytering av chefer och att de duktiga ledare som finns har tappat sugen.

Ledande chefer tycks ha glömt tidigare erfarenheter eller så har de inte förmågan att omsätta dem i praktik. Nu behövs ledare som begriper organisationer i kris, polisarbetets logik och har modet att leda på riktigt. Skrivbordschefer måste ersättas i vissa fall och de med rätt förmågan får bli ledare och bege sig ut för att leda på riktigt.

Det handlar som i alla organisationer om att bygga förtroende, visa vägen, bekräfta de medarbetare som presterar bra och att få dem som inte presterar så bra på banan. Sådant som inte låter sig göras från skrivbordet.

Att i dagsläget bara ropa på mer pengar, fler poliser eller på Dan Eliassons avgång är återigen att söka en genväg. Nu behöver maskinen repareras genom en ordentlig reformering av ledarskapet med utgångspunkt i medarbetarnas perspektiv och den kultur som genomsyrar organisationen. Bara så kan polisen ledas.

 

Gunnar Ekman, ekon. dr. från Handelshögskolan i Stockholm, tidigare polis

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer