ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Grymt bedrägeri att locka ensamkommande

Att flytta till ett annat land är ett stort beslut. Att ensam i ung ålder flytta till ett land långt bort är ännu större. Men med löften om en säkrare och rikare framtid tar många ändå steget.

 

 

Åren fram till hösten 2015 kunde man resa till Sverige och vara helt säker på att få permanent uppehållstillstånd om man uppgav att man var under 18 och utan föräldrar. Man behövde inte visa några papper eller identitetsbevis. Ingen kontrollerade åldern. Man fick plats på kommun-Sveriges dyraste boendeform, erbjöds plats i gymnasiet och kunde kvittera ut en hygglig dagpenning. Om man uppgav att en eller båda föräldrarna var avlidna kunde man dessutom få ut en retroaktiv efterlevandepension på 50 000 kronor.

2015 åkte 35 000 unga, i skiftande ålder, till Sverige och sökte uppehållstillstånd som ensamkommande. I retoriken höll regeringen in i det längsta fast: låt barnen komma till oss. Men efter predikan började Sverige ångra sig.

Kostnaden för bara denna migrantgrupp steg brant upp till mer än 30 miljarder, per år. Misstanken om att många var äldre än 18 gjorde att Sverige efter stor vånda började ålderstesta och inhiberade därför handläggningen av ensamkommandes ärenden.

De unga fick vänta. Rapporter om utbredd psykisk ohälsa och drogmissbruk började komma in, liksom våld på boendena. Självmord inträffade. I måndags visade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi på Di Debatt att utbildningssituationen för ensamkommande är katastrofal. Bara 20 procent lyckas få godkänt i kärnämnena, vilket är liktydigt med att man slås ut från gymnasiet och därmed i praktiken från svensk arbetsmarknad.

På tisdagen kom Medicinalverkets första resultat av ålderstesterna. 75 procent av de som Migrationsverket bedömt som äldre och skickat för test visar sig vara över 18. "Bra att vi vet", kommenterade statsministern.

Tusentals av dessa ungdomar ska nu avvisas. Många av dem kommer att fortsätta leva i Sverige som gömda, tillsammans med de mellan 50 000 och 80 000 individer som polisen bedömer redan gömmer sig.

Av alla erfarenheter som sakta men säkert har sjunkit in i Sverige sedan 2015 är kanske den viktigaste att aldrig mer sprida ohållbara löften omkring sig. Sverige har bokstavligen aktivt lockat folk att riskera liv och framtid. Det är svinaktigt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies