Att flytta till ett annat land är ett stort beslut. Att ensam i ung ålder flytta till ett land långt bort är ännu större. Men med löften om en säkrare och rikare framtid tar många ändå steget.
Åren fram till hösten 2015 kunde man resa till Sverige och vara helt säker på att få permanent uppehållstillstånd om man uppgav att man var under 18 och utan föräldrar. Man behövde inte visa några papper eller identitetsbevis. Ingen kontrollerade åldern. Man fick plats på kommun-Sveriges dyraste boendeform, erbjöds plats i gymnasiet och kunde kvittera ut en hygglig dagpenning. Om man uppgav att en eller båda föräldrarna var avlidna kunde man dessutom få ut en retroaktiv efterlevandepension på 50 000 kronor.
2015 åkte 35 000 unga, i skiftande ålder, till Sverige och sökte uppehållstillstånd som ensamkommande. I retoriken höll regeringen in i det längsta fast: låt barnen komma till oss. Men efter predikan började Sverige ångra sig.
Kostnaden för bara denna migrantgrupp steg brant upp till mer än 30 miljarder, per år. Misstanken om att många var äldre än 18 gjorde att Sverige efter stor vånda började ålderstesta och inhiberade därför handläggningen av ensamkommandes ärenden.
De unga fick vänta. Rapporter om utbredd psykisk ohälsa och drogmissbruk började komma in, liksom våld på boendena. Självmord inträffade. I måndags visade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi på Di Debatt att utbildningssituationen för ensamkommande är katastrofal. Bara 20 procent lyckas få godkänt i kärnämnena, vilket är liktydigt med att man slås ut från gymnasiet och därmed i praktiken från svensk arbetsmarknad.
På tisdagen kom Medicinalverkets första resultat av ålderstesterna. 75 procent av de som Migrationsverket bedömt som äldre och skickat för test visar sig vara över 18. "Bra att vi vet", kommenterade statsministern.
Tusentals av dessa ungdomar ska nu avvisas. Många av dem kommer att fortsätta leva i Sverige som gömda, tillsammans med de mellan 50 000 och 80 000 individer som polisen bedömer redan gömmer sig.
Av alla erfarenheter som sakta men säkert har sjunkit in i Sverige sedan 2015 är kanske den viktigaste att aldrig mer sprida ohållbara löften omkring sig. Sverige har bokstavligen aktivt lockat folk att riskera liv och framtid. Det är svinaktigt.
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons
Fem fallgropar med vilande bolag – så navigerar du runt dem
Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.Foto: Mikael Sjöberg
Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.
Många företagare som säljer sin verksamhet väljer att vänta och låter bolaget vila i fem år innan de tar ut kapitalet. Anledningen är att skatten då kan bli 25 procent istället för 55 procent. Men ibland visar det sig att det man trodde var ett vilande bolag inte alls är det.
Eftersom området rent juridiskt är relativt snårigt gäller det att vara noggrann och förutseende för att inte trampa snett, konstaterar Nordea Private Bankings affärjurist Pernilla Frisk.
– Det finns en del fällor med vilande bolag som är viktiga att känna till, säger hon.
Här listar hon fem fallgropar som du kanske borde åtgärda innan verksamheten säljs. Åtminstone om du tänkt dig att ha ett vilande bolag.
1. Fortsatt drift i annat bolag
Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.
– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.
Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.
2. Närstående bedriver drift i annat bolag
En annan fallgrop kan vara om man någon gång har gjort ett generationsskifte. Om ni är två syskon som delat upp verksamheten i två bolag och sedan drivit varsitt, finns det risk för att ingen av er kan sälja av sin verksamhet och ha ett vilande bolag. Det spelar ingen roll om generationsskiftet gjordes för flera decennier sedan.
Om ni däremot är kusiner som tagit över bolagen kan ni som säljare ha ett vilande bolag. Det beror på att kusiner inte ses som närstående utifrån ett skattemässigt perspektiv.
– Sedan några år tillbaka finns det en ny lagstiftning för att underlätta generationsskiften, men reglerna är ändå komplicerade, menar Pernilla Frisk.
3. Fortsatt anställning
Om du säljer samtliga aktier i ett bolag påverkas inte den skattemässiga statusen i det vilande bolaget av en eventuell anställning.
– Bedömningen blir dock en annan om du som ägare – eller någon närstående – har kvar andelar i det sålda bolaget, då kan du i de flesta fall inte ha ett vilande bolag, betonar Pernilla Frisk.
Detta gäller också om du återinvesterar i köparbolaget och någon i närståendekretsen fortsatt är anställd i bolaget.
4. Aktiv kapitalförvaltning
Hur aktiv man som ägare kan vara när det gäller att placera kapital i sitt vilande bolag är ovisst. Det finns rättsfall som visar att man själv kan fatta beslut om vissa omplaceringar, men det är oklart var gränsen går. Högsta instans har godkänt att ägare omplacerat cirka 20 procent av kapitalet och gjort cirka 50 köp- och säljtransaktioner under ett år.
För att undvika att man hamnar i en tvist med Skatteverket rekommenderar Pernilla Frisk att man förvaltar kapitalet diskretionärt, det vill säga överlåter placeringsbesluten till banken eller en annan förvaltare.
– Vi brukar även förorda att man är försiktig med att placera kapitalet i onoterade värdepapper, eftersom det kan öka risken för att bolaget inte anses vara vilande, påpekar hon.
5. Omstrukturering och enskild egendom
Slutligen, för att man ska kunna ha ett vilande bolag krävs det i vissa fall att man behöver göra en omstrukturering innan verksamheten säljs.
– Enkelt förklarat så säljer man aktierna i bolaget till underpris till ett nybildat bolag. Därefter säljer det nya bolaget aktierna i verksamhetsbolaget och köpeskillingen landar in i holdingbolaget, som man sedan låter bli vilande, säger Pernilla Frisk.
Även om aktierna i verksamhetsbolaget är enskild egendom, så innebär det inte att aktierna i det nya bolaget per automatik blir det.
– Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa så att även de nya aktierna blir enskilda.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev