1515
Annons

Fyra ministrar: Lägg EU:s läkemedelsverk i Sverige

DEBATT. I samband med brexit måste ett antal EU-myndigheter flytta från Storbritannien. Regeringen beslutar i dag att aktivt arbeta för att europeiska läkemedelsverket, EMA, ska lokaliseras till Sverige, skriver ministrarna Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson, Gabriel Wikström och Ann Linde.

Ann Linde, Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Gabriel Wikström.
Ann Linde, Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Gabriel Wikström.Bild:Marcus Ericsson

Det brittiska folket har beslutat att lämna EU. Den svenska regeringen hade gärna sett ett annat resultat, inte minst då Storbritannien är en viktig handelspartner till Sverige. Samtidigt kan det också öppna för möjligheter. En sådan är att Londonbaserade EU-myndigheten, EMA, det europeiska läkemedelsverket, kommer att behöva ett nytt värdland. Vi anser att Sverige är bäst lämpat som ny hemvist åt EMA.

EMA har en central roll i den europeiska life science-sektorn eftersom de ansvarar för godkännande av läkemedel för hela den europeiska marknaden.

Om EMA lokaliseras till Sverige skulle de ge flera stora fördelar för vårt land. Det skulle markera vår framträdande roll inom life science och på läkemedelsområdet. EMA:s verksamhet är kunskapsintensiv och nära kopplad till den svenska biomedicinska forskningen som kan stärkas ytterligare. Om EMA placeras här kan det innebära följdinvesteringar och nya jobb om läkemedelsbolag eller andra bolag med koppling till life science i ökad utsträckning lokaliserar verksamhet till Sverige.

De senaste åren har Astra Zeneca investerat i Södertälje och GE i Uppsala. Svensk biomedicinsk forskning är framstående. Sverige ligger i frontlinjen och har potential att bli Europas mest attraktiva land att utveckla och producera nya läkemedel i.

Om EMA med sina närmare 900 anställda från olika medlemsländer lokaliseras här skulle det öka efterfrågan i ekonomin. Exempelvis behöver myndigheten underleverantörer för ett flertal olika tjänster. 40.000 personer deltar varje år i möten inom ramen för EMA:s verksamhet. Det generar ett stort antal hotellnätter och andra inkomster inom besöksnäringen.

Regeringen beslutar i dag att aktivt arbeta för att EMA ska lokaliseras till Sverige, och att inrätta ett särskilt sekretariat för detta. Sekretariatet kommer att planera och organisera kandidaturen. Vi behöver föra en aktiv kampanj gentemot övriga medlemsstater. Arbete ska ske i närasamarbete med regeringens nationella samordnare för life science.

Det finns flera goda skäl till att Sverige bör bli EMA:s framtida hemvist:

Svenska läkemedelsverket är en av de främsta läkemedelsmyndigheterna inom EU och en av de nationella myndigheterna som EMA oftast anlitar.

Sverige har framstående utbildning och forskning, och god kompetensförsörjning för life science-sektorn. Vi har lång tradition inom läkemedelsutveckling, produktion och ett väl etablerat samarbete mellan näringsliv och universitet. Statsministerns samverkansprogram för life science visar tydligt hur prioriterat området är för regeringen.

Sverige är känt för att vara transparent och effektivt i sitt sätt att arbeta med myndigheter och organisationer. Omlokaliseringen behöver ske med bibehållen verksamhet, för att minska riskerna för industri, sjukvård och patienter behöver flytten gå till ett av de länder som har störst erfarenhet av samarbete inom området.

Sverige har erfarenhet av att omlokalisera en europeisk myndighet. Vi har med oss lärdomarna av processen att få hit det europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC.

I beslutet pekar regeringen ut Stockholm-Uppsalaregionen som tänkt plats för en lokalisering. Här finns en stor del av den mest framstående biomedicinska forskningen och den svenska life science-industrin.

I regionen finns Läkemedelsverket och den europeiska myndigheten ECDC, Karolinska institutet och Uppsala universitet. Regionen har Sveriges bästa förbindelser med omvärlden och stor hotellkapacitet – en förutsättning för myndighetens besöksintensiva arbete.

Det finns ett starkt engagemang kring frågan i svensk läkemedelsindustri och flera politiska partier är positiva till det arbete som nu påbörjas. Det finns också ett starkt engagemang hos kommuner och länsstyrelser i Stockholm-Uppsalaregionen.

Kampanjarbetet bör därför ha goda förutsättningar att präglas av den samverkansmodell som är en så viktig del av den svenska modellen. Genom gemensamt arbete har vi goda förutsättningar att lyckas.

Gabriel Wikström, sjukvårds- och folkhälsominister
Ann Linde, EU- och handelsminister
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?