1515
Annons

Frida Wallnor: Vem är Sveriges Macron?

LEDARE. Det är sällan riksdagspartierna är så överens som de varit kring det franska presidentvalet. Samtliga partiledare verkar nöjda med resultatet för den kandidat de anser sig stå närmast ideologiskt. Man kan fråga sig hur det går ihop.

POPULÄR. Den tillträdande franske presidenten Emmanuel Macron hyllas även av svenska politiker.
POPULÄR. Den tillträdande franske presidenten Emmanuel Macron hyllas även av svenska politiker.Bild:Jesper Frisk

Jonas Sjöstedts glädje över extremvänsterns Jean-Luc Melénchons överraskande starka resultat i den första omgången (19 procent) är förståelig. Likaså är Jimmie Åkessons konstaterande att Marine Le Pen tagit Nationella Frontens stöd till helt nya nivåer korrekt. De franska ytterkanterna gjorde ett skrämmande starkt val.

Mer intressant är hur övriga partier försöker bräcka varandra i hyllningar till Emmanuel Macron – den tillträdande presidenten. Det är som om alla vill framstå som systerparti till ”En Marche” genom att tillskriva Macron egenskaper och budskap som de själva representerar.

Veckans inlägg på Di debatt från moderatledaren Anna Kinberg Batra (9/5) respektive näringsminister Mikael Damberg (11/5) visar hur olika tolkningar man kan göra av valresultatet.

Mot bakgrund av Macrons plattform, där han lånat från både höger och vänster, är det inte konstigt. ”En Marche” är på papperet ett tacksamt byte för svensk inrikespolitisk opportunism. Hur han kommer att agera i praktiken är dock för tidigt att säga, då mycket beror på mandatfördelningen i parlamentsvalet i juni.

Vad gäller de två nämnda inläggen har båda debattörerna delvis rätt. Macron har, som Kinberg Batra skriver, brutit med Socialistpartiet som i regeringsställning inte lyckats få fart på landets svaga ekonomi, och förespråkar nu avregleringar och marknadsreformer. Att han kommer att röra sig högerut är naturligt.

Damberg intygade dock i sitt inlägg att Macron inte är ”högerpolitiker” utan snarare mittenvänster med den svenska modellen som förebild. Näringsministern lyckades genom etikettsättandet i alla fall inspirera centerledaren Annie Lööf som på torsdagen skrev ”Damberg, Macron är inte sosse” på Twitter.

Men faktum är att även ”sossar” kan genomföra marknadsreformer. Så var det i alla fall i Sverige innan 2006.

Vad vi framför allt kan lära oss av den nuvarande debatten är att det är svårt att jämföra länders politiska kulturer. Och risken är stor för att många kommer att bli besvikna på ”deras” president Macron.


Macrons vinst är också EU:s och Ukrainas

NICE, FRANKRIKE. Efter en märklig valrörelse, som i hög grad präglats av kriget, var det i slutänden inget snack. 

Det blev en promenadseger för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet. 

Den sittande presidenten fick 58,55 procent av rösterna, jämfört med 41,45 procent för utmanaren Marine Le Pen, som snabbt erkände sig besegrad.

ÅTERVALD. Emmanuel Macron fick förnyat förtroende av fransmännen i söndagens presidentval.
ÅTERVALD. Emmanuel Macron fick förnyat förtroende av fransmännen i söndagens presidentval.Foto:Thibault Camus

Det är på alla sätt ett välkommet resultat. Frankrike må ha många problem, men landet kommer fortsatt gå att lita på i olika sammanhang.

Den sittande presidenten har fått utstå mycket kritik under valrörelsen. Han började sin sparsmakade kampanj sent, bara åtta dagar före den första valomgången, och tycktes mer eller mindre ta ut segern i förskott. 

Hans kritiker fick ännu fler skäl att prata om Macron som arrogant – att han prioriterade världsdiplomatin framför sitt eget folk.

Det stora och växande missnöjet bland befolkningen manifesterade sig tydligt i den första valomgången för två veckor sedan, då mer än 50 procent av väljarna lade sin röst på ytterkantskandidater. 

Men när det kom till kritan var fransmännen uppenbart inte beredda att kasta ut Macron från Elysée-palatset. Framför allt var de inte beredda att ge förtroendet till Marine Le Pen och hennes högernationalistiska agenda. 

Flera väljare som jag har träffat under valspurten resonerade just så: de gillar inte Macron som person, men kunde inte stå ut med tanken på Le Pen som president – särskilt inte nu med det oroliga världsläget.

Macrons vinst är viktig, på flera sätt. Dels såklart för Frankrike, som slipper en president som sannolikt hade försökt att ställa till med mycket bråk, särskilt med landets stora invandrade befolkning. 

Påskupploppen i Sverige hade kunnat framstå som fredliga i jämförelse med händelseutvecklingen om president Le Pen förbjudit muslimska huvuddukar.

Dels är Macrons seger en seger för EU, som fortsatt kan räkna med en stark fransk ledare som vill göra EU great again. Som svensk frihandelsvän kan man ha synpunkter på hans vurm för ”strategisk autonomi” och uppluckrade statsstödsregler. Men i grund och botten är han ute efter att stärka Europas konkurrenskraft.

Slutligen är Macrons vinst också Ukrainas vinst, på dagen två månader efter krigsutbrottet. Även om Frankrike knappt har skickat några vapen till Kiev har Macron varit en viktig bricka i EU:s sanktionsmaskineri och i det diplomatiska spelet, vilket han lär fortsätta att vara den ljusa dag som freden ska förhandlas fram. 

Med Macron som president kommer Nato dessutom att ha fortsatt franskt stöd, vilket inte ska underskattas för exempelvis den svenska medlemsprocessen.

Macron kommer tveklöst att ha stora utmaningar att ta tag i under sin andra mandatperiod. Det gäller exempelvis hur han ska lyckas fortsätta med sina ambitiösa reformer av landets ekonomi utan att samtidigt riskera att missnöjet växer ännu mer, att ytterkantspartierna fortsätter att stärkas. 

Men 44-åringen har ju inte gjort sig känd som någon som duckar för en utmaning. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?