Frida Wallnor: Trump behöver ett enat och starkt Europa

LEDARE. Planen var att Angela Merkel skulle träffa Donald Trump i Vita huset i tisdags. Men på grund av snöovädret som drabbat USA:s östkust flyttades mötet fram till i dag, fredag.

TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Donald Trump i Vita huset på fredagen. Även om EU:s framtida öde inte är beroende av amerikanskt stöd finns många fördelar med en fortsatt stark transatlantisk länk.
TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Donald Trump i Vita huset på fredagen. Även om EU:s framtida öde inte är beroende av amerikanskt stöd finns många fördelar med en fortsatt stark transatlantisk länk.Bild:Alik Keplicz

Den tyska förbundskanslern borde vara mycket nöjd med den förseningen. Jämfört med i tisdags har styrkeförhållandena svängt i hennes favör. Medan Trump drabbats av ännu ett juridiskt bakslag mot sin kontroversiella inreseorder har Merkel och hennes EU inkasserat en viktig etappseger i kampen mot de EU-kritiska populisterna i det nederländska valet. Momentum, kallas det.

Inte för att någon kanske hade trott att tyskan skulle vika ned sig mot Trump under deras första möte. Men hon befinner sig utan tvekan under större press än på länge. Det gäller både i rollen som förbundskansler inför parlamentsvalet i höst och som EU:s de facto-ledare.

Att Trump tillhör den EU-kritiska skaran, vilket märkts bland annat genom hans hyllningar av brexit och sågningar av flyktingmottagandet, har satt ytterligare udd på fredagens möte.

Känslan är dock att Trumps uttalanden och agerande har haft en positiv, sammansvetsande effekt på EU. Det nederländska extremhögerpartiets svaga insats i onsdagens parlamentsval (jämfört med opinionsundersökningarna det senaste året) kan säkert förklaras även av andra orsaker, men gav svar på tal till de domedagsprofeter som pekat ut Nederländerna som nästa offer i en global populistisk framgångsvåg.

Om valet var ”träningsläger” för de ryska nättrollen har de mycket kvar att jobba på om de ska lyckas få in Marine Le Pen i Elyséepalatset i maj.

Till skillnad från andra multilaterala sammanslutningar som Trump kritiserat (Nato, FN, WTO) är EU:s fortsatta existens dess bättre inte beroende av amerikanskt stöd. EU:s öde styrs av européerna själva. Men det är klart att det finns stora fördelar med en bibehållen stark transatlantisk länk.

Merkels utmaning blir att få president Trump att förstå att en sådan även ligger i hans intresse. Att ett starkt EU bidrar till att göra USA ”great again”.

Det mest uppenbara exemplet på det ömsesidiga beroendet är relationerna till Ryssland. Sprickor i den transatlantiska länken skulle tolkas som svaghetstecken i Kreml och därmed frigöra ökat ryskt handlingsutrymme, både globalt och inom den egna ”intressesfären”. Dessutom skulle effekten av sanktionerna urholkas kraftigt om endera USA eller EU beslutade att avskaffa sin del.

Ett annat exempel finns på försvarsområdet. Merkel kan upplysa Trump om att EU just nu rör sig mot tätare försvarssamarbete, vilket möjliggjorts av britternas stundande utträde. Detta sker parallellt med att allt fler europeiska länder ökar sina försvarsanslag, vilket även gynnar Nato. Det borde välkomnas av Trump, som klagat på den orättvisa ansvarsfördelningen inom alliansen.

Trots ovanstående tar ändå handelspolitiken hem priset som den känsligaste frågan på agendan. Trump-administrationen har tydligt visat sitt missnöje med det tyska handelsöverskottet mot USA, med anklagelser om valutamanipulering och hot om att sätta in strafftullar på tyska bilar.

Däremot är det tyvärr fortsatt tyst kring de avstannade förhandlingarna om TTIP-avtalet mellan EU och USA. I ärlighetens namn såg utsikterna inte särskilt bra ut ens under Obama på grund av europeiskt motstånd och de har knappast förbättrats sedan dess. Stötestenen är att EU endast förhandlar handelsavtal som en enhet medan Trump föredrar avtal med enskilda länder.

Det är tydligt att Trump inte är helt insatt i hur EU fungerar. Merkel bör därför förklara att det varken är hon eller finansminister Wolfgang Schäuble som sätter växelkursen inom eurozonen.
Än viktigare är att varna Trump för att kontakta enskilda EU-länder i syfte att skapa bilaterala handelsavtal, likt det som är på gång mellan USA och Storbritannien.

En sådan utveckling skulle allvarligt kunna skada det framtida EU, om missnöjda medlemsländer plötsligt lockades med externa frihandelsavtal med USA och britterna efter brexit. Det skulle kunna bli ett nytt argument för att lämna unionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?