ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Trump bättre än sitt rykte

  • Donald Trump tar formellt över presidentposten i USA efter installationen i Washington DC kl 18 svensk tid på fredagen. Förhoppningsvis inser Trump att han behöver kompensera för sin bristande politiska erfarenhet genom att lyssna på sina rådgivare. Foto: Evan Vucci

LEDARE. På fredag kväll svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Det är tveksamt om ens han själv hade trott det för ett år sedan.

Installationstalet på trappan till Kapitolium i Washington DC kommer att analyseras av en hel värld som alla undrar samma sak: kommer Trump att genomföra det han har sagt att han ska göra? Än mer intressant är att fundera över vad som egentligen rör sig i den nya presidentens huvud.

Det enkla svaret på den första frågan är att han knappast har något val. När någon går till val på en så omstörtande retorik som Trumps kommer man inte undan med annat än att leverera påtaglig förändring. Hans väljare förväntar sig det. Finansmarknaderna tycks vänta sig stordåd. Till och med Anders Borg tror på stark amerikansk tillväxt med Trumps politik. Att Republikanerna dessutom kontrollerar kongressen samt att Högsta domstolen snart lär ha konservativ majoritet minskar inte direkt pressen på presidenten. Han kommer alltså inte att ha något att skylla på vid ett misslyckande. Risken för en svekdebatt respektive en rejäl marknadskorrektion är alltså inte obetydlig.

Men ärligt talat. Det har inte gått dåligt hittills. Vi talade om Barack Obama som en outsider när han förekom i förhandssnacket inför presidentvalet 2008. Med Trump har det begreppet fått en helt ny innebörd. Och faktum är att han redan innan själva installationen skördat frukter av sin retorik. Biltillverkares beslut att förlägga sina fabriker i USA snarare än utomlands är ett exempel. Den upptrissade europeiska debatten kring ökade försvarsanslag ett välkommet annat.

Det finns alltså ingen anledning att tro att Trump kommer att byta taktik eller lägga ned sitt offensiva twittrande. Och varför skulle han? Utan @RealDonaldTrump hade budskapet knappast haft samma genomslag under valkampanjen. Det är dessutom svårt att tänka sig ett mer effektivt kommunikationsmedel för en politisk ledare som är skeptisk till traditionella medier men mycket mån om att synas.

Istället för att ödsla tid på att häpna över hans twitterflöde bör vi från och med nu fokusera på att tolka flödet och att lära oss förstå honom. Vi måste inse att detta är det nya normala. I närtid råder det dock ingen tvekan om att Citis politiska chefsstrateg Tina Fordham har rätt i att Trumps twittrande utgör ett hot mot den globala stabiliteten, med potential att påverka såväl aktiekurser, företagsstrategier som USA:s allierade (Di 18/1). Men på sikt är det oundvikligt att även president Trump kommer att bli en del av vardagen.

På samma tema går det utan problem att hitta vettiga ståndpunkter bland hans utspel, bara man anstränger sig och bortser från hans ”speciella” ordval. Det var förvånande många som tycks ha chockats av Trumps uttalanden i The Times-intervjun i helgen, trots att den knappast innehöll några nyheter. Däremot gick det att utläsa en vilja att modernisera Nato, minska spänningarna i relationerna till Ryssland (inklusive kärnvapennedrustning) och att hindra Iran från att utveckla kärnvapen. Trump sa sig även vilja ge alla en chans, såväl Vladimir Putin som Angela Merkel, men lovade inga garantier om evig vänskap. Dessutom kritiserade han Rysslands agerande i Syrien, som han sa ”orsakat en humanitär katastrof”.

Det har även gått att hitta uppmuntrande nyheter i senatsförhören med de nominerade ministrarna. Farhågorna om en protektionistisk och Rysslandsvänligt lagd skara med klimatförnekande inslag har visat sig vara överdrivna. Försvarsminister James Mattis uttalanden apropå hotet från Ryssland och Natos betydelse var särskilt betryggande.

Om inte förr så lär allvaret gå upp för Trump när han svär presidenteden. Insikten om att han nu tillträder världens mäktigaste politiska ämbete utan att ha någon politisk erfarenhet bör frambringa en dos av ödmjukhet. Och Trump är inte dum. Han inser att han har allt att vinna på att lyssna på sina utvalda rådgivare.

Vi som står vid sidan av har mycket att vinna på att inte ta ut den liberala världsordningens undergång i förtid. Trump har överraskat förut. Tänk om han gör det igen?

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer