Frida Wallnor: Tacka Danmark för minskad konfliktrisk

LEDARE. ”Truly great”. Så sa Donald Trump om USA:s relation till Danmark när han på torsdagen träffade statsminister Lars Løkke Rasmussen i Vita huset.

Rapporterna i danska medier vittnar om ”god kemi” mellan de båda och att Trump till och med framstått som lyhörd kring dansk grön energi. En stor kontrast till den kyla som tycks ha funnits mellan Angela Merkel och Trump för någon vecka sedan.

I likhet med Tyskland tillhör även Danmark skaran av Nato-medlemmar som inte lever upp till alliansens gemensamt uppsatta mål för försvarsanslag, vilket Trump påpekade för Rasmussen. Danskarna spenderade 2016 cirka 1,2 procent av BNP, vilket är långt ifrån målet på 2 procent fram till 2024, men mer än Sveriges cirka 1 procent.

Till skillnad från andra kampanjer USA-administrationen bedriver har man faktiskt rätt i den här kritiken. Det är orimligt att USA ska stå för en sådan stor andel av försvarsalliansens finansiering. I dag är det endast fyra av de övriga 27 medlemsstaterna som lever upp till 2-procentsmålet.

Det finns alltså fog för att tala om européerna som ”freeriders” – ett budskap som utrikesminister Rex Tillerson ytterligare inskärpte när han debuterade i Nato-sammanhang under fredagens Bryssel-möte.

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset har Rasmussen dock ”för avsikt att betydligt öka” de danska försvarsanslagen framöver. Hur det blir med den saken återstår att se. Men det är tydligt att danskarna inte vill ses som några gratisåkare.

Folketinget gav i veckan klartecken till att 200 soldater ska delta i Natos satsning för att förstärka den ”östra flanken”, alltså att placera trupper i de baltiska länderna, Polen, Rumänien och Bulgarien. Planen är att danskarna ska anlända till Estland vid årsskiftet. Där får de sällskap av cirka 800 britter som redan har börjat komma på plats.

Det här är inte bara goda nyheter för värdländerna utan också för Sverige. Det handlar visserligen om begränsad omfattning men blotta närvaron av Nato-trupper i Baltikum höjer tröskeln för ett ryskt angrepp.

Därmed minskar indirekt även risken för att Sverige ska blandas in i en konflikt. Helt utan svensk insats. Var det någon som talade om gratisåkare?

Någon gång lär även Stefan Löfven bjudas in till Vita huset. Då blir det intressant att höra om Trump även ser Sverige som en ”great” allierad.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?