ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Ta inte USA:s närmande till Ryssland för givet

  • SLÄPPER INTE TAGET. Trots att Barack Obama snart lämnar Vita huset har han fortfarande makt att påverka. Efter beslutet om nya sanktioner mot Ryssland har han satt den tillträdande presidenten Donald Trump i en besvärlig sits. Foto: AP

LEDARE. Barack Obama kan anklagas för mycket men han är definitivt ingen ”lame duck”.

Under sina sista veckor som president har han snarare varit ovanligt aktiv och djärv i sina uttalanden och beslut – ett tydligt försök att skicka ett budskap till sin efterträdare och till historieböckerna. När det gäller relationerna till Ryssland verkar Obamas ansträngningar redan ha gett avsedd effekt: Donald Trump har hamnat i en jobbig sits. Och frågan är hur det ska gå med hans tilltänkta närmande till Ryssland när han dessutom tycks ha en majoritet i den nytillträdda kongressen emot sig.

Trumps beundran av den ryska presidenten Vladimir Putin var ett av valkampanjens stående teman. Den tillträdande presidenten har sedan följt upp retoriken med ryssvänliga utnämningar, som valet av utrikesminister och nationell säkerhetsrådgivare, vilket är illavarslande. Tar han även nästa steg och fattar politiska beslut i samma anda efter den 20:e januari talar vi om ett omvälvande skifte inom världspolitiken.

Exempelvis skulle beslut om att ta bort de Krim-relaterade sanktionerna signalera att Rysslands agerande i Ukraina var glömt och förlåtet – att den typen av agerande inte leder till några särskilda konsekvenser. Ett samarbete med Ryssland i Syrien skulle signalera att världens största militärmakt kan acceptera de folkrättsvidriga metoder som ryssarna har använt i kriget. Dessutom skulle USA:s Nato-allierade få ännu större anledning att ifrågasätta om Trump verkligen skulle komma till undsättning vid en eventuell rysk aggression mot en av de baltiska republikerna. Vi skulle tala om en urholkning av försvarsalliansens grundläggande princip.

Det Trump borde oroa sig för är att han tycks vara ganska ensam om sin ryssvänliga ton. Efter att USA:s underrättelsemyndigheter konstaterat att Ryssland låg bakom cyberattackerna mot presidentvalet har också många republikaner ställt sig bakom kraven på oberoende utredningar och skärpningar av sanktionerna. Vissa kritiserade till och med Obama för att hans nyligen beslutade sanktioner mot ryska underrättelseorgan och utvisning av 35 diplomater var en för mild reaktion.

Men Trump behöver inte stöd i kongressen för att upphäva de senaste sanktionerna. De tillkom genom presidentdekret och kan därför dras tillbaka lika lätt. Däremot är det tveksamt om Trump kommer att göra det – om han har råd att göra sig osams med kongressen direkt, vilket borde bli följden med tanke på dess rysskritiska inställning. Det skulle kunna bli ödesdigert för Trump som kommer att behöva kongressens stöd för att få igenom sin agenda. Det gäller inte minst i närtid då Senaten ska rösta om att godkänna presidentens utnämnda ministrar, domare och rådgivare. Och till skillnad från i Sverige finns ingen direkt ”partipiska” som tvingar ledamöterna att rösta i enlighet med partilinjen. Bli alltså inte förvånad om sanktionerna får vara kvar, trots allt. Det skulle vara ett hälsosamt tecken på att maktdelningssystemet fungerar.

Det är samtidigt lätt att förstå varför Trump ser upp till den ryska presidenten. Putins svar på Obamas diplomatutvisning var inget annat än en uppvisning i storpolitisk briljans. Medan utrikesminister Sergej Lavrov försäkrade att man minsann skulle svara USA med samma skrot och korn beslutade Putin lugnt att låta saken bero. Han passade samtidigt på att välkomna amerikanska diplomatbarn till Kremls traditionella nyårsfirande. Världen fick se hur storsint han är samtidigt som Obama fick en implicit bekräftelse på att han inte längre spelar någon roll. Att han redan är en föredetting i Putins ögon. Att det numer är Trumps ord som gäller.

Men Putin har fel. Obama spelar fortfarande roll. Genom sanktionsbeslutet visade han den amerikanska allmänheten att den ryska hackerattacken är något man bör ta på allvar. Att sådana handlingar får konsekvenser. Trump lär därför framöver få stora problem med att försvara Putin och att vifta bort hackeranklagelserna som ursäkter från dåliga förlorare inom Demokraterna. Obama kan ha rättat in Trump i ledet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer