ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Sverige behöver vara ett europeiskt kärnland

  • SVERIGEBESÖK. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel Stockholm. Med tanke på Donald Trumps framfart i USA är det just nu mer relevant än någonsin för Stefan Löfven att diskutera framtid med EU:s de facto-ledare. Foto: Michael Sohn

LEDARE. Donald Trump har bekänt färg. Efter bara en vecka i Vita huset står det klart att våra värsta farhågor om den nye presidenten har besannats.

Uttrycket ”America first” har fyllts med främlingsfientligt och protektionistiskt innehåll som kommer att slå tillbaka på USA:s ekonomi och dess medborgare inom en snar framtid.

Fredagens presidentorder om ett stopp för att ta emot flyktingar och ett inreseförbud för medborgare från sju muslimdominerade länder bör dock inte komma som någon större överraskning om man har lyssnat på Trumps retorik under och efter valkampanjen.

Hans beslut har hittills inte innehållit några nya idéer, utan snarare tillåtit honom att bocka av vallöfte efter vallöfte.

Glädjen bland hans supportrar lär dock bli kortvarig. Den importtull som ska finansiera muren mot Mexiko kommer att slå hårdast mot den arbetarklass som presidenten sagt sig vilja skydda.

Lika kontraproduktiv framstår den bildliga mur mot muslimer som ska skydda mot terrorism. Fortsätter det så här kommer USA snart att ha förlorat sin plats som världsledande såväl inom företagande som inom den akademiska världen.

Trump har dock snart slut på de lågt hängande frukterna i sitt vallöftesträd.

Han har stora befogenheter att agera på egen hand med den nationella säkerheten som motiv. För att ändra skatter, avreglera finanssektorn och sjösätta de stora infrastruktursatsningar som finansmarknaderna redan prisat in kommer han däremot att behöva kongressens stöd.

Och då lär det inte gå lika enkelt.

Den brittiska premiärministern Theresa Mays besök är en av få ljusglimtar i de senaste dagarnas Washington-flöde. Det positiva handlar dock inte om något konkret från mötet, utan snarare det faktum att en europé fick ”äran” att vara först hemma hos president Trump.

Även om britterna håller på att klippa banden till EU gynnas Europa av en god relation mellan Storbritannien och USA – framför allt om May kan få Trump att inse att det även ligger i USA:s intresse att ha glada och trygga Nato-allierade.

Mot bakgrund av det som händer i USA framstår EU som viktigare än någonsin för svenskt vidkommande.

Det är ingen hemlighet vad Trump anser om unionen, men till skillnad från Natos situation finns inga existentiella hot kopplade till hans agerande. EU har sitt öde i egna händer. Eller i Angela Merkels händer, kanske man skulle säga.

Den tyska förbundskanslern representerar en av få fasta punkter i det virrvarr av populism och splittring som utgör dagens EU. Det är utmärkt att hon kommer på besök till Sverige just nu.

På hennes agenda står sannolikt att få med sig löften om stöd för ett allt närmare europeiskt samarbete från Stefan Löfven. Det är precis vad som behövs just nu – mindre av skräddarsydda nationella lösningar och mer europeisk enighet.

Men trots fortsatt migrationskris, ett Turkietavtal som kan sägas upp vilken dag som helst, brexit-förhandlingar som ska inledas i vår, Trump i Vita huset och ett Ryssland med storpolitisk vind i seglen är det tveksamt om Löfven är villig att göra några uppoffringar varken för Merkels eller EU:s skull.

Sverige har visserligen, till skillnad från andra EU-länder, tagit emot sin beskärda del av flyktingströmmen. Men på ett högre plan är det svårt att hävda att vi tillhör Europas kärnländer.

På försvarsområdet står vi utanför Nato, som ett av få EU-länder. Den svenska regeringen är också tveksam till att öka försvarssamarbetet nämnvärt inom EU, även om det finns vissa positiva signaler.

Dessutom står vi som bekant utanför valutasamarbetet och bankunionen, vilket gör oss än mer isolerade nu när britterna snart lämnar. Vi har också undvikit att delta i några europeiska räddningspaket, med undantag för Irland.

Att vi stod utanför EMU under eurokrisåren tjänade oss väl, enligt många ekonomer. Men det är inte motiv nog för att aldrig ompröva medlemsbeslutet. Förutsättningarna förändras.

Om svenska politiker är seriösa i sitt europeiska engagemang förtjänar frågan i alla fall att diskuteras. Av ideologiska skäl, om inte annat.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer