ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Frida Wallnor: Starka skäl behövs för ett nej i Slite

  • MARGOT WALLSTRÖM. Utrikesministern ska delge berörda kommunchefer regeringens säkerhetspolitiska bedömning på tisdag 13/12. Foto: Vilhelm Stokstad

LEDARE. Sverige kan inte stoppa Nord Stream 2, den planerade ryska gasledningen genom Östersjön, eftersom ledningarna inte kommer att beröra svenskt territorialhav.

Beslutet att hyra ut svenska hamnar för att underlätta arbetet ska däremot fattas av berörda kommuner. Med tanke på att en systemviktig hamn som Slite är tillfrågad kan den beslutsordningen låta vansklig ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv – inte minst med tanke på den återmilitarisering av Gotland som inletts i syfte att höja den svenska tröskeleffekten mot angrepp.

Det är därför lugnande att Björn Jansson, ordförande för regionstyrelsen på Gotland, har sagt att han kommer att lyssna på utrikesministerns säkerhetspolitiska bedömning innan det formella beslutet tas i februari. Jansson har i dag en positiv syn, vilket inte är så konstigt med tanke på de ekonomiska fördelarna.

Däremot är det fortsatt osäkert hur Margot Wallström förhåller sig till projektet. Försvarsmakten har varit tydlig i sin kritik mot uthyrningen av hamnen, vilket regeringen såklart ska ta på allvar. Men den stora frågan är vad man tror att ryssarna egentligen kan åstadkomma under de månader arbetet i Slite skulle pågå som de inte redan är kapabla till. Det är knappast någon som tror att Ryssland inte redan signalspanar på Sverige. Det är heller inte sannolikt att de ryska fartygen skulle agera trojanska hästar som plötsligt landsätter soldater på Gotland, eller ”gröna män”. Och svenska vägar och vatten trafikeras redan av civila ryska lastbilar och fartyg.

Regeringen bör också tänka på hur ett nej skulle mottas i Moskva. Det skulle sannolikt ses som en provokation, vilket vore olyckligt med tanke på det pågående försöket att återupprätta konstruktiv dialog mellan länderna. Ett sådant agerande kan leda till ryska hämndaktioner, exempelvis mot svenska energiprojekt runt Östersjön. Vi ska inte tveka att konfrontera Ryssland, men vi måste ha solid grund.

Bedömer regeringen att Slite är av nationellt säkerhetsintresse ska man självklart säga nej. Men vet inte Wallström mer om de ryska intentionerna än vad vi andra gör finns inga egentliga skäl till att säga nej, trots amerikanska påtryckningar. Däremot bör uthyrningskontraktet utformas så att den svenska gästfriheten inte kan missbrukas. Kräv transparens. Det tjänar ingenting till att göra oss mer osams med ryssen än vad vi redan är.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies