1515

Frida Wallnor: Med president Macron har EU fått en ny chans

LEDARE. Det hör inte till vanligheterna att medvind och EU nämns i samma mening. Men efter Emmanuel Macrons seger i det franska presidentvalet finns anledning att se mer optimistiskt på unionens framtid.

EU-VÄN. Frankrikes tillträdande president Emmanuel Macron anser som många andra att EU måste reformeras. Med honom i Elyséepalatset kan en ny stark fransk-tysk axel skapas som kan driva på för fördjupat EU-samarbete.
EU-VÄN. Frankrikes tillträdande president Emmanuel Macron anser som många andra att EU måste reformeras. Med honom i Elyséepalatset kan en ny stark fransk-tysk axel skapas som kan driva på för fördjupat EU-samarbete.Bild:Thibault Camus

De senaste årens ständiga kriser har bidragit till att 2017 ses som ett avgörande år – ”supervalåret”, då även brexit-förhandlingarna ska inledas. Att Macron, den mest EU-vänliga av presidentkandidaterna, lyckades gå hela vägen är inget annat än optimal timing för Bryssel.

Men i ärlighetens namn beror nog de positiva reaktionerna världen över mer på lättnad över vem som inte vann än på Macrons kvaliteter. Marine Le Pen i Elyséepalatset hade inneburit ett helt nytt läge för EU, även utan en frexit-omröstning. En EU-fientlig statschef i unionens kärna hade sannolikt omkullkastat planen för brexit-förhandlingarna och dessutom gett nytt bränsle till likasinnade partier runtom i regionen.

Men efter Macrons övertygande seger finns anledning att tala om ett trendbrott. Det är som om de franska väljarna, likt dess motsvarigheter i Österrike och Nederländerna nyligen, bestämt sig för att ge EU en ny chans. Det förpliktigar. När det största hotet mot unionens framtid nu undanröjts, i alla fall på kort sikt, finns potential för reform.

För EU behöver förändras, det är alla överens om. Britternas beslut att lämna unionen är det sorgliga beviset för det. Frågan är bara hur. Den ”vitbok” som EU-kommissionen lade fram i mars med fem möjliga scenarier för framtiden utgör en bra grund för att förstå alternativen.

Macron förespråkar, likt bland andra Tysklands Angela Merkel, det som kallas ”olika hastigheter”. Det innebär att länder som vill fördjupa samarbetet på vissa områden kan göra det utan att motvilliga länder hindrar dem, men att dessa är fria att följa efter vid ett senare tillfälle. Alltså en normalisering av vad som redan sker i praktiken, med länders olika undantag och specialvillkor.

Det är en rimlig lösning för att få bukt med EU:s trögrörlighet. Att idén stöds av just Macron/Merkel gör den än mer värd att ta på allvar. I och med Macrons seger kan vi vänta oss en återkomst för en stark fransk-tysk axel inom EU, oavsett hur det går i det tyska parlamentsvalet i september. Merkels utmanare, socialdemokraten Martin Schulz, framstår som en lika varm EU-vän som den nuvarande förbundskanslern.

Det är välkommet. Merkel har varit uppenbart obekväm i rollen som ensam de facto-ledare för EU. Att dela ledarskapet med Macron, som sagt sig villig att axla rollen så fort han ”lyckats stärka det egna landets trovärdighet på den europeiska nivån” genom att få ordning på statens finanser, bådar gott, även om det kan ta tid.

Enligt Macrons kampanjuttalanden vill han bland annat se satsningar på EU:s digitala inre marknad, på klimatarbetet samt på att inrätta en gemensam övervakning av unionens yttre gräns. Han är även för ett tätare samarbete inom eurozonen, med förslag på att inrätta en finansminister och en gemensam budget i syfte att jämna ut de obalanser som råder mellan euroländerna.

Det sistnämnda lär bli svårt att få gehör för i Tyskland. Och det vore naivt att tro att Macrons vallöften kommer att bli verklighet rakt av, framför allt inte de som berör EU. Men däremot kan vi se hans löften som en ledtråd om vart EU är på väg, i vilken riktning man rör sig. Och det är tydligt att Macron anser att det måste vara slut på alla försiktiga steg i sidled, både på hemmaplan och i Bryssel.

Med en fransk-tysk axel som driver på samarbetet mot djupare integration kommer de andra EU-länderna, däribland Sverige, att ställas inför tuffa val: Ska vi vara med eller stå utanför?

Överstatligheten lär knappast påtvingas någon som inte tackat ja, men det finns samtidigt ett pris för att tacka nej. Ju fler undantag desto mindre inflytande. För Sverige som står utanför eurozonen skulle det bli extra tydligt.

Det är därför på tiden att de svenska partierna börjar diskutera vilken roll Sverige bör ha i framtidens EU. Det är en fråga värdig nästa års valrörelse.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?