ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Frida Wallnor: Mays tydlighet gynnar relationen med EU

  • BREXIT-STRATEGI. På tisdagen presenterade Storbritanniens premiärminister Theresa May regeringens strategi inför de EU-förhandlingar som ska inledas senast i mars. Foto: Kirsty Wigglesworth

LEDARE. Britterna kommer att lämna EU och de kommer att göra det fullt ut.

Trots det dystra budskapet var det på flera sätt ett välkommet tal som Theresa May höll på tisdagen. Med bara veckor kvar till att brexit-samtalen ska starta var det på tiden att premiärministern talade klarspråk om hur hon har tänkt sig landets framtid efter utträdet och vilka prioriteringar regeringen har inför kommande förhandlingar. Det minskar osäkerheten kring processen, vilket även finansmarknaderna uppskattar.

Det är även positivt att britterna för en gångs skull tycks ha rimliga förväntningar på sin egen förmåga. Budskapet från EU-företrädarna verkar med andra ord ha gått hem: att det inte längre går att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Eller översatt till brexit-termer: det går inte att stanna på den inre marknaden om man inte är villig att acceptera EU-migranter. Och det finns inte på kartan att May kommer att släppa kontrollen över immigrationen inom överskådlig framtid. Det framgick med all tydlighet i talet, med hänvisning till att immigrationen var den främsta orsaken till att folket röstade som de gjorde i folkomröstningen.

Men att May inte ens ser det som lönt att ta upp kampen för den inre marknaden, trots de uppenbara fördelarna, måste ses som en seger för EU. Om Bryssel lyckas behålla den enigheten och beslutsamheten under den tvååriga förhandlingsperioden sänder man dessutom en viktig signal till andra potentiella utträdeskandidater – utan att ”straffa” britterna för deras val. ”Out is out”.

På samma tema är det heller inte troligt att Storbritannien blir kvar i tullunionen, EU:s gemensamma tullsystem mot tredje land. Detta då medlemskapet i tullunionen förbjuder länder att ingå egna handelsavtal med länder utanför EU. Och var det något premiärministern lyckades förmedla i sitt tal var det just britternas uppdämda globala ambitioner. Äntligen ska de få slippa EU-samarbetets bojor och bli en fri supermakt i världshandeln.

Mot bakgrund av det nuvarande så dystra globala frihandelsklimatet är det visserligen upplyftande att höra en premiärminister tala på det sättet. Men det innebär också en risk för att tullar kommer att införas på handeln mellan Storbritannien och EU om två år, då det är högst tveksamt om något nytt handelsavtal kommer att kunna förhandlas fram parallellt med skilsmässan, vilket May tycks tro.

Med tanke på Sveriges intressen av fortsatt goda handelsförbindelser med Storbritannien finns anledning att i möjligaste mån försöka minimera förekomsten av tullar. Vi behöver inte söka oss längre än till vårt grannland för att hitta exempel på hur handelshinder kan komplicera företagsklimatet. Enligt Kommerskollegiums företagsundersökning från 2016 är Norge det land många svenska företag upplever som allra svårast att handla med. Norge står utanför tullunionen, men har tillgång till den inre marknaden, vilket är en förmildrande omständighet jämfört med det britterna kan vara på väg mot.

Vad gäller säkerhetspolitiken verkar den brittiska premiärministern i likhet med Donald Trump mån om att stärka den ”speciella relation” USA och Storbritannien traditionellt har haft. Bland annat framhävde hon i tisdagens tal att Trump minsann placerar Storbritannien först i kön för frihandelsavtal med USA (till skillnad från Barack Obama som hotade med att placera britterna sist).

Lyckas hon tämja Trump vore det positivt för hela Europa. Även om britterna inte stannar i EU är de fortsatt en viktig medlem av Nato. Och det är tydligt att någon i Europa behöver påminna den tillträdande amerikanska presidenten om medlemsländernas gemensamma förpliktelser och vikten av en stark transatlantisk länk i förhållande till exempelvis Ryssland.
Med tanke på att Trumps relation till Europas ordinarie talesperson Angela Merkel knappast har börjat på ett lovande sätt har May här en viktig roll att spela.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer