1515

Frida Wallnor: Kontaktannons för vilsna väljare

Annie Lööfs tal från den soliga Almedalsscenen på tisdagskvällen var ett ytterligare styrkebesked från Centerledaren.

Bild:Jack Mikrut

Efter den starka utvecklingen den senaste tiden har många kommentatorer frågat sig hur mycket mer partiet kan växa. Men det är tydligt att Lööf långt ifrån är nöjd. Hennes tal var en enda lång kontaktannons för vilsna väljare från samtliga partier, de kvarvarande inom den moderata ”yogahögern” såväl som miljöpartister.

Och till skillnad från Jan Björklunds tal på måndagen behövde Lööf inga personliga referenser för att få fram sitt budskap. Men det var ändå känslomässigt och starkt – ett tydligt bevis på hennes självförtroende. Det var ett brandtal från en partiledare som på allvar försöker att växa in i rollen som oppositionsledare. Som visar att hon tar klyftorna, utanförskapet och samhällets mörka krafter på allvar.

Men för att nå dit behövs mer tydlighet. Väljarna behöver få veta hur partiet ska ta ansvar för migrationspolitiken, som Lööf inte ens nämnde under sitt tal. Om hur man ska lyckas foga samman den mängd undantag och specialregler som partiet sprutar ur sig till en enhetlig ekonomisk politik. Och framför allt behöver väljarna få veta hur Centerpartiet tänker sig att deras politik någon gång ska kunna genomföras i praktiken med tanke på motsägelserna som präglar retoriken kring kommande regeringspussel.

Det är visserligen en senare fråga. Och Lööf gjorde, till skillnad från Björklund under måndagen, klart att det är tillsammans med alliansen hon vill vinna valet 2018, vilket kryddades med en rejäl dos syrliga S-kommentarer.

Men det behövs mer än så för att Lööf ska få som hon vill. Det som skulle behövas i närtid är någon form av centerpartistisk kedjereaktion – att de övriga allianspartierna dras med i Annie Lööfs medvind.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?