1515
Annons

Frida Wallnor: Italien och Österrike nästa test för populismen

LEDARE. Europa står inför en viktig helg. I både Italien och Österrike ska väljarna på söndag tillfrågas om den politiska vägen framåt.

AVGÖRANDE FOLKOMRÖSTNING. På söndag folkomröstar Italien om premiärminister Matteo Renzis reformförslag. Vinner nej-sidan kommer Renzi sannolikt att avgå. Det skulle skapa turbulens på finansmarknaderna och ses som en vinst för populisterna.
AVGÖRANDE FOLKOMRÖSTNING. På söndag folkomröstar Italien om premiärminister Matteo Renzis reformförslag. Vinner nej-sidan kommer Renzi sannolikt att avgå. Det skulle skapa turbulens på finansmarknaderna och ses som en vinst för populisterna.Bild:Andrew Medichini

Även om den italienska konstitutionella folkomröstningen och det österrikiska presidentvalet handlar om helt olika saker har de en viktig gemensam nämnare: populism. Resultaten kommer att ge en indikation om hur vindarna blåser i Europa efter Donald Trumps valvinst för en månad sedan. Ska man tro opinionsundersökningarna handlar det om oroväckande destabiliserande vindar som tagit fart.

I teorin har inte den österrikiska presidenten mycket mer än ceremoniella uppgifter. Men det högerextrema Frihetspartiets kandidat Norbert Hofer har sagt att om han blir president ska han göra allt för att tidigarelägga 2018 års parlamentsval och utlysa en folkomröstning om EU-medlemskapet. Frihetspartiet är för närvarande med god marginal landets största parti, så hotet ska tas på allvar.

Precis som Nationella Frontens Marine Le Pen kombinerar Hofer en immigrations- och EU-kritisk politik med Moskva-vänlig agenda och en mer vänstervriden hållning i välfärdsfrågor – en kombination som känns igen även från Sverigedemokraterna. Det är tydligt att det är en framgångsrik strategi. Vinner Hofer valet på söndag blir han Europas första statschef i modern tid som representerar ett högerextremt parti. Det vore en viktig milstolpe för populismen. Men ännu ett steg närmare avgrunden för EU.

Även Matteo Renzi har några nervösa dagar framför sig. Den italienska premiärministern har satsat både sin ambitiösa reformagenda och sin politiska karriär på folkomröstningen om landets grundlag. Det handlar om välbehövliga förändringar för att göra det trögrörliga parlamentet mer handlingskraftigt och minska den statliga byråkratin. Men likt väljarna i Storbritannien och USA verkar italienarna inte imponeras av rationella argument. ”Expert” och ”etablissemang” ligger bra till för att bli årets globala skällsord.

Opinionsundersökningarna har sedan en tid visat på runt 3 procentenheters försprång för nej-sidan, som bland andra stöds av Silvio Berlusconis högerparti, populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och högerextrema Lega Nord. Men många väljare är osäkra och bestämmer sig sent. Att inte lita på opinionsinstituten är en annan lärdom från 2016.

Somliga är rädda för att Renzis reformer bara syftar till att öka hans egen makt. Det är en överdriven oro som till viss del kan förklaras av historiska orsaker. Andra som röstar nej gör det sannolikt inte på grund av sakfrågan i sig, utan snarare för att visa missnöje med regeringen. Det är ett känt men sorgligt fenomen när det gäller folkomröstningar. I Italien är dock risken för proteströster extra stor med tanke på att politiker i allmänhet och de styrande i synnerhet har extremt lågt förtroende hos befolkningen.

Renzi har alltså fog för att vara nervös. Problemet är att han valt att använda samma taktik som visat sig fungera för att få igenom förslag i parlamentet – att hota med att avgå. Parlamentarikerna har föredragit Renzis förslag framför politiskt kaos. Samma ultimatum tycks tyvärr inte bita på befolkningen. Italienarna är dessvärre vana vid kaos.

Men premiärministern kommer sannolikt att tvingas avgå om nej-sidan vinner på söndag, likt Cameron efter Brexit-omröstningen. Det skulle ske till tonerna av marknadsturbulens, vilket är det sista landets redan sköra banksystem behöver. Och med Renzi skulle något sällsynt försvinna från Rom – politisk handlingskraft.

Men förhoppningsvis vinner ja-sidan. Premiärministerns prestation att få Senaten att rösta för att minimera sin egen maktposition skulle inte vara förgäves. Italien skulle i valet 2018 kunna börja använda sitt nya valsystem som både ger starkare regeringar och frångår det nuvarande dysfunktionella tvåkammarsystemet som stoppar och försenar lagstiftning.

Det vore ett recept för att omsätta Renzis handlingskraft i praktiken, minska politikerföraktet och få fart på landets ekonomi. Samt att hålla populisterna ute.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?