ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Frida Wallnor: Hellre Nato-medlemskap än i händerna på Trump

  • HÖGT I TAK. När Donald Trump och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffades i förra veckan diskuterades bland annat terrorism och flygsäkerhet. Problemet var att Trump delade med sig av sekretessbelagd information, vilket allvarligt kan skada tilliten till USA bland allierade. Foto: AP

LEDARE. Det har varit plågsamt att följa Donald Trumps första tid vid makten. Det positiva som kan sägas efter snart fyra månader är att kontrollmekanismerna i det politiska systemet fungerar.

Både kongressen och domstolarna har lyckats bromsa presidentens kontroversiella förslag. Trumps egna ”checks and balances” verkar dock inte fungera. Efter den senaste veckans händelser är frågan om de ens existerar.

Sedan Trump avskedade FBI-chefen James Comey har det gått snabbt. Motstridiga uppgifter om orsakerna har förstärkt bilden av att presidenten har något att dölja. Om syftet var att tysta den pågående utredningen kring kopplingarna till Ryssland var det en grov missräkning. Det spåret är hetare än någonsin.

Avslöjandet om att Trump generöst delat underrättelseinformation med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov gör inte saken bättre. Inte heller uppgifterna om att presidenten i februari bad Comey att lägga ned utredningen av den dåvarande nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Stämmer uppgifterna, vilket det verkar som, är det allvarligt. Huruvida det är tillräckligt för att väcka en riksrättsprocess återstår att se. Kom ihåg att det inte är en domstol utan kongressen som måste driva en sådan process. Med republikansk majoritet i båda kamrarna borde Trump, i alla fall i teorin, sitta tryggt.

Problemet är att allt fler republikaner nu överger sin president. Mot bakgrund av det stundande kongressvalet är det inte förvånande – presidenten framstår i allt högre grad som en belastning snarare än en tillgång för partiet.

Detta borde även oroa finansmarknaderna. Utan stöd i kongressen kommer Trumps löften om sänkta bolagsskatter och stimulanser att förvandlas till tomma ord. Den enda lagstiftning som hittills godkänts av kongressen var beslutet att höja skuldtaket, vilket skedde genom en kompromiss mellan partierna utan större hänsyn till Trumps budgetförslag.

Efter de senaste händelserna har sannolikheten för att få igenom sjukvårdsreformen i senaten, vilket är en förutsättning för att kunna finansiera skattereformen och infrastruktursatsningen, definitivt minskat.

Men den största konkreta skadan kommer att märkas inom utrikespolitiken. Användandet av ”strategisk otydlighet” för att överraska motståndare, vilket Trumps ombytliga åsikter och agerande förklarats med, är en dålig strategi i kontakterna med allierade.

Efter Lavrov-läckan lär fler tvivla på Trump-administrationens tillförlitlighet. Det gäller inte minst Israel och Saudiarabien, där presidenten inleder sin första utlandsresa i helgen. De läckta uppgifterna sägs ha kommit från en källa i just Israel. Och Ryssland samarbetar med deras ärkefiende Iran i Syrien. Svek är bara förnamnet.

Detta berör även Sverige som har ett väl utvecklat underrättelsesamarbete med USA. I dag torsdag träffar försvarsminister Peter Hultqvist sin motsvarighet James Mattis i Pentagon. Mötet är det första mellan regeringen och Trump-administrationen och särskilt viktigt mot bakgrund av den avsiktsförklaring om försvarssamarbete som skrevs under 2016.

För regeringen som så hårt håller fast vid alliansfriheten är de bilaterala samarbetena av högsta vikt. Men det är tydligt att det är en sårbar strategi. När nu vårt viktigaste samarbetsland rör sig i en negativ riktning är frågan vad vi har att falla tillbaka på.

Det är svårt att förstå dem som hävdar att Trump är ett starkt argument emot Nato-medlemskap. Är det inte snarare tvärtom? Hade Sverige varit med i Nato hade vi haft 27 andra allierade att luta oss mot. Förlusten av USA som tillförlitlig partner hade fortfarande varit smärtsam, men inte alls lika förödande som när vi står utanför. Redundans, kallas det.

Trumps tid i Vita huset är tack och lov begränsad och kan bli kortare än väntat om hans negativa inrikespolitiska trend fortsätter. Det finns ett USA också bortom Trump. Sverige bör därför fortsätta att vårda relationen med landet. Men vi har ingen aning om vem som blir nästa president. Det är galenskap att bara vänta och hoppas på det bästa.

Tyck till