ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Frida Wallnor: EU måste ta större cyberansvar

  • CYBERATTACK. Utpressningsviruset Wannacry har sedan i fredags upptäckts i en rad länder, bland annat i Sverige. Foto: Mark Schiefelbein

LEDARE. Enligt Europol har uppemot 200 000 människor i 150 länder drabbats av helgens cyberattack. Sverige verkar ha kommit lindrigt undan om man jämför med exempelvis Storbritannien, där sjukvården har angripits.

Men oavsett skada sätter attacken fingret på samhällets sårbarhet för den här typen av kriminalitet. Känslan är att angriparen alltid är steget före.

I Sverige är det CERT-enheten inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska hantera och förebygga cyberattacker. Det sker genom samordning både av de inblandade svenska aktörerna och med utländska motsvarigheter.

Det sistnämnda är särskilt intressant med tanke på att cyberattacker är just gränsöverskridande till sin natur. På polisiär nivå finns sedan 2013 ett välutvecklat samarbete inom EU. Europol har skapat en cyberenhet, EC3, som sköter samordningen mellan de nationella polismyndigheterna.

På teknisk nivå är samma typ av samarbete under uppbyggnad. Från och med nästa år blir det krav på att alla EU-länder ska ha en funktion motsvarande CERT, vilket inte är fallet i dag. Det är ett steg i rätt riktning.

Problemet är att det kommer för sent. Det lär ta tid innan de nationella enheterna kommer på plats och hinner bygga upp det förtroende som krävs för att dela information. Den skada som professionella hackare hinner göra under den tiden vill nog de flesta politiker inte tänka på.

För det är just politikerna som är problemet. EU har en mängd aktörer som arbetar med cybersäkerhet, men känslan är att ledarskapet saknas.

I en intressant debattartikel på SVT Opinion i förra veckan argumenterade Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) för att EU-kommissionen ska ta ett större ansvar. Bland annat efterlyser han att EU-kommissionen får i uppdrag att ”stresstesta” ländernas cybersäkerhet för att därefter utfärda rekommendationer.

Det är en god idé. Det är svårt att tänka sig en aktör som är bättre lämpad för att hantera ett fenomen som drabbar såväl enskilda medlemsländer som EU som helhet – som har potential att analysera den samlade bilden.

En mer effektiv cyberförmåga skulle dessutom kunna skapa goodwill för den i övrigt så utskällda unionen. Det här är en fråga som fler än Federley bör driva.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till