Frida Wallnor: EU bör inte straffa britterna för brexit

LEDARE. Det är sällan EU:s stats- och regeringschefer kommer överens om svåra frågor på bara några minuter. Det sägs ha hänt i helgen.

GALAXER MELLAN DEM? Enligt läckor från middagen mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i förra veckan var parterna mycket långt ifrån varandra inför stundande brexit-förhandlingar.
GALAXER MELLAN DEM? Enligt läckor från middagen mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i förra veckan var parterna mycket långt ifrån varandra inför stundande brexit-förhandlingar.Bild:John Stillwell

När de kvarvarande medlemsländerna (EU27) antog sin strategi inför brexit-förhandlingarna var det i alla fall budskapet som kommunicerades. Det var ett smart drag och sannolikt en del av strategin. Bilden av ett enigt EU27 lär oroa britterna betydligt mer än den normalt så spretande unionen.

Enigheten är faktiskt inte ny. Sedan folkomröstningen i somras har EU27 lyckats hålla en gemensam linje kring vad ett utträde ska innebära. Man gjorde klart att så länge London inte är villigt att acceptera EU:s fyra friheter kan man inte få tillgång till den inre marknaden. Vill man förhandla externa frihandelsavtal kan man inte vara kvar i EU:s tullunion.

Och det är tydligt att budskapet har gått fram. Theresa May har utan bråk siktet på en ”hård" brexit. Det måste ses som en delseger för Bryssel.

Men det är önsketänkande att de stundande förhandlingarna kommer att gå lika smidigt. Redan på söndag kan EU:s strategi vara förpassad till historieböckerna. Vinner Marine Le Pen det franska presidentvalet får man plötsligt en oönskad medlem i klubben. Nationella Frontens partiledare skulle med sin EU-fientliga plattform och sitt lands politiska tyngd kunna omkullkasta den borgfred som tycks råda i Bryssel.

Med tanke på Le Pens planer på att i framtiden göra britterna sällskap ut ur EU lär det bli svårt att övertyga henne om strategin. Och hon kan mycket väl vinna.

Med Emmanuel Macron som president skulle EU27 däremot stå betydligt bättre rustat inför förhandlingarna. Man skulle till och med kunna tala om momentum, vilket är sällsynt i EU-sammanhang, med allt starkare ekonomiska indikatorer och en rad motgångar för de populistiska/EU-kritiska partierna i ryggen.

En fara med detta är att allt fler självsäkra EU-aktörer tycks vilja straffa Storbritannien för beslutet att lämna unionen, och samtidigt avskräcka andra från att gå samma väg. De olika miljardbud som hörs gällande utträdesnotan är exempel på det här – som om fler ser chansen att låta en avhoppare betala för lite allt möjligt.

Blir den linjen gällande vore det mycket olyckligt. Dels är risken större att samtalen bryter samman, vilket inte gynnar någon. Dels finns ett stort värde i att behålla en stark och konstruktiv relation till Storbritannien efter brexit.

Det är inte minst viktigt för Sverige. Våra företrädare bör därför agera motvikt mot sådana destruktiva strömmar och se till att ett framtida avtal blir så bra som möjligt – utan att för den delen uppmuntra andra att följa efter.

Det är dock inte bara i Bryssel som tonen hårdnar. På andra sidan Engelska kanalen blir bilden av Theresa May som en skicklig taktiker allt tydligare. Beslutet att utlysa nyval den 8 juni är på flera sätt smart, speciellt nu när oppositionen är så splittrad. Med ett lyckat val bakom sig stärker hon både sin egen förhandlingsposition gentemot EU27 och köper sig arbetsro, då hon slipper oroa sig för det val som annars hade väntat 2020.

Det är mot den bakgrunden som Mays uttalanden under en middag med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i förra veckan ska förstås. Enligt läckor ska det ha funnits stora skillnader mellan deras respektive inställning till kommande förhandlingar, där May enligt Juncker hade helt orimliga förväntningar och krav. Bland annat sa hon sig ovillig att ens betala ”en penny” i utträdesnota.

Men det hade varit tjänstefel av partiledaren May att inte snäsa åt EU under en valrörelse med en uppenbart EU-kritisk opinion. På samma sätt hade det varit märkligt om premiärministern May inte lagt ett tufft utgångsbud inför förhandlingsstarten – i likhet med det EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gjorde igår onsdag.

Trots tonläget finns alltså ingen anledning att redan nu räkna med ett ”cliff edge"-scenario där britterna lämnar EU utan avtal. Men känslan är att det kommer finnas behov av någon som kan påminna deltagarna om det större perspektivet – att Europa kommer att finnas kvar även efter mars 2019. Det ansvaret bör bland andra Sverige ta.


Innehåll från OracleAnnons

Oracle lever som de lär – och betalar mindre

Gör mer. Vet mer. Men betala mindre. Safra Catz, vd för Oracle, menar att det är ett fullt möjligt mål för alla företag som går igenom en digital transformation. Och hon borde veta – Oracle har själva gjort exakt den resan, och nått precis det målet.

Så kan ditt företag lära av Oracle 

Oracle hjälper företag och organisationer att få ut mesta möjliga fördelar av digitalisering och molntjänster. Så varför inte se till att applicera de egna tjänsterna på den egna organisationen? Resultatet av den tanken blev en total omgörning av hela företaget, en process som internt kallas Oracle@oracle.

– Vi har som ett upplyst, digitaliserat företag fått många fördelar, till exempel att vi kan fatta bättre beslut eftersom vi har mer information, och att vi kan använda alla våra tillgångar optimalt, säger Safra Catz.

”Fördelar – och lägre kostnader”

Men det är inte den största vinsten.

– Jag skulle vilja säga att det som verkligen är fantastiskt är att vi, trots att vi har fått alla dessa fördelar, trots att vi vet mer och kan göra mer, faktiskt har lägre kostnader nu än förut. Det resultatet är otroligt.

Men egentligen inte så konstigt. Safra Catz konstaterar att Oracle tidigare, precis som så många andra företag, la pengar på processer som egentligen inte förde företaget framåt. 

– De här processerna hjälpte inte våra medarbetare att göra sitt jobb, och gav inte heller någon nytta åt kunderna.

Rätt mandat och rätt verktyg

Men när företaget gjordes om med hjälp av de egna digitala verktygen kunde man automatisera och optimera de olika processerna.

– Då vände allt detta. Då kunde vi hjälpa kunderna på ett bättre sätt eftersom våra medarbetare fick de verktyg och det mandat de behövde, och samtidigt sänkte vi våra kostnader. Jag skulle verkligen säga att det är en win-win-situation när du kan göra mer och ha mer kunskap, och samtidigt betala mindre.

Så kan ditt företag lära av Oracle 

Vill du veta mer om the Oracle@Oracle story? Den 25 februari sänds ”Oracle 60 minutes Talks Transformation” från Stockholm i samarbete med Epicenter. Klicka här för att vara med!   

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?