ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Demokratikriterium gör Sverige svagare

LEDARE. I onsdagens utrikesdeklaration sa Margot Wallström att regeringen under våren ska lägga fram ett lagförslag om att skärpa reglerna för vapenexport till icke-demokratier.

I den efterföljande debatten blev hon pressad av Vänsterpartiets Hans Linde om hur en feministisk utrikespolitik går ihop med att över huvudtaget sälja vapen till diktaturer. Frågan är befogad och i teorin är svaret enkelt: de går inte att förena.

Men bortom svartvita fantasivärldar finns en realpolitisk verklighet att förhålla sig till – något det tycks vara väldigt lätt att glömma så fort ett parti hamnar i opposition.

Det lagförslag Wallström nämnde bygger på ”Kex-utredningen” kring den svenska vapenexporten som blev klar i juni 2015. Dess huvudnummer är att skärpa de nuvarande riktlinjerna kring mänskliga rättigheter (MR) samt att lägga till ett så kallat demokratikriterium för länder man kan sälja vapen till.

Sverige har redan en restriktiv lagstiftning på området och om det sistnämnda går igenom skulle det vara unikt i världen.

Skärpningen på MR-området ska dock inte överdrivas. Det handlar om att man vill byta ut formuleringen ”grova och omfattande” till ”allvarliga och omfattande” när det gäller kränkningar av mänskliga rättigheter.

Utöver detta ligger kriteriet att krigförande stater ska undantas kvar. Den stora nyheten är således att ISP, den myndighet som ger tillstånd för export av försvarsmateriel, hädanefter också ska ta hänsyn till ett lands demokratiska institutioner, där ”grava brister” ska utgöra ett hinder för tillstånd.

Man inser med andra ord ganska snabbt att detta är ett spel för gallerierna. Vad skillnaden är mellan ”allvarliga” och ”grova” kränkningar översatt till den komplexa verkligheten är omöjligt att säga. Och vad ska betecknas som en tillräckligt grav demokratisk brist för att landet ska ses som diktatur?

Statsministern har själv varit inblandad i den debatten med anledning av den senaste tidens resor till Kina, Saudiarabien och Iran som han vägrat att kalla för ”d-ordet”. Och sanningen är att även ISP verkar ha varit pragmatisk i sina bedömningar av potentiella exportländer under de senaste åren, då länder som Förenade Arabemiraten, Thailand och Saudiarabien alla har klarat MR-kriteriet.

Det är tydligt att det finns andra aspekter som spelar större roll. Det är på många sätt rimligt och något det vore befriande att slippa höra svenska politiker hyckla om.

Att Sverige exporterar försvarsmateriel handlar inte om en vilja att elda på pågående konflikter i världen. Det handlar om vad som ligger i vårt säkerhetsintresse. Och om att kunna fortsätta göra något vi är väldigt bra på.

Det verkar lätt glömmas bort i debatten. ISP gör i varje enskilt fall en helhetsbedömning där en affärs potentiella försvars- och säkerhetspolitiska nytta för Sverige ställs emot om man kan leva med bristerna i landet i fråga.

Mot bakgrund av den försämrade säkerhetssituationen i vårt närområde de senaste åren är det viktigare än någonsin att ha tillgång till världsledande försvarsmateriel. Vi ska vara glada att vi har en konkurrenskraftig försvarsindustri. Men utan möjlighet att dela utvecklingskostnaderna med andra länder genom export skulle det aldrig gå att hålla samma nivå. Det skulle bli alldeles för dyrt.

För det handlar om extremt dyra system, vilket begränsar exportmarknaden. Att ytterligare diskvalificera potentiella köpare med luddigt ställda demokratikriterium är att göra oss själva en otjänst som ingen ändå kommer att tacka Sverige för.

Kanske ansvariga politiker skulle sova bättre på kort sikt om våra radarsystem hamnade i New Delhi och inte i Riyadh. Men kan vi sälja till båda bör vi göra det, så länge ingen kan hitta något annat sätt att finansiera den fortsatta teknikutvecklingen.

Huruvida demokratikriteriet skulle få någon stor påverkan på ISP:s kommande bedömningar återstår att se, men det är tveksamt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer