ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Dags att även Sverige beslutar om papperslösa

  • PRESS PÅ KONGRESSEN. Efter Donald Trumps beslut att möjliggöra deportering av barn till illegala immigranter, ”dreamers”, har nu kongressen sex månader på sig för att finna en lösning. Även svenska politiker bör ta ställning till hur vi hanterar våra papperslösa. Foto: AP

LEDARE. I veckan beslutade Trump-administrationen att dra tillbaka Barack Obamas så kallade DACA-order från 2012, som gav 800.000 papperslösa arbetstillstånd i USA om de registrerade sig hos myndigheterna. Det handlar om så kallade ”dreamers”, alltså barnen till illegala immigranter som har vuxit upp i USA.

Kritikstormen mot beslutet är massiv. Företrädare för näringslivet, ekonomer, demokrater och republikaner har visat sitt stöd för de många numera väl integrerade, unga vuxna som riskerar att deporteras. Drömmarnas mardröm.

Instinktivt låter det som ytterligare ett vansinnigt beslut från den amerikanske presidenten, som går helt i linje med hans immigrationskritiska och protektionistiska agenda. Justitieminister Jeff Sessions, som fick uppdraget att presentera beslutet, beskrev det också som en åtgärd för att rädda amerikanska jobb.

Det stämmer dock inte att illegala immigranter tar amerikaners jobb, enligt flera studier. Men det låter såklart som en sanning bland presidentens trogna väljarskara.

Har man lyssnat på Trump och läst hans tweets är det dock tydligt att detta inte alls var ett självklart beslut. Och man ska inte ha för bråttom med att döma honom i det här fallet. Faktum är att det till och med kan medföra positiva konsekvenser.

För det första inkluderade Trump ett viktigt tillägg i DACA-beslutet: en sex månaders fördröjning innan potentiella deporteringar ska inledas. Under den här tiden vill presidenten ge kongressledamöterna chans att hitta en lösning för de 800.000 som berörs.

Lyckas de inte kan presidenten tänka sig att ompröva sitt beslut, skrev han på Twitter. Han vill med andra ord ge kongressen möjlighet att spela ”good guy” och samtidigt hitta en långsiktig lösning på problemet.

Det är lovande. Är det något område som måste präglas av stabilitet och förutsägbarhet är det migrationsområdet, med tanke på hur många människoöden som berörs. Att Obama införde DACA 2012 genom en exekutiv order berodde på att kongressen ännu en gång hade misslyckats med att lagstifta om en migrationsreform. Därav lättheten för Trump att nu dra tillbaka beslutet.

Men det är inte rimligt att migrationspolitiken ska kunna ändras beroende på dagsformen hos personen som för tillfället bor i Vita huset. Att Trump nu sätter press på kongressen att lagstifta borgar för en mer långsiktig och stabil lösning.

För det andra är det positivt att frågan om behandlingen av papperslösa generellt nu lyfts. Detta är ju inte enbart ett amerikanskt fenomen.

Svenska politiker har som bekant gjort sig skyldiga till en liknande helomvändning inom migrationspolitiken 2015. Det har fått konsekvensen att vi i dag har ett stort antal papperslösa och gömda människor i vårt land – personer som har fått avslag på sina asylansökningar eller som inte ens har funnit det lönt att anmäla sig till myndigheterna. Polisen bedömer att det kan röra sig om så många som 80.000 personer.

Dessa människor har ändå rätt till svensk sjukvård och tandvård. Barnen har rätt till utbildning. Vissa får till och med ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag).

Även om det är generöst är det knappast nog för att möjliggöra ett värdigt liv. För det krävs framför allt att det överhängande hotet om utvisning upphör. Det krävs uppehållstillstånd och därmed en möjlighet att planera för framtiden.

Det här håller på att växa till ett problem likt det amerikanska med en stor samhällsgrupp som far illa, som inte är en del av samhället. Barn som straffas för beslut som deras föräldrar har fattat. Att frustrationen kan ta sig våldsamma former har vi dessvärre redan sett prov på.

Det är hög tid att svenska politiker sätter ned foten kring hur man vill hantera dessa papperslösa. Antingen menar man allvar med att alla som har fått avslag på sin asylansökan ska utvisas. Eller så genomför man en amnesti.

Vad vi ser i dag är inte ordning och reda i migrationspolitiken. Detta är att skicka ut dubbla signaler.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies