1515

Frida Wallnor: Ännu har Frankrike inte räddat Europa

LEDARE. Lättnad är utan tvekan det ord som bäst beskriver reaktionerna på det franska valresultatet runtom i Europa.

Bild:AP/Montage

Många verkar ha förväntat sig ännu en politisk katastrof – eller i alla fall förberett sig mentalt på att de två EU-fientliga extremkandidaterna skulle få flest röster i den första omgången. Efter brexit-omröstningen och Donald Trumps seger i USA var det inte en helt orimlig reaktion, men det är ändå fascinerande hur vår världsbild har förändrats på så kort tid.

Nu blev det lyckligtvis inte så. Extremvänsterns Jean-Luc Mélenchon var i slutänden långt ifrån valets segrare. I stället framställs mittenkandidaten Emmanuel Macron plötsligt som ostoppbar på sin väg mot Elyséepalatset. Efter att flera av de utslagna kandidaterna gett honom sitt stöd talar matematiken för den unge ekonomen.

Men matematik vinner tyvärr inga val. Det Macron behöver är en ny väljarmobilisering den 7 maj. Den stora risken är att väljarna upplever att loppet redan är vunnet, att deras röst inte behövs. Tittar man på opinionsundersökningar kan man lätt få den uppfattningen. Och instituten hade faktiskt ovanligt rätt i sina prognoser inför söndagens omgång. Det vore inte första gången en favorit förlorar på det sättet.

För vi ska komma ihåg att Macron möter Marine Le Pen. Med sin slughet, sin vältalighet och stora kunskap om det politiska systemet har hon länge framstått som den farligaste extrempolitikern i Europa – ett direkt hot mot EU:s själva existens. När hon nu har lyckats ta sig till den andra omgången i det franska presidentvalet är en suck av lättnad helt fel reaktion.

Le Pens stora chans är att anspela på Macrons bakgrund, hans elitskolor och starka kopplingar till den nu sittande och brett bespottade socialistregeringen – en elitens kandidat. På så sätt kan hon locka upp Mélenchons stora väljarskara från sofflocket (han fick 18 procent). Även om Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon representerar varsin ideologisk extrem har de en hel del gemensamt, bland annat EU-kritiken. Här finns definitivt ett underskattat hot mot Macron.

Att det råder etablissemangskritisk stämning i Frankrike, precis som på många andra håll i världen, märktes tydligt under söndagens val när de båda traditionella partiernas kandidater slogs ut redan i första omgången. Det har visserligen aldrig hänt förut men någon ”politisk sensation”, vilket vissa kommentatorer kallat det, är det knappast om man följt den politiska tendensen i Europa de senaste åren. Österrikiska presidentvalet i december utkämpades exempelvis just mellan två ”nya” partier. Efter högerpartiets Francois Fillons skandalfyllda valkampanj hade det snarare varit mer sensationellt om han hade tagit sig vidare.

Det går inte att komma ifrån att avgörandet den 7 maj på flera sätt liknar det amerikanska presidentvalet i höstas. Precis som Donald Trump och Hillary Clinton är Macron och Le Pen varandras motsatser. De representerar vitt skilda världsbilder, en ljus och en mörk, och erbjuder väljarna två helt olika alternativ för framtiden. Det borde motivera fransmännen att gå och rösta.

Den stora skillnaden är att Macron kan använda Trump som ett skräckexempel. Sedan den amerikanska presidenten tillträdde har känslan varit att de europeiska populisternas attraktionskraft har falnat – som om dess anhängare ser mer nyktert på möjligheten att faktiskt realisera de samhällsförändringar som populisterna lovar. Vi såg reaktionen i det nederländska valet. Det tyska högerextrema partiet har tappat fart. Dessutom presterade Marine Le Pen långt ifrån de nivåer som hon ibland uppnått i opinionsundersökningarna under det senaste året.

En trend blir det dock först om Emmanuel Macron vinner den 7 maj. Då skulle det finnas anledning att se positivt på framtiden igen. Även om det handlar om en relativt oprövad 39-åring med vag politisk plattform så representerar Macron precis det som många européer tycks behöva just nu: hopp.

I stället för början på slutet skulle det franska presidentvalet kunna bli början på den nystart som både Frankrike och EU såväl behöver.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?