ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Ledarkrisen i Moderaterna

Finn Bengtsson: Partikulturen är problemet

  • SAMMA STIL. Problemet är att Anna Kinberg Batra har tagit över det sätt att styra som Fredrik Reinfeldt hade. Bilden är från extrastämman i januari 2015 där skiftet skedde. Foto: Henrik Montgomery

DEBATT. Anna Kinberg Batras avgång var det enda rätta. Nu måste en process av självrannsakan ta vid i Moderaterna. I partistyrelsen och länsförbund. Bland förtroendevalda, såväl inom partiorganisationen som i riksdagen, landsting och kommuner, anser riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M).

Anna Kinberg Batras partiledarskap började helt fel. Efter förlustvalet 2014 beslutade Fredrik Reinfeldt sig för att avgå. Inte med en gång men väl fyra månader senare. Under denna tid gick han mer eller mindre under jorden och överlämnade allt ansvar till partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

I den frånvarande partiledaren Reinfeldts ställe ingick Anna Kinberg Batra Decemberöverenskommelsen med den ytterst svaga rödgröna regeringen – den samlade borgerlighetens största svek mot väljarna i modern tid. Med DÖ gav allianspartierna frikort åt S och MP att i aktivt samarbete med V göra vad de ville med Sveriges ekonomi – trots att det röstmässigt hade varit möjligt att rösta ned den rödgröna budgeten. I enlighet med DÖ valde Moderaterna att avstå från att rösta på sitt eget förslag hellre än att ge Sverige en bättre budget med hjälp av SD-ledamöternas röster. Man valde att hellre markera mot SD än att rösta bort den budget man var övertygad om var skadlig för landet. Tänk att en moderat riksdagsgrupp nästan undantagslöst kan acceptera detta fram till ett och ett halvt år före nästa val!

Det första en ny partiledare måste göra är att genomlysa den partikultur som växt fram inom Moderaterna. En kultur som ger partiledaren näst intill oinskränkt makt. En kultur som belönar ja-sägare och straffar kritiker. En kultur som hellre ger order än lyssnar och förankrar.

I dag är det demokratiska inflytandet större i Främlingslegionen än inom Moderaterna. Anna Kinberg Batra är långt ifrån ensam ansvarig för den rådande partikulturen. Det är alla som accepterat den och spelat med utan att ifrågasätta, medvetna om att jubel och hejarop ger betydligt bättre utdelning än ifrågasättande och krav på förankring. Varje riksdagsledamot som ställt sig i ledet och lytt order utan att protestera när han eller hon tyckt att det varit fel har ett ansvar.

Parallellt har det skapats en tjänstemannakultur där partiledningen anställt sina redskap som sedan med partiledarens goda minne, eller rekommendation, intagit en chefsroll gentemot de folkvalda riksdagsledamöterna. Ett stort fel från partiledningen men kanske ett ännu större fel från riksdagsledamöterna som accepterat utan att ifrågasätta.

Anna Kinberg Batra gjorde fel som valde att ta sin företrädare som exempel på hur en partiledare ska leda. Anledningen till att partiet hamnat där det är i dag är Fredrik Reinfeldts sätt att styra.

Hans typ av tendens till öppet förakt för dem inom partiet som inte höll med, och den utfrysning som drabbade dem som inte sjöng med i hyllningskören, måste städas ut.

Trianguleringen (att man medvetet lägger sig nära i sitt politiska budskap den som är ens huvudmotståndare), sveket mot försvarspolitiken, motståndet till visioner och ideologi straffade sig. Det har framförts att det stora felet som Anna Kinberg Batra gjorde var att signalera ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna. I rättvisans namn ska sägas att det ville hon aldrig. Däremot att SD skulle behandlas som andra partier i riksdagen. Att Moderaterna inte skulle ändra sin egen politik om de i vissa frågor råkade sammanfall med SD:s.

Det handlade aldrig om att samarbeta eller förhandla med SD, det handlade om att inte avsäga sig möjligheten att räkna in SD-ledamöternas röster om de valde att ge stöd åt moderata förslag. Det finns de som med bestämdhet hävdar att det var ställningstagandet när det gällde SD som gjorde att flykten från partiet började. Men den största flykten hade redan skett – kärnväljare som övergett moderaterna för SD. Inte för att de är speciellt förtjusta i SD:s politik, men för att missnöjet med Moderaterna varit ännu större. I dag finns det kvar en mindre grupp kärnväljare och de som kom till partiet under perioden för ”De nya Moderaterna”. Alltså, en liten del som alltid röstar på Moderaterna och en betydligt större och flyktigare del som kan försvinna lika snabbt som den kom.

En helt ny partikultur måste etableras inom Moderaterna. En kultur som visar respekt för den demokratiska processen, för kritik och åsikter som avviker från partiledningens. De moderata riksdagsledamöterna måste återta den makt de enligt grundlagen ska utöva.
Såväl partiledare som partiledning och tjänstemän måste visa större respekt för vad ett folkligt mandat innebär. Den partiledare partiet nu behöver måste vara en person som ställer sig bakom och bidrar till en ny och sundare partikultur. En modern ledare som är beredd att lyssna in och förankra politiken hos såväl riksdagsgrupp som partiets medlemmar.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) för Östergötland

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies