Annons

Fastighetsägarna: Politiker måste ta över hyresförhandlingarna

DEBATT. För en fungerande bostadsmarknad krävs både hyresrätter och ägda bostäder. Trots det har andel hyresrätter sjunkit dramatiskt de senaste 40 åren. Förhandlingarna om hyrorna är övermäktiga parterna, skriver Fastighetsägarnas Nathalie Brard och Tomas Ernhagen.

INTE MÅNGA KVAR. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, försvinner Stockholms innerstads sista hyresrätt en bit in på 2020-talet, skriver Nathalie Brard och Tomas Ernhagen.
INTE MÅNGA KVAR. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, försvinner Stockholms innerstads sista hyresrätt en bit in på 2020-talet, skriver Nathalie Brard och Tomas Ernhagen.Bild:Hasse Holmberg

För 40 år sedan var 90 procent av lägenheterna i Stockholms innerstad hyresrätter. Sedan dess har staden genomgått en total förändring. I dag utgör hyresrätten inte mer än 35 procent av flerbostadsbeståndet. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, försvinner innerstadens sista hyresrätt en bit in på 2020-talet.

I en nyligen publicerad rapport ”Varför är det så svårt att komma överens?” beskriver vi hur brister i lagstiftningen sakta men säkert jagar hyresrätterna ut ur våra storstäder, i synnerhet Stockholm. Om inget görs, är det snart slut på hyresrätter i Stockholms innerstad och därefter kommer område efter område att betas av. Kvar kommer det att finnas några öar av kommunalt ägda hyresrätter.

Varför ska vi oroa oss för detta? Är det inte lika bra att låta alla äga sitt boende? Nej, är det korta svaret.

Vi behöver olika boendeformer. Bostadsrätten är bra för många, men inte för alla. En del har inte det kapital som krävs för att köpa en bostad. Andra vill inte binda sitt kapital i sitt boende.

Dessutom är hyresrätten den mest flexibla boendeformen om levnadsförhållandena plötsligt skulle förändras. Flexibiliteten gör den också viktig för dynamiken på arbetsmarknaden. I takt med att hyresrätten försvinner får den dock allt svårare att fungera som det var tänkt.

Vad är det då i hyresförhandlingssystemet som är så skadligt? I grunden beror det på att den årliga förhandlingen mellan bostadsmarknadens parter saknar ett tydligt regelverk och att det därmed inte finns några ramar för hur och på vilka grunder förhandlingarna ska drivas.

Dessutom finns det ingen process som tar vid om förhandlingarna låser sig. Den som tror att det kollektiva förhandlingssystemet liknar det som gäller löneförhandlingarna lever i lycklig okunskap.

Dessa brister i de återkommande årliga förhandlingarna mellan bostadsmarknadens parter ger Hyresgästföreningen, HGF, en näst intill absolut makt att bestämma nivån för den årliga hyresutvecklingen.

När HGF har bestämt sig för vilken nivå hyreshöjningarna ska ligga på, blir det så. Då kan HGF resa sig från förhandlingsbordet och tacka för sig, vilket skedde i ramavtalsförhandlingen om 2017 års hyreshöjning i Stockholm den 6 oktober i år.

I dessa ramavtalsförhandlingar företräder Fastighetsägarna sina medlemmar, vilka motsvarar cirka 90 procent av de privata fastighetsägarna i Stockholm. Utan vägledning av ett ramavtal mellan Fastighetsägarna och HGF, tvingas de enskilda fastighetsägarna förhandla med HGF om 2017 års hyreshöjning. Även i dessa förhandlingar kan HGF vägra att förhandla.

För att undvika en situation där det inte blir någon höjning över huvud taget, tvingas fastighetsägarna därför ofta att gå med på uppgörelser som inte går att försvara ekonomiskt.

Där har ni i ett nötskal förklaringen till varför hyresrätten håller på att drivas ut ur Stockholms innerstad.

Detta har lett till att den löpande avkastningen av att äga och förvalta hyresrätter har krympt till en rännil. Under 2016 lär hyrorna falla realt om Riksbankens inflationsprognos slår in. 2017 blir det med största sannolikhet ännu värre.

Riksbanken räknar med en inflation på 1,8 procent. HGF lämnade förhandlingsbordet efter att ha erbjudit Stockholms fastighetsägare en hyreshöjning på 0,7 procent. Signalen till stadens hyresvärdar är tydlig: ”Passa på att sälj era fastigheter nu när fastighetspriserna är höga. Ni kommer inte att tjäna något på att behålla dem.”

På 40 år har hyresrättens andel i Stockholms innerstad fallit från 90 till 35 procent och processen sprider sig snabbt. Det är inget annat än en hyreskris. Politikerna måste ingripa innan det är för sent. I dag är förhandlingarna om hyrorna övermäktiga parterna. I morgon finns det kanske inget kvar att förhandla om.

Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm
Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna Sverige

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera