1515

Fastighetsägarna: En stoppsignal för fastighetsbranschen

DEBATT. Regeringens ambition att begränsa hur mycket räntekostnader som företagen får dra av kommer att slå hårt mot fastighetsbolagen. Det kommer att fördyra renoveringar, och följden blir höjda hyror, skriver Reinhold Lennebo och Ulla Werkell, Fastighetsägarna.

KONTRAPRODUKTIVT. Regeringens beslut att gå vidare med en begränsning av företagens ränteavdrag slår mot bostadsbyggandet, särskilt i ett läge då räntorna stiger.
KONTRAPRODUKTIVT. Regeringens beslut att gå vidare med en begränsning av företagens ränteavdrag slår mot bostadsbyggandet, särskilt i ett läge då räntorna stiger.Bild:Fredrik Persson

Den kraftiga begränsningen av företagens ränteavdrag som finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) nyligen lagt fram är inget annat än en tydlig stoppsignal för fastighetsbranschen. Förslaget kommer att leda till ökade kostnader och därmed till minskade investeringar i såväl nyproduktion som välbehövliga renoveringar.

Regeringen hävdar att det förslag som nu läggs fram om kraftigt begränsade ränteavdragsmöjligheter tydligt skiljer sig från det förslag som Företagsskattekommittén tog fram 2014 och att man nu lyssnat på den massiva kritik som förts fram.

I praktiken handlar förslaget om en skatteväxling där kraftigt höjda skatter för verksamheter som använder mycket lånat kapital ska finansiera en sänkning av bolagsskatten från 22 till 20 procent. För att mildra effekten på bostadsbyggandet, vill regeringen införa ett särskilt avdrag för räntekostnader vid nyproduktion av hyreshus. Det kommer inte att räcka.

Låt oss börja med att konstatera att regeringen, sin vana trogen, fortsätter att jobba i stuprör, där varje förslag analyseras för sig utan att någon har kontroll över den sammantagna effekten av politiken. Det blir särskilt tydligt när regeringen säger sig vilja kompensera fastighetsbolagen för ökade skattekostnader med ett särskilt avdrag för nyproduktion av hyreshus. Som dessutom enbart gäller de första fem åren efter att huset uppförts.

Ingen hänsyn tas till att den sammantagna effekten av förslag om bankskatt, ökade kapitaltäckningskrav på bankerna enligt Baselreglerna, paketeringsutredningens förlag om höjd skatt på fastighetsföretag, infrastrukturskatt på fastighetsföretag leder till kraftigt ökade finansierings- och skattekostnader för fastighetsbranschen.

Det är en kostnadsökning som kommer leda till att fastighetsbranschen blir överbeskattad jämfört med övriga näringslivet och som inte gå att kompensera med ett mindre ränteavdrag för nyproducerade hyresfastigheter.

Den sammanlagda effekten av regeringens politik och särskilt förslagen om begränsade ränteavdragsmöjligheter gör att fastighetsbolagens kostnader för bostadsbyggande ökar när finansierings- och skattekostnaderna ökar. Med ökade kostnader stiger också boendekostnaden för hyresgästerna vilket minskar efterfrågan på nyproducerade hyreslägenheter. Det slår direkt mot investeringar i nyproduktion som naturligtvis minskar när investeringskalkylen inte längre går ihop.

Särskilt oroande är också att finansminister Magdalena Andersson verkar utgå från ett läge med en evig högkonjunktur för fastighetsbranschen. När regeringen nu föreslår kraftiga skattehöjningar är det i en situation med kraftigt bostadsbyggande och låga räntor. Men med långsiktigt stigande räntor kommer förslaget om ränteavdragsbegränsningar få mångdubbelt större effekter än vad regeringen vill erkänna.

I sina förslag är regeringen helt inriktad på nyproduktion av hyresfastigheter. Det man då glömmer bort att nyproduktion endast står för 1 procent av det totala antalet bostäder. De allra flesta bostäder är således redan byggda och många av dessa är i behov av omfattande renoveringar. När möjligheterna till ränteavdrag minskar innebär det att renoveringskostnaderna ökar, vilket gör att många välbehövliga renoveringar kommer skjutas upp eller inte genomföras alls. För de renoveringar som trots allt kommer att genomföras kommer de ökade renoveringskostnaderna leda till högre hyreshöjningar.

Men det är inte bara investeringarna i bostäder som kommer minska. Den kraftiga befolkningsökningen innebär inte enbart att det behövs fler bostäder. Även behovet av samhällsfastigheter som förskolor, skolor och vårdlokaler ökar. Dessutom finns det ett uppdämt behov av investeringar i affärslokaler. Med minskade ränteavdragsmöjligheter kommer även investeringar i den här typen av fastigheter att minska.

Det är bra att EU:s direktiv mot skatteflykt implementeras, men det kan ske på ett sätt som bättre ser till långsiktig utveckling, tillväxt och fortsatt välstånd. Som förslaget är utformat är det inget annat är en tydlig stoppsignal för investeringar i bostäder och lokaler.

 

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna Sverige
Ulla Werkell, skattejurist, Fastighetsägarna Sverige

 

Läs Magdalena Anderssons och Per Bolunds debattartikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?