1515

Debatt: Våld i hemmet en fråga för företaget

DEBATT. Våld och hot i nära relationer påverkar arbetsprestationen på samma sätt som alkoholmissbruk. Företagsledningar måste införa rutiner för att hantera detta, och våga fråga medarbetarna hur de har det hemma, skriver Peter Munck af Rosenschöld och Iwette Rapoport.

VAKSAMHET OCH OMTANKE. Ofta är det på arbetsplatsen man ser de första tecknen på en ohälsosam livssituation.
VAKSAMHET OCH OMTANKE. Ofta är det på arbetsplatsen man ser de första tecknen på en ohälsosam livssituation.Bild:Henrik Montgomery

Eva arbetar som ekonomichef på ett mellanstort företag. Den tidigare glada personen pendlar numera mellan uppgivenhet och ilska. Hon är ofta borta från arbetet och har börjat missa sina deadlines. Evas chef är frustrerad över att hon allt som oftast måste svara i telefon mitt under ett möte, att hon aldrig har tid att vara med på aktiviteter med jobbet och att hon alltid måste komma och gå på exakt samma tid varje dag. Eva är en av många som skapar produktivitetsförluster på våra företag.

För arbetsgivare ger hot och våld i nära relationer samma negativa effekter som alkohol- och drogmissbruk. Förutom det rent mänskliga lidandet för den som drabbas påverkas även vänner, bekanta, arbetskamrater och arbetsplatsen, företaget eller organisationen där hen är anställd. På varje arbetsplats räknar vi minst med att 3 procent av medarbetarna lever i relationer där våld förekommer.

Nästan varje företag i Sverige känner av den ökande psykiska ohälsan i samhället i form av sjukskrivningar, produktivitetsförluster och bemanningsproblem. Ofta är det på arbetsplatsen man ser de första tecknen på ohälsa, det är också där man sedan får hantera konsekvenserna.

Konsekvenserna och kostnaderna för den ökande ohälsan drabbar inte bara företagen utan påverkar samhället i sin helhet. Den gamla modellen där arbetsgivaren har ett ansvar för den arbetsrelaterade hälsan och samhället för den privatrelaterade fungerar inte längre. Det som händer på arbetet påverkar hur jag mår och klarar av mitt privatliv och det som händer i mitt privatliv påverkar prestation och produktivitet på arbetet, vilket inte minst är tydligt i frågan om hot och våld i nära relationer.

Det vi vet är att de företag som har chefer som vågar fråga och som bryr sig om hur deras anställda har det både på jobbet och hemma ofta är de företag som är mest framgångsrika i arbetet med att förebygga och upptäcka ohälsa innan det påverkar den enskildes prestation och därmed företagets kostnader. För det är ju så att oavsett var ohälsan uppstår så påverkar den arbetet och arbetsplatsen på ett eller annat sätt, den är arbetspåverkande.

En av de viktigaste frågorna för ett företags styrelse är att säkra att aktieägarna får avkastning på sin investering. Fler styrelser bör därför se till att säkra att ledningsgrupper skapar rätt förutsättningar för chefer, ledare och medarbetare i arbetet med att förebygga ohälsa och skapa arbetsplatser där man kan prestera och må bra. I dag finns det goda förutsättningar och metoder att ta itu med den psykiska ohälsans mörkertal vilket göra att det inte finns några ursäkter kvar för att inte våga fråga eller inte agera. Våld i nära relation berör alla samhällsskikt och alla funktioner på företagen. Våga bry dig om dem som skapar rätt förutsättningar för företagets framtid, dina medarbetare!

För att minska konsekvenserna av hot och våld i nära relationer på arbetet måste styrelser och företagsledningar tänka på tre saker:

* Säkerställa att det finns strategier, system, rutiner och stöd för att säkra långsiktigt hållbar prestation hos medarbetare och chefer.
* Att det är den arbetspåverkande ohälsan som måste förebyggas.
* Att chefer, ledare och medarbetare har det stöd som behövs från företagshälsovården eller annan motsvarande resurs.

 

Peter Munck af Rosenschöld, vd, Sveriges Företagshälsor
Iwette Rapoport, vd, Change Collective


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?