ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Tjejerna borde bli ingenjörer

  • Mats Påhlsson och Nyamko Sabuni.

DEBATT. Sveriges niondeklassare tar nu första steget mot sitt kommande yrke när de väljer gymnasium. Alltför få tjejer väljer teknik, trots att arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer.

Enbart var fjärde ingenjör är kvinna, och förändringstendenserna i de yngre generationerna är oroväckande låga. På det teoretiska teknikprogrammet på gymnasiet är andelen tjejer runt 16 procent. Fram till 2030 behöver 50.000 personer rekryteras till ingenjörsyrket. Det går inte ihop.

Medan två av tre killar kan tänka sig att bli ingenjör, gäller det bara var tredje tjej. För att förstå varför har vi på ÅF låtit Demoskop undersöka 15-åriga killar och tjejers inställning till teknik och ingenjörsyrket. Redan i den åldern skiljer sig tjejers och killars bild av vad en ingenjör gör.

Intresset för matematik och naturkunskap är ungefär lika stort oavsett kön. Där-emot visar det sig att tjejer har en negativ inställning till begreppen teknik och ingenjör, och en låg kunskap om vilka jobb en ingenjörsutbildning leder till.

Hälften av tjejerna är intresserade av att arbeta med innovation och utveckling, 43 procent skulle gärna lära sig mer om stadsutveckling, och hela 65 procent är intresserade av miljö- och hållbarhetsfrågor. Det är dagens och morgondagens ingenjörskonst.

Ingenjörer digitaliserar sjukvården, är experter på dricksvatten och planerar nya stadsdelar. De är projektledare, börs-vd:ar och specialister. Ingenjörer arbetar med miljö, ljud, ljus, design och infrastruktur – hela tiden med ett fokus på hållbarhet och hur kommande generationer vill leva, bo och transportera sig.

90 procent av tjejerna tycker det är viktigt att göra något som är viktigt för andra. Det är svårt att komma på ett bättre sätt än att till exempel vara med och utveckla hjälpmedel inom sjukvården, trygga miljöer och hållbara hem. Rena vattnet, minska utsläppen och skapa hållbara städer.

För att säkra vår kompetensförsörjning måste vi teknikföretag måste ta ett större ansvar och berätta för unga tjejer om vad vi gör.

Men även samhället i stort har ett ansvar, som föräldrar, politiker och lärare. Drömjobbet för många tjejer finns i ingenjörsyrket – som utvecklare, forskare och ledare. Vi måste gemensamt få dem att förstå varför de ska välja teknik.

 

Mats Påhlsson, divisionschef Infrastructure, ÅF
Nyamko Sabuni, hållbarhetsdirektör, ÅF

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer