ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Skatteverkets gräddfil krossar entreprenörer

  • SLÅR BLINT. När ett aktiebolag försätts i konkurs är ägare, styrelse och vd skyddade från betalningsansvar. Utom när det gäller skatteskulder, där det finns särskilda regler. Regeringen bör lyssna på kritiken och se över det skatterättsliga företrädaransvaret, anser skribenterna. Foto: Anders Wiklund

DEBATT. När staten kräver in obetalda skatter från företagens styrelseledamöter leder det ofta till personlig tragedi. Nu måste lagen om företrädaransvar ändras. Regeringen bör lyssna på kritiken från den statliga Entreprenörskapsutredningen, anser Sven-Åke Bergkvist och Carl Göransson.

Till skillnad från andra fordringsägare har Skatteverket getts en gräddfil att begära in skulder från enskilda när ett aktiebolag går i konkurs. Detta så kallade skatterättsliga företrädaransvar slår blint. Det slår enskildas och familjers ekonomi i spillror – trots att de gjort allt de kan för att göra rätt för sig.

Riksdagen har ställt krav på ändrade regler. Regeringen har dock inte gjort något. I dag lämnar stiftelsen Rättvis skatteprocess in ett remissvar på Entreprenörskapsutredningen där vi kräver att regeringen vidtar åtgärder.

I normalfallet kan företrädare för ett aktiebolag – ägare, styrelseledamöter eller vd – inte bli betalningsansvariga för de skulder som finns i bolaget vid en konkurs förutsatt att de fullföljt sina skyldigheter enligt aktiebolagslagen. Det gäller alla typer av skulder – utom skatteskulder. För dessa skulder finns det ytterligare en särskild reglering som i praktiken innebär att staten gett sig själv företräde.

Det särskilda företrädaransvaret är en bestämmelse i skatteförfarandelagen som möjliggör att staten ställer en enskild företrädare för ett bolag ansvarig för ett aktiebolags skatteskulder i det fall de inte betalats i tid och företrädaren varit grovt vårdslös eller uppsåtlig i sitt agerande. I praktiken har domstolarna tolkat detta ansvar mycket strängt. För att undgå ansvar måste en företrädare senast samma dag som skatteskulden förfaller till betalning vidta åtgärder för att avveckla bolaget, oftast genom konkurs. Personer som normalt inte skulle anses vara särskilt vårdslösa blir personligt betalningsansvariga för tusentals kronor.

En av dessa personer är Johan, som Rättvis skatteprocess stöder. Han riskerar att drabbas av ett företrädaransvar och genom detta en privat skatteskuld på drygt 800.000 kronor, efter att ett företag han satt i styrelsen för gått i konkurs. Skatteskulden uppstod efter att Johans kollega och tidigare vän förde honom, revisorn och bokföringskonsulten bakom ljuset. Johans kollega lyfte olagligt ut pengar ur företaget.

Ingen, inte ens Skatteverket, anser att Johan, som satt i styrelsen i bolaget utan att äga aktier eller få någon ersättning för sitt uppdrag, på något sätt skulle ha kunnat uppmärksamma vad hans kollega höll på med eller att han har någon skuld i detta. Trots det är det ändå Johan som Skatteverket nu vänder sig till för att kräva in bolagets skatteskulder: samtliga företrädare svarar för bolagets skatteskulder gemensamt.

Om Skatteverket vinner i domstol riskerar det få långtgående konsekvenser för hans privatekonomi. Fallet visar hur skev tillämpningen av företrädaransvaret är i dag.

Johan är inte ensam. På grund av företrädaransvaret tvingas varje vecka människor från sina hem, blir barskrapade och i många fall går de i personlig konkurs; i bästa fall får de skuldsanering. Det drabbar inte bara enskilda individer, utan även anhöriga påverkas.

I den nyligen avslutade Entreprenörskapsutredningen berörs företrädaransvaret. Utredningen föreslår att regeringen ska se över utformningen av regeln, just eftersom människor far illa på grund av dess nuvarande tillämpning. Samma krav har ställts från riksdagen, men regeringen och Magdalena Andersson som ansvarig minister har inte agerat.

Företrädaransvar döms ut i drygt 500 fall varje år. Även om det i varje enskilt fall skulle röra stora belopp skulle en förändring av företrädaransvaret knappt påverka statsbudgeten. Däremot skulle det göra stor skillnad för de 500 företagare som varje år åläggs företrädaransvar.

Nu måste finansminister Magdalena Andersson hörsamma slutsatserna i Entreprenörskapsutredningen och riksdagens tillkännagivande. Både en statlig utredning och en majoritet i riksdagen har markerat mot den orättvisa som företrädaransvaret i dag utgör. Nu är det hög tid för regeringen att göra detsamma.

Sven-Åke Bergkvist, ordförande, Rättvis skatteprocess, partner Mannheimer Swartling Advokatbyrå
Carl Göransson, vd, Rättvis skatteprocess

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer