1515

Debatt: Så kan ungdomar köpa sitt första hus

DEBATT. Finansinspektionens senaste förslag till skärpta amorteringsregler ger inte våra ungdomar några möjligheter till en första egen bostad. Låt oss därför tänka om, eller rent av tänka nytt. Sverige behöver en långsiktig bostadspolitik för alla invånare, skriver åtta husföretagare.

MÖJLIGHETER. De skärpta lånereglerna försvårar för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. Men det finns alternativ som skulle göra det lättare för den unga generationen att kunna köpa sin första bostad.
MÖJLIGHETER. De skärpta lånereglerna försvårar för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. Men det finns alternativ som skulle göra det lättare för den unga generationen att kunna köpa sin första bostad.Bild:TT

I takt med att olika instanser inför nya begränsningar av bostadsfinansieringen som bolånetak, amorteringskrav, lånegräns, och nu senast Finansinspektionens förslag till ytterligare skärpning av amorteringskraven, försvåras också den yngre generationens möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

Kvar blir en inre cirkel av äldre hela tiden ser sin bostad öka i värde. Kombinerar vi dessutom denna process med det faktum att kommunerna inte tar fram byggbar mark får de som redan har en egen bostad även en extrem prisutveckling.

Ungdomar som kommer ut från högskolor och universitet med ofta stora studielån tvingas att hyra bostäder. Där blir de sannolikt kvar i och med alla begränsningar som nu införs, detta trots ofta ganska bra inkomster. En nybyggd trea på 85 kvadratmeter får en månadskostnad på 12.000–13.000 kronor i månaden. Hade ungdomarna kunnat köpa en villa eller radhus för 3 miljoner kronor hade de fått en månadskostnad på 8 000 kronor, men det har alla nya begränsningar satt stopp för. Det medför att vi får en osund och hämmande samhällsutveckling.

Så låt oss tänka om, eller rent av tänka nytt. Ett sätt skulle kunna vara att ta bort bolånetaket för eget ägt boende upp till 140 kvadratmeter. Då skulle vi ge ungdomarna – och andra – en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden och de skulle samtidigt få en bättre månadsekonomi. Det är trots allt ganska få, oavsett hur bra jobb man har, som har en kontantinsats på 450.000 kronor (baserat på att köpeskillingen är 3 miljoner) när man är 25–30 år gammal.

Ett alternativ till ett borttagande av bolånetaket skulle kunna vara att reducera momsen till 12,5 procent på material och entreprenad upp till 140 kvadratmeter eller max 2 miljoner kronor exkluderat mark. Med en sådan åtgärd blir momsreduceringen på 2 miljoner lika med 200.000 kronor, vilket skulle kunna användas som insats för att komma in på bostadsmarknaden.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att införa en modern form av annuitetslån. I dagens samhälle där vi lever i en månadsekonomi skulle annuitetslån passa alla berörda – Finansinspektionen, banker men framför allt även låntagarna.

Att veta vad ränta och amortering blir de kommande tio åren måste tilltala och lugna de flesta. Den förutsägbarheten borde ligga i allas intresse. Varför används inte den produkten av bankerna i dag?

Genom detta förslag skulle vi göra det möjligt för yngre familjebildare och övriga att komma in på bostadsmarknaden i stället för att de ska tvingas bo kvar i hyreslägenheter som kostnadsmässigt är dyrare. Undersökningar som är gjorda under de senaste 20–25 åren pekar på att sju av tio familjer önskar bo i eget småhus.

Signalvärdet blir att det är bättre att bygga efter människors behov och faktiska betalningsförmåga. Belåningen blir inte extrem och kostnaderna blir förutsägbara även med normal amorteringstakt. Vi vill slå fast att amortering ska vara ett normalt inslag.

Erik Andersson, ordförande, Älvsbyhus
Anders Lindholm, vd, Lindholmsgruppen (ägare till Eksjöhus AB)
Kent Johansson, vd, Älvsbyhus
Mikael Olsson, vd, Eksjöhus
Ants Suurkuusk, ordförande, Fiskarhedenvillan
Per Gutung, ordförande, Skidstahus
Gunnar Jönsson, vd, Fiskarhedenvillan
Leif Svanholm, vd, Skidstahus

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?