1515

Debatt: Motion bör ge rätt till skatteavdrag

DEBATT. Satsningar på mer fysisk aktivitet i samhället är det enskilt viktigaste våra politiker kan göra för folkhälsan. Därför presenterar branschen fem förslag för ett aktivt samhälle, skriver Gustav Wiel-Berggren, Almega Friskvårdsföretagen.

Samhällsvinsterna av ökad fysisk aktivitet kan inte överskattas. Därför bör politikerna införa incitament för mer motion.
Samhällsvinsterna av ökad fysisk aktivitet kan inte överskattas. Därför bör politikerna införa incitament för mer motion.Bild:Anders Wiklund

Att det är bra att röra på sig är en underdrift. Träning är i själva verket det närmaste vi kommer en mirakelmedicin, och det bästa är att det aldrig är för sent att börja.

Det är förvisso sant att den som tränat hela sitt liv gör de största hälsovinsterna, men även den 55-åring som tidigare varit stillasittande som bestämmer sig för att framöver ägna 35 minuter om dagen åt fysisk aktivitet vinner i genomsnitt fem levnadsår och byter åtta sjuka år mot åtta friska, enligt det norska Helsedirektoratet.

Vänder man på resonemanget blir det tydligt att brist på fysisk aktivitet i befolkningen innebär stora kostnader för samhället samt år av sjukdom och lidande på individnivå.

Det omvända resonemanget avslöjar också att vi med fysisk aktivitet som preventiv folkhälsoinsats kan spara miljardbelopp på sjukvård och sjukskrivningar. Det är nämligen betydligt billigare att stödja ovan nämnda 55-åring till att bli aktiv än att behandla åtta sjukdomsår.

Med anledning av detta är det beklämmande att den svenska träningstrenden har mer att göra med vår självbild än våra träningsvanor, vi är nämligen betydligt mer stillasittande än vi själva tror.

I enkätundersökningar uppger 65 procent av medelålders svenskar att de är aktiva minst 30 minuter om dagen fem dagar i veckan. När Hjärt-Lungfonden kontrollerade detta med hjälp av accelerometrar visade det sig att endast 7 procent nådde upp till de 30 minuterna.

Mest hela tiden kommer ny forskning som visar hur viktigt det är för vår hälsa att vi rör på oss. Här måste folkhälsopolitiken följa med. Att satsa på mer fysisk aktivitet i alla delar av samhället är det enskilt viktigaste våra politiker kan göra för folkhälsan.

Friskvårdsföretagen har därför tagit fram en rapport med fem reformförslag, ett Reformpaket för folkhälsa, som kan öka aktivitetsnivån i Sverige:

1. Komplettera skolidrotten med pulsträning. Bara var fjärde flicka når upp till WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet för barn. När stillasittandet tar över fritiden måste skolan ta större ansvar för barns rörelse.

2. Friskvårdsbidraget når bara vissa av dem som har en anställning – komplettera dagens regelverk med en skattereduktion som, likt rut-avdraget, halverar kostnaden för friskvårdstjänster och dessutom når studenter, seniorer, egenföretagare och arbetslösa.

3. Fysisk aktivitet på recept måste subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet. Storleken på din plånbok ska inte avgöra om du kan följa läkarens recept, i stället måste alla som får träning på recept få tillgång till instruktioner, schemaläggning och uppföljning.

4. Tidsbrist i vardagen är en av de vanligaste anledningarna till att folk inte tränar. Genom att införa friskvårdstimme för alla offentliganställda kan offentlig sektor leda vägen mot ett aktivt arbetsliv.

5. Ge seniorer fysisk aktivitet på recept i förebyggande syfte och öka nivån av fysisk aktivitet i äldreomsorgen. Träning minskar risken för demens med 30 procent och kan motverka en stor del av de 17.000 höftledsbrott våra seniorer årligen drabbas av till följd av fall.

Med reformer som ökar nivån av fysisk aktivitet i samhället kan vi motverka ökande sjukskrivningar och växande vårdköer, men då krävs en handlingskraftig politik som tar faran med stillasittande på allvar och agerar kraftfullt i motsatt riktning.

Gustav Wiel-Berggren, branschansvarig, Almega Friskvårdsföretagen

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?