ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Liten utbildningsform levererar bästa resultatet

  • Thomas Persson. Foto: Jonas Ekströmer

DEBATT. Yrkeshögskolan levererar sina bästa resultat någonsin. Drygt nio av tio studerande har jobb ett år efter examen. Yrkeshögskolan uppfyller sitt syfte att klara sin del av den stora uppgiften: att kompetensförsörja svenskt arbetsliv.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg. presenterar vi på Myndigheten för yrkeshögskolan både de senaste resultaten för hur det går för de studerande i yrkeshögskolan (YH) efter examen, och vilka nya utbildningar som kommer att få starta de närmaste åren. Sammanlagt kommer 10.184 nya platser inom 353 utbildningar och 133 olika yrkesroller vara med att säkerställa svensk kompetensförsörjning.

YH är en liten spelare med ett stort uppdrag. Den är den enda utbildningsform i Sverige vars uttalade syfte är att tillfredsställa arbetslivets behov av kompetens, och den levererar! Forskning från IFAU, Ratio, KTH samt myndighetens egen statistik visar att det går bra för YH-studerande. De kommer i jobb, har god löneutveckling, mindre sjukfrånvaro och bidrar till högre produktivitet. Resultaten visar att YH är en oslipad diamant för svenskt arbetsliv.

Företag får i dag säga nej till order och tillväxten hindras på grund av kompetensbrist - en frustrerande situation för alla oss som jobbar med kompetensförsörjning. Alla utbildningsformer – högskolan, YH, yrkesgymnasiet och yrkesvux – behöver göra sitt för att säkra Sveriges kompetensförsörjning. Ingen har en viktigare uppgift att fylla än någon annan. Alla behövs. YH har nu levererat kvalificerad kompetens till ett kompetenshungrande arbetsliv i åtta år. YH-volymen motsvarar en dryg tiondel av den akademiska utbildningen. Allt fler högskoleföreträdare som har kunskap om YH funderar på hur de båda utbildningsformerna kan utvecklas tillsammans och parallellt för att säkerställa Sveriges behov av kvalificerad yrkeskompetens.

YH är en krass utbildningsform då det är arbetsmarknadens behov som avgör vilka yrkeshögskoleutbildningar som får starta, inte primärt de studerandes intresse. Detta, i kombination med arbetslivets stora inflytande över utbildningarna, är YH:s framgångsfaktor. Mina möten med arbetslivet bekräftar att YH är en förutsättning för tillväxt för många svenska företag. Här kan de själva påverka utbildningarnas innehåll och utformning, och ta emot studerande på de praktikperioder vi kallar LIA – lärande i arbete. Att över hälften av våra studerande anställs på sina praktikplatser är ett kvitto på att konceptet fungerar.

Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät efterfrågar nästan en femtedel av företagen personer med en YH-utbildning, att jämföra med en tredjedel med högskolekompetens. Sedan 2009 har antalet ansökningar till YH-utbildningar ökat med 50 procent. Jag kan konstatera att efterfrågan på YH-utbildning är betydligt större än nuvarande utbud.

Hela idén med YH är att arbetslivet ska få rätt kompetens. Utbildningsformen har goda förutsättningar för att ta en ännu större plats på den svenska utbildningskartan. I dag beviljar vi alltså 353 nya YH-utbildningar som alla är mycket efterfrågade av arbetslivet. Vi ser framemot att tillsammans med branscher, utbildningsanordnare och studerande vara med och täppa till kompetensbristen i 141 kommuner runt om i landet.


* De som har en YH-examen bidrar till högre produktivitet i företaget, visar en forskningsrapport från Ratio.
* I en IFAU-rapport från 2015 konstateras att de med en KY/YH-examen är oftare i jobb och har betydligt bättre årsinkomster.
* En KTH-studie från 2011 visar att en KY-examinerad har högre inkomst, mindre sannolikhet att bli arbetslös och har färre sjukskrivningsdagar än om man endast har en gymnasieutbildning.
* Uppföljningar från Myndigheten för yrkeshögskolan bekräftar IFAU:s resultat – drygt  nio av tio av YH-studerande är i jobb efter examen, närmare sju av tio  av dessa är i jobb till det de utbildas till.
* Sammantaget: Forskning och statistik visar att yrkeshögskolan träffar rätt – där och när det behövs.


Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 


 

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer