ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Låt pensionärer dra av för sällskap och fotvård

  • HJÄLP OCH STÖD. Äldre människor skulle kunna ha råd med mer hjälp i vardagen om rut-avdraget utvidgades. Och det skulle ge många en möjlighet att för första gången komma in på arbetsmarknaden, anser Anna-Karin Hatt och Christina Rogestam.

DEBATT. Ett utvidgat rut-avdrag kan skapa tusentals nya enkla jobb. Alla tjänster som utförs i hemmet borde ingå. Särskilt viktigt är det för seniorer, och vår undersökning visar att ett ”hem-avdrag” är efterfrågat, skriver Anna-Karin Hatt och Christina Rogestam.

En ny undersökning från Almega och SPF Seniorerna visar att hälften av SPF:s 270.000 medlemmar utnyttjat rut-avdraget och att det bland dem fortsatt finns en stor efterfrågan på hushållsnära tjänster som inte ingår i rut-avdraget. Här finns en stor potential både till högre livskvalitet bland seniorer och till ökad sysselsättning som rätt kanaliserad kan bidra till att skapa tusentals nya enkla jobb de närmaste tre åren.

Grovstädning, röja garage eller vind, flytta tunga möbler, åka och slänga saker på tippen, ta hand om hushållsåtervinningen, hundrastning och hustillsyn är några av tjänsterna som många svenska seniorer skulle köpa om det var inkluderat i rut-avdraget. Men det finns även stor efterfrågan på omsorgstjänster, som matlagning, fotvård, massage och något så enkelt men viktigt som sällskap.

Med anledning av rut-avdragets snäva och allt snårigare utformning, där dessa tjänster inte ingår, har Almega föreslagit en breddning av rut till ett hem-avdrag, där samtliga tjänster som utförs i kundens hem är möjliga. Vi låter helt enkelt efterfrågan på tjänster styra utbudet. Hela åtta av tio av SPF:s medlemmar är positiva till det vidgade avdraget. Utökade möjligheter till hjälp i hemmet kan öka livskvaliteten på äldre dagar och dessutom skapa nya arbetstillfällen.

Försiktiga beräkningar visar att ett hem-avdrag kan dubblera antalet anställda inom hushållsnära tjänster från 25.000 till 50.000 redan 2020 och många av dessa jobb kan gå till nyanlända. Det är svårt för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden, och svårare lär det sannolikt bli när de som kom hit hösten 2015 ska in på arbetsmarknaden. Gapet växer mellan den stora grupp främst utrikes födda med låg utbildningsnivå och inrikes födda med minst gymnasieutbildning. Vi står inför en historisk utmaning på arbetsmarknaden.

Utlandsfödda utgör nu merparten av Sveriges 400.000 arbetslösa. Många saknar både språk och utbildning, och hälften av alla flyktingar som nu kommit till Sverige de senaste åren riskerar att få vänta i många, många år innan de får sitt första jobb. I Malmö exempelvis saknar 91 procent av de nyanlända kvinnorna fortfarande jobb efter fem år. Det är en mänskligt och socialt ohållbar situation.

Regeringens olika satsningar på jobb för särskilt utpekade grupper har tyvärr skapat få riktiga jobb. Vi föreslår att nu satsa på det som fungerar. Av erfarenhet vet vi att rut-avdraget varit särskilt bra på att skapa arbeten för de som har en svag koppling till arbetsmarknaden. Anledningen till att det har fungerat så pass väl är att rut-avdraget har skapat en efterfrågan på tjänster som tidigare var för dyra för gemene man att köpa.

Att möjliggöra framväxten av riktiga jobb i tjänstesektorn genom skattereduktioner ger positiva effekter för köpare som får en ökad frihet genom att vardagsproblem blir lösta samtidigt som det växer fram nya företag som efterfrågar arbetskraft i de grupper som inte vill annat än att få ett jobb.

Förutom att underlätta i vardagen för seniorer och andra grupper i samhället så visar vår undersökning om hem-avdraget på en stark potential att också skapa många nya efterfrågade jobb. Det kan ge tusentals människor en möjlighet att få en egen försörjning och ett första steg in i samhällsgemenskapen.

 

Anna-Karin Hatt, vd, Almega
Christina Rogestam, förbundsordförande, SPF Seniorerna

 

Läs svar från Pensionärernas riksorganisation, PRO, här.

Läs replik från SPF Seniorerna här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer