1515
Annons

Debatt: Inför en etisk kod om korta betalningstider

DEBATT. Mer än var femte företag säger att deras kunders sena betalningar riskerar verksamhetens överlevnad. Därför bör näringslivet enas om gemensamma regler för sunda betalningstider, skriver Mikael Ericson, Günther Mårder och Fredrik Sidahl.

MÖJLIGHET. 66000 företag skulle kunna anställa fler om de betalningstiderna för fakturor blev kortare. Det skriver Mikael Ericson, Intrum Justitia, Günther Mårder, Företagarna och Fredrik Sidahl, Fordonskomponentgruppen, vars medlemmar är underleverantörer till bilindustrin.
MÖJLIGHET. 66000 företag skulle kunna anställa fler om de betalningstiderna för fakturor blev kortare. Det skriver Mikael Ericson, Intrum Justitia, Günther Mårder, Företagarna och Fredrik Sidahl, Fordonskomponentgruppen, vars medlemmar är underleverantörer till bilindustrin.Bild:Jessica Gow

Det råder en obalans i näringslivet där småföretagare upplever att de pressas till långa betalningstider av sina, oftast, väsentligt större kunder. Detta visas återkommande i studier gjorda av Företagarna och Intrum Justitia.

De genomsnittliga avtalade betalningstiderna i Sverige var 28 dagar under 2016. De genomsnittliga faktiska svenska betalningstiderna var 34–35 dagar! Regeringens egen granskning visar dessutom att betalningstiderna blir längre i Sverige till skillnad från de flesta EU-länder.

Nästan hälften av företagen säger att de blivit ombedda att acceptera längre betalningsvillkor än de är bekväma med. Ett av tre företag uppger att kraven kommer från ett stort, multinationellt företag.

Att svenska företag och konsumenter generellt sett är goda betalare, med relativt sett få förseningsdagar efter att en faktura förfallit är bra och viktigt. Men när storföretagen sam- tidigt pressar sina mindre underleverantörer till att acceptera väldigt långa betalningstider, eller betalar för sent, för att förbättra det egna kassaflödet skapas en obalans. Företag med en dominerande roll på marknaden använder helt enkelt leverantörer som ”bank” genom att förlänga betaltider upp till så mycket som 120 dagar i vissa fall.

Små företag har av naturliga skäl mycket sämre möjligheter att ligga ute med pengar. Det är både dyrare och svårare för de små företagen att finansiera krediter för att säkra att det finns pengar i kassan.

Mer än en femtedel (23 procent) av de svenska småföretagen säger att sena betalningar medför risker för företagets fortsatta överlevnad. Vi vet samtidigt att fyra av fem jobb skapas i småföretag vilket gör dem till de riktiga jobbskaparna på svensk arbetsmarknad.

Faktum är att 66.000 svenska företag uppger att de skulle kunna anställa fler om de fick betalt snabbare. Det gör frågan om sena betalningar till ett reellt samhällsproblem – och inte bara en utmaning för enskilda entreprenörer. Kortare betalningstider skulle med andra ord kunna ha en stor effekt på arbetslösheten.

För att komma tillrätta med den här problematiken och ge alla företag en bättre chans till ett gott kassaflöde uppmanar vi hela näringslivet att enas om en svensk kod för betalningstid– ett verkningsfullt initiativ för högre betalningsdisciplin i näringslivet. Ett konkret förslag till kod finns redan i Intrum Justitias ”30-dagarsklubben”. Genom att ansluta sig till en betalningskod kan företag och ägare i hela näringslivet verka för kortare betalningstider genom att betala i tid och inte kräva längre betalningstider än 30 dagar av underleverantörer, enligt svensk praxis och gällande EU-direktiv.

Att stora företag använder mindre företag som räntefria långivare är ett marknadsmisslyckande. Vi står upp för avtalsfriheten, som vi vet gynnar såväl stora som små företag i deras dagliga verksamhet. Men om avtalsfriheten ska förbli en självklarhet krävs att näringslivet kommer överens om en kod för schysta betalningar, liksom man kommit överens om koder som rör bolagsstyrning och andra områden.

Rimliga betalningstider måste vara en naturlig del av företags hållbarhetsarbete. Ekonomisk hållbarhet är en grundläggande byggsten i det totala hållbarhetsarbetet och vi ser sunda kredittider och snabba betalningar som en del av detta.

Vi vill härmed uppmana fler stora aktörer i det svenska näringslivet att ansluta sig till initiativet och därmed verka för en sundare ekonomi som genomsyras av schysta villkor – för stora och små. Så skapar vi bättre förutsättningar för ett bättre kassaflöde för stora och mindre företag och därmed stöder vi tillväxt och skapandet av nya jobb.

 

Mikael Ericson, vd och koncernchef, Intrum Justitia AB
Günther Mårder, vd, Företagarna
Fredrik Sidahl, vd, Fordonskomponentgruppen

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?