ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Bärindustrin går under om reglerna ändras

  • BÄRKRAFTIG BRANSCH. De utländska bärplockarna tar inte jobb från svenskar. Arbetsmarknaden är inget nollsummespel, skriver Marie Söderqvist. Foto: Bertil Enevåg Ericson

Socialdemokraternas partistyrelse har nyligen tagit ställning mot de nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring. De två politiker som ansvarar för denna fråga inom partiet har uttryckt sig okunnigt och respektlöst om okvalificerade jobb, anser Marie Söderqvist.

Jobb som kräver kort eller ingen utbildning bör i första hand tillsättas med arbetslösa personer i Sverige, skrev Mikael Damberg (S) och Karl-Petter Thorwaldsson, LO, på DN Debatt (14/2).

Man tar chansen att visa politisk handlingskraft i frågan om enkla jobb och invandrares integration genom att ”öronmärka” vissa jobb till nyanlända.

I artikeln beskrivs arbetsmarknaden närmast som ett nollsummespel. Artikelförfattarna nämner bland annat att 3.200 arbetstillstånd utfärdades för utländska bärplockare under förra året, och att dessa jobb i stället hade kunnat gå till arbetslösa personer i Sverige. Men utländska bärplockare tar inte jobb ifrån svenskar.

Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson visar också på en förvånande okunnighet gällande så kallade enklare jobb. Till exempel påstås slaktare vara bland de sämst betalda arbetena, när yrket i själva verket kräver kompetens och ligger högt upp på löneskalan (kollektivanställda slaktare har en genomsnittslön på dryga 28.000 kronor i månaden).

Hela texten andas en brist på respekt för så kallade okvalificerade jobb. För dessa jobb är inte alltid så enkla som S och LO tycks tro. Tvärtom, att plocka bär är tungt och krävande, och kräver uthållighet och skicklighet.

De företag som förser oss med de vilda svenska bären som blir sylt, saft och infrysta bär behöver precis som alla andra branscher kompetent personal. Riktigt skickliga plockare kan komma upp i 100 kilo och mer per dag. En amatörplockare kommer bara upp i en bråkdel av den volymen. Tidigare problem i bärbranschen har rättats till. Plockarna har lön på kollektivavtalsnivå. Överstiger bärens värde (priset i uppköpsledet) lönen får plockarna ut den delen utöver lönen.

Under säsongen 2016 var det cirka 3.200 organiserade plockare (visumplockare från Thailand) och cirka 3.000 fria plockare (EU-migranter) i de svenska bärskogarna.

Visumplockarna har generellt sett en hög jordbruksvana och arbetskapacitet. De arbetar under säsong på risfälten och tjänar extra pengar i Sverige under bärsäsongen. Att förneka de asiatiska bärplockarna rätten att arbeta i Sverige vore cyniskt mot dem och dåligt för svensk livsmedelsindustri.

De utländska bärplockarna tar inte heller jobb från svenskar, arbetsmarknaden är inget nollsummespel.

Precis som TCO:s ordförande Eva Nordmark (DN Debatt 16/2) påpekar: om antalet arbetskraftsinvandrare minskar med ett visst antal personer innebär det inte att det skapas samma antal lediga arbeten. Tvärtom kan fungerande arbetskraftsinvandring vara en förutsättning för att en verksamhet ska starta och utvecklas.

Det finns inget, till skillnad från vad Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson låter påskina, som hindrar arbetslösa och ungdomar att plocka bär. Men innan lösningen med plockare från andra delar av världen var på plats ruttnade bären bort i skogen. (Vilket fortfarande 90 procent av svenska blåbär och lingon gör.)

Det finns helt enkelt inte tillräckligt stort intresse bland svenskar för att arbeta med bärplockning. För vår industri är det avgörande att i god tid säkra tillgången på arbetskraft inför sommarens behov av säsongsarbete. Med Mikael Dambergs och Karl-Petter Thorwaldssons förslag är risken stor att den svenska bärindustrin går under.

Arbetskraftsinvandringen till bärbranschen fyller en mycket viktig funktion för enskilda företag – och bärplockare. Arbetsgivare väljer att rekrytera från tredje land eftersom rätt kompetens inte finns att tillgå i Sverige. (Att rekrytera från tredje land är sällan förstahandsalternativet för företagen.)

Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson har förstås rätt i att nyanlända måste ges chansen på svensk arbetsmarknad. Men för att det ska ske på riktigt och i den utsträckning som krävs behövs en helt annan, politisk ansats.

 

Marie Söderqvist, vd, Livsmedelsföretagen

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer