ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

CUF: Vår linje stämmer med budgetordningen

  • Magnus Ek. Foto: Petra Björk

REPLIK. Benjamin Dousa har länge kritiserat Centerpartiet för att låta regeringen höja skatten och föra en skadlig politik, och för att vi på något vis skulle vara otydliga över vad som händer efter valet. Han verkar bortse helt från det som Centerpartiet har sagt den sista tiden.

Centerpartiet har lagt fram förslag på hur alliansen, helt i enlighet med gällande budgetordning, skulle kunna stoppa skadliga skattehöjningar. Benjamin Dousa hävdar att det gör Sverige svårt att regera. Det är fel, eftersom förslaget innebär att ramarna justeras så att budgeten fortsatt är i balans. På så sätt riskerar vi inte heller att landet kastas in i ett nyval kort tid innan det ordinarie valet 2018.

Centerpartiet kommer i en statsministeromröstning efter valet att rösta nej till Stefan Löfven för att få till stånd en talmansrunda där en ny regeringsbildning kan diskuteras.

Utgångspunkten i ett sådant läge är att alliansen gemensamt för blocköverskridande om hur Sverige kan styras. Vi vill hålla ihop alliansen även i denna situation. Vad sådana samtal leder till avgörs till stor del av valresultatet. Men Centerpartiet kommer inte att ge frikort för en fortsatt skattehöjarpolitik. Socialdemokraterna kan knappast heller räkna med att statsministerposten naturligt tillfaller dem, om den samlade alliansen är större än S.

Det innebär att vi förhindrar regeringen från att lägga fram skadliga skatter, och fokuserar på att alliansen ska vinna valet och bilda regering, inte Stefan Löfven. Vad gäller alternativet att regera med stöd av SD så är det korta svaret att Centerpartiet inte tänker förhandla med eller göra sig beroende av ett parti som så tydligt står emot våra mest grundläggande värderingar, inte bara om demokratin och alla människors lika rätt och värde, utan också om miljö, jämställdhet, och statens roll i samhället.

Jag håller med om att grundvalarna för alliansen måste vara att Sverige ska vara ett land som välkomnar dem som vill komma hit och arbeta, som uppskattar entreprenörer och möjliggör klassresor. Alliansen ska även sträva efter ett hållbart samhälle med ett växande grönt näringsliv och en trygghet i hela landet. Det har jag tidigare också skrivit om tillsammans med både Benjamin Dousa och hans företrädare i MUF. Men ska vi komma dit måste vi lägga mer kraft på att få fram gemensamma förslag, och på att samla alliansen. Vägen dit är varken förhandlingar med SD eller att skälla på varandra.

 

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

 

Läs Annie Lööfs artikel här.

Läs Benjamin Dousas replik här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer