Annons

Claes Hemberg: Rör inte mitt PPM

DEBATT. Lata politiker vill nu lägga ned PPM-systemet. Det är ansvarslöst. PPM är en diamant i pensionsvärlden, som kan rädda många unga från att bli fattigpensionärer.

Claes Hemberg.
Claes Hemberg.Bild:Erik Mårtensson

Låt inte dagens pensionärer äta upp PPM-pengarna. Nej, skrota inte PPM, utan rusta det med fyra steg mot dagens barnsjukdomar.

Många unga däremot kommer få det verkligt kämpigt med sina pensioner. Vi talar om halva lönen i pension. Av dagens unga kan i värsta fall hälften bli fattigpensionärer. Därför behöver de sina PPM-pengar mer än någon annan. Att dagens politiker inte ser det, utan bara vill flörta med dagens pensionärer är pinsamt.

PPM-soffan (AP7såfa) där flertalet PPM-sparare har sina pengar är en fond i yttersta världsklass. I PPM-soffan har de sin bästa avkastning i livet. Avgiften 0,11 procent är det klart billigaste fondvalet vi kan göra. Lägg till turbon (belåningen) som kan öka avkastningen och vi har en imponerande maskin för våra pensioner.

Men PPM-systemet är trots sina 17 år i ryggen inte felfritt. Det finns en rad påfallande barnsjukdomar. Men det är inte PPM-idén som är dålig, utan politikerna som har varit lata i att vårda och vaka över PPM-idén. Pensionsmyndigheten har inte fått chansen att styra.

Otydligt mandat och otillräcklig budget har länge varit en hämsko.

I stället har en rad säljare och fondbolag tillåtits bete sig illa mot en miljon PPM-sparare. Folk har blivit pålurade dåliga generationsfonder, låtsasråd, dyra extraprodukter och nu tycks även miljardbelopp vara bortsvindlade. Det är ändå ingen ursäkt för att lägga ned PPM. I stället för att skrota, behöver politiker förbättra spelplanen:

1) Obligatoriska omval var tredje år är ett enkelt sätt att städa ut alla oseriösa säljare. För förlorar de sina sparare var tredje år så blir verksamheten inte längre lönsam.

2) Kräv fem års historik, så att inte blufffonder konstrueras för att bara finnas i PPM.

3) Ge myndigheten befogenheter att kontrollera fonderna och ställa betydligt högre krav.

4) Ge myndigheten i ansvar att folkbilda om pensioner på riktigt.

PPM-systemet kan bli en stjärna i svenskarnas pensioner. Låt myndigheten ta ansvaret och dessutom ansvara för att skola svenska folket i hela pensionsfrågan. Oseriösa säljare finns även i vanligt sparande och i tjänstepensioner. För här finns både höga avgifter, inlåsning och dåliga råd.

Det är dags att bygga Pensionssverige från grunden. För de ungas skull, som också har dyra bolån och låga lönelyft i ryggsäcken. De närmaste årtiondena kommer vår ekonomi inte bli enklare. Då kommer PPM-systemet få en ännu större betydelse.

 

Claes Hemberg, sparekonom, Avanza bank

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera