ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 20 MAR Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Centerstudenter: C måste sluta gilla statligt riskkapital

DEBATT. Vad företagen behöver är sänkt skatt och färre hinder. Det är dags för Centerpartiet att göra upp med sin historia av statligt riskkapital.

När den senaste finanskrisen stormade in över Sverige höjdes röster för att staten skulle rädda privata bolag. Kraven på att rädda Saab Automobile blev en symbol för detta.

Centerpartiet har under lång tid utvecklats i liberal riktning med en politik för färre regler, lägre skatter och bättre förutsättningar för att investera.

Men ett område där Centerpartiet inte har hittat en marknadsliberal hållning är statens roll i näringslivet. Under Centerpartiets tid i näringsdepartementet grundades statliga fonder som Inlandsinnovation och Fouriertransform. Staten skulle agera riskkapitalister där marknadens aktörer inte såg någon potential.

Resultaten har varit mycket svaga. Fonderna har inte satsat i de tidiga faserna där det har behövts, utan när bolagen redan varit inne i en tidig tillväxt- och expansionsfas. Det har i stor utsträckning varit politiskt styrda projekt vilket har hindrat pengarna att läggas där de gör mest nytta.

Nu är det snarare Socialdemokraterna som har gjort flera positiva förändringar. Det statliga riskkapitalet ska investeras tillsammans med privat kapital där de privata bolagen avgör vilka projekt som har potential. Det innebär färre po-litiska pekpinnar.

Men trots denna positiva utveckling är frågan: Behöver staten agera riskkapitalist? Redan i dag kan vi se att endast 46 procent av de statliga fondernas kapital har investerats. Det tyder på att marknaden är mättad och att de statliga bolagen inte kan hitta bra investeringar.

I stället för att koncentrera kapitalet hos stora statliga och privata riskkapitalbolag borde vi låta fler människor investera själva. Vi vill se nya företagsinvesteringar av många, inte av några få. Här finns det flera goda förslag. Centerpartiet driver redan i dag mer gynnsamma regler för personaloptioner, som skulle bidra till att fler får möjlighet att satsa på sina idéer.

Centerstudenter kommer göra vad vi kan för att Centerpartiets liberala utveckling ska fortsätta. Nästa steg är att göra upp med staten som riskkapitalist, och i stället ta steg för att skapa ett bättre investeringsklimat.

 

Simon Palme, förbundsordförande, Centerstudenter
Tobias Adielsson, ordförande, Centerstudenters ekonomisk-politiska arbetsgrupp

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.