Carl Piper och kommunalråd: Tillåt stopp av alunskiffer

DEBATT. En statlig utredning ser nu över ett möjligt förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas. Ett sådant förbud vore bra. Regeringen bör samtidigt införa en kommunal vetorätt mot all sorts prospektering i alunskiffer, den bergart som berörs, skriver företrädare för 15 kommuner och Carl Piper, jordbrukare.

SÅRBART. Risken är stor att vi och våra medborgare får leva med konsekvenserna av en verksamhet som hittills inte har gett några hållbara arbetstillfällen, utan bara kostnader för förgiftade vattendrag och förstörda markområden, skriver Carl Piper och företrädare för 15 kommuner.
SÅRBART. Risken är stor att vi och våra medborgare får leva med konsekvenserna av en verksamhet som hittills inte har gett några hållbara arbetstillfällen, utan bara kostnader för förgiftade vattendrag och förstörda markområden, skriver Carl Piper och företrädare för 15 kommuner.Bild:Rolf Christensen

I regeringsöverenskommelsen mellan S och MP slås det fast att regeringen vill skapa ”en miljömässigt hållbar gruvnäring”. Bland annat ska miljökraven vid prospektering och provborrning skärpas. Regeringen har tillsatt en utredning som analyserar konsekvenserna av ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas, vilket är ett steg i rätt riktning.

Uppdraget ska redovisas av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) nu i april.
Ett sådant förbud skulle försäkra oss mot verksamheter med många allvarliga negativa miljökonsekvenser. För vad det i praktiken handlar om är utvinning ur de alunskiffrar som utgör berggrund i stora delar av Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Örebro län, Jämtland, Västerbotten samt på Öland och Gotland.

Det finns i dag drygt 40 beviljade undersökningstillstånd som direkt eller indirekt rör alunskiffer. En del av dem gäller olja och gas, andra avser exempelvis uran och vanadin.

Utredningsuppdraget till SGU är bra, men motsvarande analys av alla sorters exploatering av alunskiffer hade varit logisk och mer i linje med regeringsöverenskommelsen. Den fullbordade miljökatastrofen i finska Talvivaaragruvan för några år sedan skedde efter utvinning av bland annat nickel i en bergart som är helt jämförbar med alunskiffer.

Konventionell gruvdrift i urberg har varit och är alltjämt en näring som bidrar med sysselsättning och exportintäkter i Sverige. Exploatering av alunskiffer är något helt annat – alla erfarenheter visar att sådan verksamhet leder till allvarliga miljöskador och dryga samhällskostnader, det gäller vare sig man utvinner olja, gas eller metaller.

Ett av få svenska exempel är den relativt lilla urangruvan i Ranstad i Västergötland. Trots gruvans korta driftperiod, fyra år på 1960-talet, har dess miljökostnader uppskattats till en halv miljard kronor.

Den som tror att moderna metoder är säkra bör tänka om; i Talvivaaragruvan användes samma utvinningsmetod, ”biolakning”, som exploatörer vill använda även i Sverige. Utvinningsmetoden ”fracking”, som används för utvinning av skiffergas, har trots sin korta historia redan medfört omfattande miljöproblem i form av förstörda vattentäkter och landskap i USA.

När alunskiffern bryts sönder frigörs fossilt kol och svavel, ett stort antal tungmetaller och radioaktiva ämnen med potential att förgifta vattendrag, grundvatten och markområden. Samtidigt ödeläggs bördig jordbruksmark för överskådlig framtid eftersom alunskiffern förekommer tillsammans med Sveriges bördigaste odlingslandskap.

Det är människorna som bor och verkar i våra kommuner – och generationerna som kommer efter oss – som kommer att få leva med konsekvenserna om alunskiffrarna bryts.

Trots det ger inte minerallagstiftningen kommunerna några möjligheter att hindra företag från att utreda och förbereda sådan verksamhet. Tvärtom ställer världens mest prospekteringsvänliga minerallagstiftning dörren på vid gavel för internationella prospekteringsföretag vars blotta närvaro lägger en död hand över annan utveckling i våra kommuner.

Regeringen har deklarerat att miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas. Vi uppmanar nu näringsminister Mikael Damberg (S) att låta utredningen om ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas bli startskottet för konkreta åtgärder på området.

Det är hög tid att kommunerna får verktyg att säga nej redan till prospektering i alunskiffer, en av gruvnäringens värsta avarter. Det vinner både samhället och kommande generationer på.

 

Carl Piper, jordbrukare, initiativtagare till kommunuppropet
Anders Månsson, kommunstyrelsens ordf. (S), Bjuv
AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordf. (S), Östersund
Birgitta Jönsson, kommunstyrelsens ordf. (S), Svalöv
Fredrik Nordström, kommunstyrelsens ordf. (S), Skara
Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens ordf. (M), Mörbylånga
Karl-Erik Olsson, kommunstyrelsens ordf. (S), Simrishamn
Leif Sandberg, kommunstyrelsens ordf. (C), Tomelilla
Magnus Weberg, kommunstyrelsens ordf. (M), Sjöbo
Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordf. (C), Krokom
Mats Wahrén, kommunstyrelsens ordf. (M), Vadstena
Mats-Erik Westerlund, kommunstyrelsens ordf. (Kommunlista), Dorotea
Peter Bergman, kommunstyrelsens ordf. (S), Åre
Susanne Meijer, kommunstyrelsens ordf. (S), Hörby
Therese Kärngard, kommunstyrelsens ordf. (S), Berg
Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordf. (S), Trelleborg
Susanne Meijer, kommunstyrelsens ordf. (S), Hörby

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?