Björn Rosengren med flera: Prioritera tågsträckan från Göteborg till Oslo

DEBATT. I skuggan av debatten om höghastighetståg finns flera förbisedda infrastrukturprojekt, bland annat sträckan Göteborg–Oslo. Det mest fascinerande med detta järnvägsprojekt är att det är mycket lönsamt, skriver Björn Rosengren, Harald Norvik och Rune Mørck-Wergeland.

Bild:Vidar Knai

Unionsupplösningen 1905 lämnade efter sig flera påbörjade och några aldrig genomförda järnvägsprojekt mellan våra grannländer Norge och Sverige. Om vi fortfarande hade varit i union, så hade vi sannolikt för länge sedan haft en modern järnväg mellan Oslo och Göteborg – inte minst därför att Göteborgs hamn faktiskt är Norges största och viktigaste hamn.

För både Norge och Sverige vore en modern järnvägslösning mellan Oslo och Göteborg inte bara en ny grundpelare för handeln mellan våra två länder, det skulle även kunna lösa en hel del av våra gemensamma utmaningar med att reducera utsläpp, trafikolyckor och köproblem runt Norges största och Sveriges näst största stad.

Det mest fascinerande med just detta järnvägsprojekt är att det är mycket lönsamt. Det kommer att bli minst lika lönsamt som Öresundsbron har blivit! Öresundsbron kostade 30 miljarder danska kronor. Bron stod klar 2000 och redan 2015 gick Öresundsbron med 1 miljard i vinst. Öresundsförbindelsen bygger värden åt både den danska och svenska staten för mycket lång tid framöver.

I dag är det mer trafik över Svinesundsbron än vad det är över Öresundsbron. Varför klarar vi inte av att organisera byggandet av en ny infrastruktur mellan Norge och Sverige, när det kan bli vårt viktigaste gemensamma miljöprojekt samtidigt som det kan bli en sedelpress för bägge våra länder?

Norska och svenska lokala samt regionala myndigheter har sedan slutet av 1980-talet arbetat med att försöka få till en modern järnväg mellan Oslo och Göteborg. Näringslivet, organisationer, banker, transport- och logistikföretag och en rad föreningar har gått ihop i ett projekt för att få norska och svenska myndigheter att skapa ett förstärkt fokus på järnvägsprojektet Oslo–Göteborg.

Det finns en bred enighet om att man bör bygga ut en ny modern järnväg mellan Oslo och Göteborg samtidigt och parallellt med det norska Intercityprojektet runt Oslo, som ska vara klart 2030. När Intercityprojektet når den svenska gränsen vid Halden – och oavsett om vi i Sverige har kommit i gång eller inte med vårt höghastighetstågsprojekt – så bör vi fortsätta bygget ned mot Göteborg.

I dag pågår en professionell diskussion om det är Dalslandsalternativet (över Ed och Kornsjö) eller Bohusbananalternativet (via Strömstad) som är det bästa alternativet. Mittemellanalternativ kan också komma ifråga. Transportmyndigheterna i Norge har i Nasjonal Transportplan NTP 2018–2029 föreslagit att man bör genomföra en ”konseptvalg utredning” (KVU), eller åtgärdsvalstudie som det heter på svenska. Här bör man fokusera på vilken korridor man ska välja och vilken finansierings- och produktionsmodell som ska användas.

Beräkningar, som den norska banken DNB har gjort, visar på en hög lönsamhet för en ny modern järnväg Oslo–Göteborg. Projektet kan finansieras på flera olika sätt, som varken behöver belasta den svenska eller den norska statskassan.

Den nya norska NTP ska beslutas sommaren 2017. Den svenska ska beslutas sommaren 2018. För att få till en gemensam svensk-norsk Åtgärdsvalstudie/KVU bör det därför ske en koordinering mellan infrastrukturministrarna i våra länder och det fort.

Björn Rosengren. ordförande, Norsk-Svenska Handelskammaren
Harald Norvik, ordförande, Norsk-Svensk Handelskammer
Rune Mørck-Wergeland, ordförande, Foreningen Norden


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?